Botswana

Botswana heeft opvallende zoutpannen, diamantrijke woestijnen en vruchtbare vlaktes die het decor zijn voor erg geliefde safari's. Het noorden in het bijzonder biedt prachtige gamedrive-mogelijkheden die het tot de top bestemmingen is in zuidelijk Afrika maakt. U botst er werkelijk op een onophoudelijke beestenboel in een compleet ongerepte natuur! Aan kleinschalige lodges en comfortabele tented camps is ook geen gebrek. Lonely Planet riep het land uit tot toeristische bestemming van 2016, tijd om er op uit te trekken ...

Botswana strekt zich over 1.100 km van noord naar zuid en 960 km van oost naar west, waardoor het ongeveer even groot is als Frankrijk om u een idee te geven van de grootte van het land. Er wonen zo'n 2 miljoen inwoners.

Botswana is een Afrikaans succesverhaal: na het invoeren van het democratisch bestuur in 1966, werden drie van de rijkste diamantenformaties ontdekt binnen de grenzen. Dit was het begin van een bloeiperiode voor het land: een hoge economische stabiliteit, onderwijs, gezondheidszorg en het begin van een toeristische 'boom'. In de jaren ’80 evolueerde Botswana  van backpackersparadijs naar een bestemming met een rijk aanbod topluxe toerisme.
Het land is vandaag één van de zeldzame Afrikaanse landen die natuurbehoud hoog op de agenda zet en beschermt dankzij een doelgericht politiek beleid, een bewust beperkt toerisme (high cost, low impact: dit wil zeggen dat er vooral kleinschalige accommodaties zijn met een hoog serviceniveau) en een doordachte milieubescherming. 1/3 van het land is wildreservaat; het wild kan hier probleemloos van plek tot plek migreren. Toegegeven, Botswana is niet de meest vanzelfsprekende safaribestemming in Afrika, maar heeft een onuitputtelijke charme en de fauna en flora die het moet hebben om probleemloos met Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia en Namibië te wedijveren.

De belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje: 

 • In Noord-Botswana, stroomt de Okavango rivier vanuit Namibië, en trekt in het zand naar de Okavango Delta. De 1.600 km lange Okavango rivier ontspringt op de plateaus van Angola. Ze stroomt Botswana binnen via de noordgrens. Normaal gezien zou de rivier naar zee stromen, maar door bewegingen van de aardkorst eindigt deze rivier hier in de Kalahari woestijn en zet ze dus een binnendelta op, de grootste ter wereld. De rivier loopt als het ware vast in de woestijn en vertakt zich daar in een labyrinth van watewegen, lagunes, eilanden en rietvelden. Het maakt het gebied erg bijzonder: Botswana is dor en middenin die woestijn ligt plots een grote waterplas.
  In het overstromingsgebied vindt u uiteraard veel waterdieren zoals krokodillen en nijlpaarden; voor vogelspotters is dit dé place to be.
  Veel toeristen bezoeken de delta per mokoro, een soort prauw. Aan de oostkant van de delta ligt Moremi Game Reserve, waar Chief Island deel van uitmaakt. Hoewel dit een klein park is, is het toch gevarieerd en rijk aan fauna en flora.
 • In de hoofstad van Botswana, Gaborone, vindt u in het westen van de stad de Kgale Hill, van waaruit u een mooi overzicht hebt op de stad. 
 • In de noordwesthoek van het land vindt u de Tsodilo Hills. Dit zijn 4 grafheuvels van het Basarwa volk, een soort San of Bosjesmannen. het eerste park van Botswana. Het park is vooral bekend voor zijn grote populatie olifanten. De populatie breidt zich zo snel uit dat er zelfs gesproken wordt van een ‘olifantenplaag’. Het park is niet omheind zodat de dieren gemakkelijk naar de naburige parken kunnen trekken.
 • Onderdeel van het Chobe NP zijn Savuti Marsh en het Savuti Channel. Beiden hebben iets mysterieus, ze drogen volledig op tot ze na vele jaren opeens weer worden overstroomd. Zeker een bezoekje waard zijn Makgadikgadi en Nxai Pans. Deze zoutmeren zijn zeer uitgestrekt en hebben vele eilanden. Op deze eilanden vindt u ongetwijfeld vele baobabs en palmbomen. Chobe NP is vooral geliefd door zijn populatie olifanten.
 • Het Tuli Game Reserve heeft vele landerijen en private game ranches. Maar dit NP staat vooral bekend om haar ‘Tuli Blocks’. Men schat dat deze rotsblokken 2700 tot 3700 miljoen jaar oud zijn. Het park grenst aan Zuid-Afrika, waardoor ook veel toeristen van daaruit een dagexcursie tot daar plannen.
 • Open de locatie op Google Maps
 • De hoofdstad van Botswana is Gaborone
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 12u onderweg
 • De ideale periode om naar Botswana te reizen is tussen mei en november.
 • Een bezoekje waard:
  Chobe National Park
  Savuti
  Okavango Delta
  Moremi Wildlife Reserve
  Makgadikgadi Pans
  Maun
  Kasane
  Kalahari-woestijn