Madagaskar

Geïsoleerd van Afrika miljoenen jaren geleden, is Madagaskar vandaag 's werelds vierde grootste eiland. Samengevat: het eiland is zo bizar als het uniek is. Madagaskar is als geen andere plaats op aarde. Lemuren, talrijke baobabs, kleurrijke vlinders en kikkers, regenwoud, stranden, rijstterrassen, woestijn, trekking en duiken: Madagaskar is een gedroomde bestemming voor natuur en outdoor liefhebbers. Madagaskar is erg easy-going: het land ademt rust uit en alles gebeurt er op een gezapig tempo. Madagaskar grossiert in 'wauw-momenten'!

Madagaskar is een eiland met een 5 000 km lange kustlijn, ten oosten van het vasteland van het continent Afrika (Mozambique). Het land werd in 1960 onafhankelijk; sindsdien probeert het recht te krabbelen. Al is er nog veel werk aan de corruptie, slechte wegen en armoede in het land. Het eiland gaat het door het leven onder verschillende bijnamen: het wordt ook wel het 'Galapagos' van Afrika genoemd door zjin natuurpracht en diversiteit die menig natuurliefhebber inspireert en het 'rode eiland' vanwege de roodbruine aarde. Van deze intens roodbruine aardekleur worden de felrode huisjes gemaakt die u overal tegenkomt op dit prachtige eiland. Naast de natuur is het eiland ook uniek door het gastvrije, hartelijke Madagassische volk, wiens cultuur een mix van Aziatische, Arabische, Swahili en Franse invloeden is. En het ook het eten is ook een aanrader: veel rijst, zee-egels, oesters, kreeftjes en mosselen, zeboesteak of 'rhum arrangé' met vanille, peper, mango, appel en ananas.

De hoofdstad Antananarivo wordt in de volksmond ook wel Tana genoemd. Al scoort u met de volledige naam vast wel bij uw volgende quizdeelname. De stad zelf is druk, meer de moeite is het nationale park Andasibe Mantadia, ten oosten van de hoofdstad. Hier verbroederen de lokale 'lemuren' met de bezoekers; schrik niet van (niet-agressieve) apen die meteen op schouders, armen en hoofden klimmen dat het een lieve lust is. Deze lemuren zijn samen met de 'sifaka's', een ander soort halfaap, het meest te vinden op het eiland. 

In het noorden ligt het berggebied Montagne d'Ambre met bossen vol varens, palmen en andere mastodonten van bomen.

Iets meer naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren.

Antsirabe is een leuke koloniale stad en was vroeger een luxe kuuroord met thermische bronnen en baden. Het stadje ligt op 1.500 meter hoogte en blijkt de koudste stad van het verder tropische Madagaskar te zijn. Daarom is dit een perfecte omgeving om te fietsen en te wandelen. Ook ziet u in Antsirabe overal de 'pousse-pousse'. Dit is een looptaxi, die door de Chinezen op Madagaskar werd geïntroduceerd. Ook staat Antsirabe bekend om haar (half)edelstenen. Op verschillende plekken in de stad kunt u het slijpen van de stenen bewonderen en ze natuurlijk ook kopen. 

De adembenemende Route Nationale 7 brengt u van de hoge centrale plateaus in het dorre zuiden door terrasvormige rijstvelden, de funeraire architectuur van Betsileo land, bergachtig keteldalen en zebu boerderijen. De hele weg naar de zandstranden en turkoise wateren van Anakao, een favoriete plek voor duikers. In het westen, biedt Tsingy de Bemaraha National Park een uitgebreid kalkstenen bos, uniek in zijn soort. Deze brede westelijke kustlijn is bedekt met savanne en droge bossen. Nergens anders ziet u meer dan 70 soorten lemuren, waaronder één die klinkt als een politiesirene, 's werelds grootste en kleinste kameleons, en zoveel meer.

In de buurt van Ifaty, in het zuiden van Madagaskar, vindt u bossen van 'octopus' stekelige bomen en in het westen geniet u van de fles-vormige baobabs, in het bijzonder de Avenue du Baobab in de buurt van Morondava. U moet zeker uitkijken naar de vleesetende bekerplant in de omgeving van Ranomafana, er bestaan meer dan 60 soorten. Het strand van Ifaty is de ideale plek om even te ontspannen tijdens uw Madagaskar-reis. 

Ilakaka is het dorp der gelukzoekers: dit plaatsje werd door de ontdekking van roze saffier in de grond een Far West-aandoend dorpje.

In het Renialareservaat moet u zijn voor de baobas. Van de acht soorten baobabs die wereldwijd voorkomen, zijn er zeven op Madagaskar te vinden. Ter vergelijking: op het ganse Afrikaanse vasteland komt maar één enkele soort voor. In het Renialapark staat een baobab van wel 1 200 jaar oud. 

 • De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo
 • Vanuit Zaventem bent u iets meer dan 10 uur onderweg
 • De ideale periode om naar Madagaskar te reizen is in tussen april en oktober (in de periode maart/april floreert het groen).
 • Een bezoekje waard:
  Antananarivo
  Andasibe
  Nationaal Park Ranomafana
  Nationaal Park Isalo
  Nosy Bé
  Morondava
  Diego Suarez