Mozambique

Mozambique is een interessante vakantiebestemming; u vindt er witte stranden, grote palmbomen, warm en helder zeewater en veel zonneschijn. De actieve vakantieganger kan eilandhoppen, duiken in de Indische Oceaan of wandelen door de imposante berggebieden en ruige maanlandschappen.

Mozambique grenst aan een hele resem landen: Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swaziland. Oostelijk ligt de Straat van Mozambique (Indische Oceaan), met aan de andere kant het eiland Madagaskar. De hoogste berg van Mozambique is Binga (2436 m), het laagste punt vormt het gebied rondom Beira, dat iets onder zeeniveau ligt. De Zambezi is de breedste rivier. De jaargetijden zijn omgekeerd aan die van België; februari is de cycloonmaand (veel accommodaties zijn dan gesloten). Het is sowieso niet aan te raden om dan de kuststrook te bezoeken. Mozambique is verdeeld in 11 provincies: Cabo Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo (provincie), Maputo (stad), Nampula, Niassa, Sofala, Tete en Zambezia. Het land is één van de belangrijkste cashewnootexporterende landen ter wereld. De cashewnoten worden vooral aan Europa en India verkocht. De Mozambikaanse garnalen en kreeften staan bekend als `s werelds beste; ze worden voornamelijk naar Europa en Japan geëxporteerd.

Maputo is de hoofdstad van Mozambique. Het is een stad van contrasten, gelegen op een heuvel in het zuiden van Mozambique. Er wonen meer dan 1 miljoen mensen in de stad; in de totale agglomeratie loopt dit aantal op tot zo'n 2 miljoen. In Maputo kunt u wandelen of joggen op de boulevard, heerlijk eten in één van de restaurants en daarna dansen in een van de vele disco`s of clubs. Het 'Praca da Independencia' ligt in het midden van de stad: hierrond liggen het stadhuis (dat rond 1940 werd gebouwd) en de kathedraal, een prachtig wit gebouw met hoge toren. In het Natuurhistorisch Museum kunt u opgezette dieren en olifantfoetussen zien, in de tuin staan bronzen modellen van dieren. Elke zaterdagochtend wordt er op het 'Praca 25 de Junho', in het centrum van 'Baixa' (het lagergelegen, historische deel van Maputo), een kunstmarkt gehouden. Het Museum van de Revolutie presenteert dan weer op regelmatige basis een groot aantal tentoonstellingen die te maken hebben met de nationale geschiedenis. Vanaf de hoogste etage heeft u bovendien een geweldig uitzicht over de stad.

Verlaat u de hoofdstad, kan u per dhow afreizen naar 'Ilha de Mozambique' (Mozambique eiland), een idyllisch koraaleiland voor de noordoostkust. Deze plek is de vroegere hoofdstad van de Portugese Oost-Afrikaanse kolonie, Vasco Da Gama ontdekte het als eerste Europeaan in 1498. De plek was erg belangrijk als handelspost tussen Europa en Indië. Dit verklaart de grandioze architectuur op het eiland: een combinatie van Portugese, Arabische en Indiase invloeden. Al verkeert her en der wel wat in vervallen staat. Hier vindt u het oudste Europese bouwwerk op het zuidelijk halfrond: de kapel van Nossa Senhora de Baluarte (UNESCO). U vindt er ook het fort van Sao Sebastiao (een oud Portugees fort), talrijke moskeeën, kerken en een Hindu-tempel. En weten dat het gehele eiland slechts 1,5 km² groot is, u bent dus snel klaar met een bezoek. 

Inhambane is één van de oudste steden van zuidelijk Afrika. De stad werd gesticht rond de 10e eeuw door Swahili-handelaren. U kunt er onder meer de 18e-eeuwse Portugese kathedraal bezichtigen en ook hier zijn de kustlijn en de prachtige stranden een attractie. Daarnaast is Inhambane de toegangspoort naar het schiereiland Ponto do Barra, waar de plaats Tofo op ligt. Dit is een populaire badplaats en duik-bestemming.

 • De hoofdstad van Mozambique is Maputo
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 11u onderweg
 • De ideale periode om naar Mozambique te reizen is tussen juni en september
 • Een bezoekje waard:
  Maputo
  Inhambane
  Bazaruto Archipel
  Two Mile Reef
  Quirimbas Archipel
  Ibo Island
  Gorongosa National Park
  Niassa National Reserve
  Great Limpopo Transfrontier Park
  Ilha de Mozambique (Makuti)