Namibië

Namibië dankt zijn naam aan de Namib-woestijn die het grootste deel van het landschap bepaald. Het land is een ongekend paradijs van adembenemende schoonheid, met oneindige verten, ongerepte stranden, ruige bergketens, diepe canyons, de mooiste zandduinen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Een caleidoscoop van kleuren en contrasten, indrukken en verrassingen wacht u in dit desolate land.

Namibië ligt in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Het landschap van Namibië varieert van de Namibwoestijn en de Geraamtekust tot de vruchtbare Caprivistrook. U kunt in Namibië op safari, kennis maken met de oeroude culturen en/of de koloniale architectuur bewonderen. In Namibië bevinden zich niet alleen de rijkste alluviale diamantvelden ter wereld, maar ook zijn er grote hoeveelheden hoogwaardige halfedelstenen. De architectuur van Namibië heeft Nederlandse en Duitse invloeden. Delen van Windhoek en Lüderitz hebben een Beiers uiterlijk, terwijl u in Walvisbaai oer-Hollandse trapgevelhuisjes terugvindt.

Het Etosha National Park bestaat uit meer dan 22.000 km² woestijn, savanne en bebost gebied en is een van de grootste natuurparken in Afrika. De Etosha Pan, een reusachtige, ondiepe zoutvlakte van ongeveer 5.000 km², is tijdens het merendeel van het jaar een onherbergzaam gebied van witte gedroogde modder, waarlangs grote kuddes wilde dieren trekken. 114 soorten zoogdieren, zoals spring- en gemsbokken, zebra’s, olifanten, koedoes, giraffen, neushoorns, impala’s, leeuwen en antilopen, leven in deze 'grote witte plaats van droog water', samen met ongeveer 340 vogelsoorten en talrijke soorten reptielen.

Sossusvlei is een echt duinen-wonderland, met duinen die tot meer dan 300 m hoog zijn en rond een reusachtige, meestal droge kleipan liggen. Het duinenlandschap strekt zich uit tot zover het oog reikt, in kleuren die variëren van licht abrikoos tot vurige rood- en oranjetinten. Als er voldoende regen valt, vloeit de Tsauchabrivier in de zoutpan en creëert zo een echt paradijs voor watervogels. Zelfs tijdens het droge seizoen komen oryxen, springbokken en struisvogels hierheen om zich met de karige vegetatie te voeden. Een paradijs voor fotografen!

Windhoek is de hoofdstad van Namibië. De statige historische gebouwen in de Duitse architectuurstijl van begin vorige eeuw geven Windhoek een zekere Europese charme. Fraaie voorbeelden zijn het Tintenpalast (inktpaleis), waar de regering zetelt, en de Christuskerk met haar gracieuze toren. Windhoek ligt op een hoogte van 1.650 m. De stad telt niet meer dan 250.000 inwoners, maar is toch de grootste stad in het land. Het merendeel van de stadsbevolking woont in de zwarte voorstad Katutura. Langs Independence Avenue, de vroegere Kaiserstrasse, staan oude koloniale huizen naast nieuwe en moderne gebouwen.

De Fish River Canyon, een spectaculair natuurfenomeen, is de tweede grootste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De canyon is maar liefst 160 km lang, tot 27 km breed en tot 550 m diep. De Fishrivier, die in het noordelijkere gelegen Hardap wordt afgedamd, brengt weinig water naar deze toch al erg droge regio. De planten die in de canyon voorkomen, zijn dan ook aangepast aan de droogte: de kokerboom, de halfmens en allerlei vetplantjes. Bavianen, koedoes, dassies, eekhoorns, klipspringers en bergzebra’s kunnen in deze omgeving overleven. De canyon is bovendien een uitdaging voor doorgewinterde hikers die tijdens de winter in vijf dagen van het noordelijkste punt naar Ai-Ais in het zuiden trekken, een tocht van 90 km.

De Namibwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en gaat over in de Kalihari. 

Opmerking: tijdens juli en augustus arriveer je in volle hoogseizoen. Daarom de volgende aanbeveling voor wie naar Namibië in de zomermaanden wenst te reizen: voor betaalbare vluchttarieven en een vlotte bevestiging van beschikbaarheden van de hotels, graag boeken aan het einde van het kalenderjaar of ten laatste de eerste maanden van het nieuwe jaar (om de daaropvolgende zomer te reizen). Enkel zo kunnen we u de meeste opties voor vluchten en hotelbeschikbaarheid garanderen. Van januari tot april heeft men de meeste kans op regen.

 • De hoofdstad van Namibië is Windhoek
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 10u onderweg
 • De ideale periode om naar Namibië te reizen is tussen oktober en december en tussen maart en april
 • Een bezoekje waard:
  Windhoek
  Etosha National Park
  Sossuvlei
  Namib Rand Reservaat
  Kaokeveld
  Epupa
  Swakopmund
  Twijfelfontein