Sossusvlei

De Sossusvlei (vallei van Sossus), een van Namibië’s hoogtepunten, is een enorme kleipan, omsloten door ’s werelds hoogste zandduinen.

Na een regenbui – zeldzaam in deze regio, maar het gebeurt eens in de 10 jaar – kan de vallei gevuld worden met water. Door de ondoordringbaarheid van de klei wordt er dan tijdelijk een turkoois meertje gevormd. De duinen zouden over miljoenen jaren gevormd zijn door zand dat door de Oranje-rivier naar zee werd gevoerd. Dat zand zou door de Benguela-stroom naar het noorden zijn ‘gestroomd’ en daarna door de golfslag weer aan land gebracht. Zo ontstonden de kustduinen die door de wind steeds verder naar het binnenland verschoven. Dit fenomeen is het best zichtbaar vanuit de lucht : het is net alsof de golven van de oceaan in de woestijn verder ‘stromen’.

Ook vanuit het vliegtuig heeft u een prachtuig uitzicht over de zoutpan, de Sossusvlei, Deadvlei en de gigantische duinen. Ongeveer duizend jaar geleden werd een deel van de Sossusvlei afgesloten door zo’n wandelende duin. Door gebrek aan water veranderde dit deel in een broeiend hete zoutpan, tegenwoordig bekend als de Deadvlei, waar bomen ter plekke verkoolden. Een van de meest ‘fotogenieke’ duinen is Dune 45.

  • De ideale periode om Sossusvlei te bezoeken:
    • maart
    • april
    • oktober
    • november

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!