Oeganda

Als u door Afrika reist en in Oeganda aankomt, zult u versteld staan. Het land lijkt totaal niet op de andere Afrikaanse landen. Oeganda is groen, vruchtbaar en er is veel water.

Oeganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Buganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Buganda zijn er in het land nog 4 andere koninkrijken. Oeganda is in 4 regio`s in te delen; North, East, West en Central. Het land heeft het niet makkelijk: Oeganda behoort tot de ontwikkelingslanden en is sterk afhankelijk van hulp van buitenaf. Het is een van de armste landen ter wereld.

Het landschap is erg afwisselend. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit droge en vochtige savannen; op verschillende plaatsen vindt u tropische regenwouden, er zijn vulkanische gebergten, tropische stranden, witte bergtoppen en de immer aanwezige Nijl die zich als een glinsterend lint noordwaarts door het landschap slingert. Een feest voor de zintuigen! De evenaar loopt dwars door het land heen. Hooggebergte met eeuwige sneeuw zijn geschikt voor prachtige trekkings. De grote hoogteverschillen veroorzaken klimaatverschillen, wat weer direct invloed heeft op de flora en fauna.

 • Lake Victoria is het op een na grootste zoetwaterbekken ter wereld.
 • Kampala is de grootste stad en tevens hoofdstad van Oeganda. De stad heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De oorspronkelijke taal van het gebied, Loeganda, nam veel woorden over uit de Engelse taal. Zo ook in de naam van de stad. 'Hills of the Impala' werd 'Kasozi ka Empala'. Ka Empala bleef hangen en zodoende heet de stad vandaag de dag Kampala.
 • In het Semliki-landschap maakt u kennis met de lokale pygmeeën.
 • Het Queen Elizabeht National Park: het Kazinga kanaal vormt het perfecte decor voor een ontspannende bootsafari of kunt u boomklimmende leeuwen spotten. 
 • Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van het land en heeft haar naam te danken aan de overweldigende watervallen die in het park te vinden zijn. Het zijn echt spectaculaire watervallen, die door 's werelds langste rivier van water wordt voorzien: de Nijl. In de oevers van de rivier leven allerlei wilde dieren als buffels, nijlpaarden, waterbokken en krokodillen. In het park kunt u goed de diversiteit van het land zien. Zo zijn er ten zuiden van de rivier vooral dichte bossen en rond het gebied Mt. Rabongo een tropische jungle. In het park vindt u een grote populatie chimpansees.
 • Een ander bekend nationaal park is het Queen Elizabeth National Park. Het is gelegen aan het Edwardmeer, het Georgemeer en het Kazingakanaal in het westen van Oeganda. Het park is in 1954 gesticht en vernoemd naar koningin Elisabeth II. De Mweya Lodge is een bekende plaats bij toeristen. Hier zijn namelijk veel wilde dieren als ijsvogels, buffels, olifanten, waterbokken en leeuwen te zien. Er leven in totaal meer dan 90 soorten zoogdieren en wel meer dan 500 soorten vogels. Daarnaast zijn er mooie kraters waarin zich zoutmeren bevinden en waar de flamingo's te vinden zijn.
 • Het Kibale Forest Reserve Primate ligt vlakbij Mbarare en is een groot regenwoud. In dit regenwoud wonen grote populaties apen maar ook olifanten zijn er in grote getallen te zien. Een belangrijke attractie voor de bezoekers zijn de 500 chimpansees in het park. Door middel van een begeleide wandeling van 4 uur kunt u de chimpansees bekijken. Voor natuurliefhebbers is het park natuurlijk ook prachtig. Het landschap verschilt dan ook telkens met aan de ene kant dichte begroeiing, kleine stroompjes en moerassen en aan de andere kant weer open gebieden waar onder andere buffels en antilopen te zien zijn.
 • De hoofdstad van Oeganda is Kampala
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 7,5u onderweg
 • De ideale periode om naar Oeganda te reizen is tussen december en maart en tussen juni en september
 • Een bezoekje waard:
  Kampala
  Jinja
  Kibale Forest Nationaal Park
  Bwindi Inpenetrable Nationaal Park
  Mgahinga Gorilla Nationaal Park
  Mount Elgon