Tanzania

Tanzania is zeker een reis waard. Het land is hét ware dierenparadijs bij uitstek. Honderden soorten dieren hebben hier hun habitat, de belangrijkste zijn de Grote Vijf (buffel, olifant, neushoorn, leeuw en luipaard), maar ook giraffen, nijlpaarden, zebra's, ... Een onvergetelijk schouwspel is de grote seizoenstrek van honderdduizenden gnoes, zebra's en gazellen. Het is een uniek natuurfenomeen wat zich afspeelt in de beroemdste wildreservaten van Afrika, op de eindeloze vlakten van de Masai Mara. Tanzania is de thuis van Afrika's grootste berg, de Kilimanjaro, er zijn de Serengeti en Ngorongoro en er is het idyllische Zanzibar.

De mooie, gevarieerde landschappen van Tanzania weten te bekoren: schrale woestijnsteppes, uitgestrekte savannes, prachtige meren en indrukwekkende bergen. In het tropische Afrika spreken de besneeuwde bergtoppen van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, nog altijd tot de verbeelding.

Tanzania is een land in Oost-Afrika en grenst aan Congo, Uganda, Rwanda, Kenia, Mozambique, Burundi, Malawi en Zambia. Het Tanzaniaanse vasteland heeft een divers landschap. Erg bepalend is de Great Rift Valley of de Grote Afrikaanse Slenk, die ontstaat in Turkije en via de Dode en de Rode Zee naar Ethiopië loopt en zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. Als gevolg van het ontstaan van de Great Rift Valley ontstonden er ook verschillende grote meren.

Tanzania kent vele grote en kleine rivieren, die geen van allen bevaarbaar zijn. Het Serengeti NP ligt in het verlengde van het Masai Mara in Kenia. In Masai betekent het woord Serengeti ‘eindeloze vlakte’, en dat is het ook! De vlakte wordt onderbroken door rotsformaties die kopjes worden genoemd. Een echt hoogtepunt zijn de enorme vlaktes die een thuis bieden aan meer dan twee miljoen dieren, maken het Serengeti National Park tot het meest populaire park van Tanzania.

Zanzibar is een eiland dat nog altijd tot de verbeelding spreekt. De lange, witte zandstranden zijn zeker een hoogtepunt, maar ook een uitstapje naar Stone Town of een van de vele kruidenplantages behoort tot de mogelijkheden.  In het oude Stone Town, met zijn mix van Portugese en Arabische architectuur, kan men monumenten bezoeken die getuigen van de slavenhandel. Het stadje nodigt ook uit om in de pittoreske steegjes te wandelen, u vindt er trouwens unieke souvenirs.  Ook de stranden zijn heel verscheiden. In het noorden is er het vissersstadje Nungwi waar nog dhows (traditionele zeilboten) worden gebouwd. In het idyllische oosten liggen de breedste zandstranden en in het zuiden is alles nog ongerept. Zanzibar is bovendien een waar duikparadijs: de koraalriffen zijn een thuis voor vele bontgekleurde vissen en in dieper water kan men tonijn en barracuda zien jagen.

 • Open de locatie op Google Maps
 • De hoofdstad van Tanzania is Dodoma
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 9u onderweg
 • De ideale periode om naar Tanzania te reizen is tussen juni en september en tussen december en maart (wildlife)
 • Een bezoekje waard:
  Serengeti National Park
  Ngorongoro Conservation Area
  Lake Manyara National Park
  Tarangire National Park
  Arusha National Park
  Zanzibar