Ngorongoro - Olduvai

De Ngorongoro Conservation Area (NCA) bevindt zich tussen de Serengeti en Lake Manyara, en is vooral bekend voor de Ngorongorokrater, de grootste ‘caldera’ ter wereld (zo'n 16km in doorsnede). U kan er op wandelsafari met gids of zelf met een huurauto op pad. In het park ligt ook de Olduvaikloof, de 'wieg van de mensheid'.

De krater (260 km² groot en maar liefst 610 meter diep) werd gevormd toen de vroegere vulkaan - men vermoed dat die zo groot als de Kilimanjaro moet zijn geweest - uitbarstte met zo’n danige kracht dat de top instortte, en de ontstane put met alle brokstukken weer (deels) opgevuld werd. Zo ontstond een door de natuur afgesloten natuurreservaat, waar je alle landschappen en dieren van Afrika terugvindt. Alle lodges in het park zijn gebouwd op de randen van de krater, en bieden zo een prachtig uitzicht op dit natuurwonder.

In de krater zelf  ontstond een heel bijzonder ecosysteem van vulkanen, bergen, vlaktes, bossen, duinen, meren én de Olduvaikloof. Hier bevinden zich maar liefst 25.000 dieren. Een ideale omgeving om de zwarte neushoorn en de leeuwen met zwarte manen te ontdekken. In het kratermeer vind je duizenden roze flamingo’s en meer dan 100 vogelsoorten die onvindbaar zijn in de Serengeti. U zal er natuurlijk ook de kans krijgen luipaarden, jachtluipaarden, olifanten, impala’s, buffels, leeuwen, hyena’s, zebra’s, gnoes en heel wat soorten antilopen te zien! Enkel de giraffen ontbreken, want ... weinig fbomen te bespeuren hier!

De krater is opgenomen in de veel grotere NCA, die zich onderscheidt van de nationale parken in de omgeving in die zin dat er nog steeds mensen mogen wonen in het park zelf. Dit gebied is immers het terrein van de Masai, die er leven van de veeteelt. Het eeuwenlange samenleven van de Masai met de wilde dieren heeft ertoe geleid dat beide elkaars aanwezigheid gedogen.

De Olduvaikloof in het park (op zo'n 20km vanaf Ngorongoro, tussen Ngorongoro en Serengeti) is één van de belangrijkste prehistorische vindplaatsen ter wereld. Louis en Mary Leakey verrichtten hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw pionierswerk. In 1959 schokten ze de wereld met hun vondst van de 1.8 miljoen jaar oude overblijfselen van australopithecus africanus, de oudste menselijke resten ter wereld. Dat skelet werd later wereldbekend onder de naam ‘Lucy’. Later, in 1979, deed men hier een nog indrukwekkender ontdekking in de vorm van 3,5 miljoen jaar oude menselijke voetsporen. Daarom wordt dit gebied ok wel ‘de wieg der mensheid' genoemd. In het plaatselijke museum kan u veel van de archeologische schatten van dichtbij bekijken.

  • U kan het hele jaar door naar Ngorongoro reizen, in april, mei en november vindt het regenseizoen plaats.

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!