Zanzibar

Zanzibar is een laagliggend koraaleiland, ruwweg 40 km voor de Tanzaniaanse kust. Mogelijks hing het ooit aan het Afrikaanse vasteland vast. Op het voormalige slaveneiland tref je zowel specerijenplantages als witte stranden en wuivende palmen. Zanzibar is wereldwijd bekend als het 'kruideneiland', en sinds lang vindt men op het eiland grote kruidnagel- en kokospalmplantages. Het eiland is een smeltkroes van Portugese, Chinese, Afrikaanse, Indische en Nederlandse invloeden.

Zanzibar is eigenlijk de naam van twee eilanden samen, nl. Unguja en Pemba. Het stadje Zanzibar ligt op Unguja, het eiland dat algemeen als Zanzibar wordt aangeduid. Het is vanaf deze kusten dat de grote Europese ontdekkingsreizigers Burton, Speke, Kraph, Reubman en Livingstone hun expedities naar het binnenland van Afrika begonnen.

Aan Zanzibar denken staat gelijk aan denken aan witte stranden, schitterende strandhotels en fantastische duikmogelijkheden; maar er is meer te ontdekken ...

Zanzibar's mystieke en pittoreske Stone Town (Mji Mkongwe), aan de westkust van Unguja. Dit is een fascinerende plaats om te wandelen en in te "verdwalen". Het is een chaotisch labyrint van kronkelende straatjes met witgewassen huizen met prachtig gebeeldhouwde deuren. U kan er op verkenning trekken langs een eindeloze rij van winkeltjes, bazaars, moskeeën, gerechtshoven en forten, twee voormalige paleizen van de Sultan,  twee grote kathedralen, oude koloniale huizen een publiek badhuis in Perzische stijl en een bizarre collectie van vreemde consulaten.  De vele smalle steegjes van het oude stadje zijn een levendige herinnering aan de lange en kleurrijke geschiedenis van het eiland. De tijd lijkt er te zijn blijven stilstaan. De stad combineert Swahili-cultuur met Arabische, Perzische, Indische en Europese invloeden. De stad staat sinds 2000 op de UNESCO-lijst.

Vanuit Stone Town kan u enerzijds naar Prison Island en anderzijds naar Jozani. Tegenover de kust van Stone Town ligt het Prison Island. Behalve de ruïnes van de oude 19de-eeuwse gevangenis vind je er ook zeer oude schildpadden. Bovendien is de zee rond het eiland zeer geschikt voor snorkelen of zwemmen. Ook het nabijgelegen Bawe Island is ideaal voor watersport. Het Jozani-woud ligt op 35 km ten noorden van de hoofdstad. Het is de thuishaven van de rode Colobusaap, een uiterst zeldzame apensoort die alleen te vinden is op Zanzibar. Er zijn er naar schatting nog zo'n 1.500. Je vindt er ook civetkatten, galago’s (bushbaby’s), enkele luipaarden, franjeapen en veel roodbuikige eekhoorns.

Een van de mooiste uitstappen op het eiland is de Dolphin Tour. U rijdt naar het uiterste zuiden van het eiland, nabij Kizimkazi. Een boot brengt u naar het rif, waar u 80 % kans heeft  om langsnuit-of spinnerdolfijnen of tuimelaars te zien. Met nog een beetje geluk kunt u zelfs tussen de dieren zwemmen. Voor de kust kan u ook bultruggen spotten (lente en september).

Uw badpak is de ideale outfit voor een bezoek aan de noordkust. U bezoekt eerst een kruidenboerderij en de slavengrotten van Mangapwani, en trekt vervolgens naar de prachtige zandstranden van Nungwi. Daar kunt u ontspannen, zwemmen of snorkelen.

Afsluiten doen we met een fijn weetje: Freddy Mercury, de in 1992 overleden wereldberoemde zanger van de rockgroep Queen, werd als Farokh Bulsara in Zanzibar geboren. Na een periode als kostschoolstudent in India, trok hij naar London voor een opleiding in de grafische kunst. Hij keerde sinds zijn vertrek nooit meer terug naar Zanzibar, maar de invloed van zijn Zanzibari achtergrond kwam tot uiting in de teksten van "Bohemian Rhapsody", het bekendste nummer van de groep.

 • De ideale periode om naar Zanzibar te reizen is de Europese winter, regen mogelijk in november en van maar tot mei.
 • Een bezoekje waard:
  Dolphin Tour
  Noordkust (kruidenboerderij en de slavengrotten van Mangapwani)
  de prachtige zandstranden van Nungwi
  Prison Island
  Het Jozani-woud
  Stone Town

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!