Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is in alle opzichten een adembenemend land met uitgestrekte vlakten, glooiende bergen, gouden stranden en dorre woestijnen. De safari's zijn er zo spectaculair en divers als het Zuid-Afrikaanse landschap zelf met een rijke wildpopulatie van ploeterende olifanten tot spattende pinguïns. Zuid-Afrika is een land van uitersten. Dat weerspiegelt zich ten eerste in de steden en dorpen. In het centrum van Johannesburg reiken vijftig verdiepingen hoge spiegelende torenflats tot in de wolken terwijl in Transkei nog in lemen hutten geleefd wordt. Voor de poorten van één van de mooiste steden ter wereld, Kaapstad, ontmoeten de eerste en de derde wereld elkaar op de Kaapse Vlakte (Cape Flats): in de townships rijgen de uit golfplaten opgetrokken kleine hutjes zich aaneen terwijl even verderop gezinnen leven in rietgedekte Kaaps-Hollandse boerderijen omringd door oeroude eiken en parkachtige tuinen. Anderzijds is dit ook te merken in de enorme afwisseling in landschappen: stranden in alle soorten en maten, tafelbergen, groot wild, gebieden van serene schoonheid, steden met allure, bruisende metropolen en straatarme townships. Van Krugerpark tot Kaap de Goede Hoop zijn er nationale parken vol leeuwen en olifanten, elegante steden, wijngebieden, woestijnen, fruitplantages, betoverende bossen en lagunes. En in het ‘wilde westen’ van het land bevindt zich een diversiteit aan ruige en kale landschappen, eindeloze zandvlakten en halfwoestijnen, oftewel het machtige, ongerepte Afrika. Zuid-Afrika is met recht 'de wereld in één land' in alle opzichten. Het land is dus divers. Maar ook zeer toegankelijk, veilig en nagenoeg het hele jaar door te bereizen. Niet op zijn minst door het heerlijk aangename klimaat. Om die redenen is het een perfecte eerste kennismaking met het Afrikaanse continent, zonder dat u aan gewenste comfort hoeft in te boeten.

Laten we met een aantal praktische feitjes starten: de 'regenboognatie' is 37 keer zo groot als ons Belgenlandje, maar het telt slechts 54 miljoen inwoners. Het land is opgedeeld in 9 provincies en heeft zowaar drie hoofdsteden (Pretoria, Bloemfontein en Kaapstad). Het land telt elf officiële talen, waaronder het Afrikaans (nog sterk verwant aan het Nederlands) en Engels. En qua timing: in de zomer lopen onze klokken gelijk, in onze winter zijn de Zuid-Afrikanen een uurtje voorop. Dat wetende ... 

In de eerste plaats zal Zuid-Afrika uw reisbestemming worden voor een safari, op zoek naar 'the big 5'. Vooral het (noord)oosten van het land is hiervoor uitermate geschikt. U kan reizen in onze winter (zomer in Z.-Afrika), maar dan vertoeft u in het land tijdens het regenseizoen. Door de drukkende hitte gaan dieren op zoek naar schaduw en bovendien staat alle vegetatie erg groen en hoog. Dit is ook de periode waarin de dieren bij hun jongen blijven. Dat maakt dat dieren spotten moeilijk is. Een betere periode is onze zomer, wanneer het in Zuid-Afrika winter is. De temperaturen zijn aangenamer en de grassen staan lager, wat maakt dat u makkelijker dieren kunt spotten. Zeker omdat ze in deze periode van het jaar op zoek moeten naar waterplekken in de dorre omgeving.
De bekendste Zuid-Afrikaanse safariparken zijn het Kruger Nationaal Park (in het noorden van het land, zo groot als 2/3 van België) en Hluhluwe Park ten zuiden van Swaziland (voor de neushoorns). Bij elk van deze parken zijn ook verschillende kleinere, vaak privé-reservaten. Andere parken vindt u in Oostkaap en Limpopo of in Madikwe (bij de grens met Botswana).
Verblijven kan in een 'restcamp' in een nationaal park of iets luxueuzer in een lodge in een privé-wildreservaat. In deze laatste hebt u meer comfort en meer safarimogelijkheden, zoals een nachtelijke zoektocht naar wild. U kan de parken verkennen met een gids, maar een selfdrive behoort ook tot de opties. Zuid-Afrikaanse parken gunnen u de vrijheid om er alleen op uit te trekken, hebben een goede infrastructuur, zijn veilig en rustig. Een 4x4 is niet nodig. 

Kaapstad (en ruimer de ganse Kaapregio) heeft een Mediterraans klimaat het hele jaar door. De Kaap-Hollandse huizen herinneren nog aan de Nederlandse periode van weleer en verder zijn er de Tafelberg, het wereldberoemde Robbeneiland en het Kaapse Schiereiland (met zijn pinguïns en Kaap de Goede Hoop). De stad is eveneens uw uitvalsbasis voor een bezoek aan de wijnregio van het land: in de onmiddellijke omgeving van de stad liggen Franschhoek, Paarl en Stellenbosch oftewel de drie hoogtepunten van de Kaapse wijnregio. 

Andere aanraders in dit unieke land:

 • Vanaf Kaap Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika, naar het oosten biedt de Indische Oceaan heerlijke watertemperaturen en mooie zandstranden, vooral langs de Tuinroute. Deze laatste laat zich best verkennen vanuit Port Elizabeth (een surfspot bij uitstek). De tuinroute staat voor een opeenvolging van lagunes, oerbos en fijne stranden. Port Elizabeth heeft een aantal vriendelijke, beschutte stranden aan Algoa Bay.
 • Oudtshoorn is de uitvalsbasis voor een bezoek aan verschillende kalksteengrotten en struisvogelboerderijen. 
 • Johannesburg, wereldstad en de grootste Zuid-Afrikaanse metropool, staat bekend om zijn townships. Al eens een fietstochtje door Soweto overwogen? Vlakbij ligt Pretoria, waar de jacarandabomen in november de stad helemaal paars kleuren. 
 • In de Mpumalanga-provincie kunt u de Panormaroute volgen met Blyde River Canyon als hoogtepunt. In deze provincie ligt ook het Krugerpark. 
 • De oostelijke Kwazulu-Natalprovincie is de woonplaats van de zoeloes. U kunt er kennismaken met hun tradities en gewoontes. In deze provincie ligt Drakensberg, UNESCO-erfgoed. De kust van KwaZulu-Natal heeft het hele jaar door geweldig weer, maar de prachtige stranden zijn er soms wel overbevolkt.
 • Authentiek Afrika ervaren kan het best in de Oostkaap of Limpopo: denk aan een traag levensritme, echt nog het plattelandsleven, ...
 • Een deel van de wereldberoemde Golden Mile in Durban, South Beach, is ideaal om te zonnebaden, zwemmen en surfen. De Atlantische Oceaan is in Zuid-Afrika aanzienlijk kouder. Toch liggen aan de West-Kaap luxueuze badplaatsen zoals Clifton, Boulders, Bloubergstrand en Camps Bay. Ook Hermanus en Muizenberg beschikken over mooie stranden.

Lekker eten in Zuid-Afrika, tot slot, is een understatement. Zuid-Afrikaanse wijn is wereldberoemd en daarbij worden vooral verse vis of vlees, rechtstreeks vanop de 'braai' (BBQ) geserveerd.  

 • De hoofdstad van Zuid-Afrika is Kaapstad
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 12u onderweg
 • De ideale periode om naar Zuid-Afrika te reizen is tussen september en oktober en tussen maart en april
 • Een bezoekje waard:
  Kaapstad
  Cape of Good Hope Nature Reserve
  Kaapse Wijnlanden
  Robbeneiland
  Hermanus
  George
  Knysna
  Plettenbergbaai
  Tsitsikamma National Park
  Cape Route 62
  Kleine Karoo
  Oudtshoorn
  Kruger National Park
  Blyde River Canyon
  Ohrigstad
  Kapama Private Game Reserve
  Port Elizabeth
  De Hoop Nature Reserve