Iran

Onbekend, onbemind geldt zeker voor een land als Iran. Bent u op zoek naar onaangetaste, indrukwekkende en eeuwenoude schatten (het land heeft een eeuwenoude beschaving die teruggaat op het Perzische Rijk), een gastvrije bevolking ("Welcome to Iran!") en een 'off-the-beaten' verkenning, dan raden we u Iran ten zeerste aan. Het land is nog maar sinds kort een toeristische plek en weet zijn authenticiteit in stand te houden. Iraniërs krijgen de naam de vriendelijkste mensen op aarde te zijn en elke toerist wordt er hartelijk ontvangen. Voor Iran is elke toerist immers een nieuwe kans om hun land te profileren, te promoten. Iran is veilig en divers, onbekend maar interessant: middeleeuwse steden, kleurrijke bazaars, Perzische schatten en rijk gedecoreerde moskeeën. Iran is één van de bakermatten van onze beschaving, zijn geschiedenis gaat terug op Cyrus de Grote in de 6e eeuw voor Christus. Tegelijk is het (vaak weggestoken) een enorm liberaal land waarvan de idealen van de bevolking vaak niet overeenstemment met het beeld dat wij er in het westen van hebben. Met een scherpe blik op de toekomst ...

Teheran, de Iraanse hoofdstad sinds het einde van de 18e eeuw vormt naar alle waarschijnlijkheid de startplaats van uw bezoek aan het land. De stad biedt verschillende mogelijkheden om een interessant museum te bezoeken: het tapijtenmuseum, juwelenmuseum, het Paleis Saad-Abad, het Iran Bastan archeologisch museum met zijn Perzische schatten, ... De stad is de belangrijkse en grootste metropool van het land en een miljoenenstad. Het Golestanpaleis, de Azadi- en de Miladtoren zijn eveneens een bezoekje waard. De stad is hectisch, druk en groot. 

Shiraz heeft als bijnaam 'de stad van dichters en rozen' en was in de 14e eeuw het culturele en artistieke centrum waar kalligrafie en letterkunde bloeiden. Bezoek de Nasir-Ol-Molk moskee met zijn kleurrijke glaspartijen, de Atigh moskee, het mausoleum van de landelijke pöetische helden Hafez en Saadi, de Koranpoort, de tombe van Khadju-E-Kermani (de grote poeet uit de 13e eeuw en leermeester van Hafez), het mausoleum van Khadju-E-Kermani, het huis van Qavam (Narenjestan), het Shah-e-Cheragh mausoleum, de tuinen van Bagh-e-Eram, de Vakil-bazaar, het Karim Khan Arg complex met zijn theologische school en de Khan Madrassa (gebouwd in 1675).
Vanuit Shiraz kan u op daguitstap (55 km enkel) naar Persepolis, de archeologisch meest interessante site en één van de oudst bewaarde steden ter wereld. Hier hielden de Perzische 'sjah's' hun audiënties. Blikvangers zijn het paleis van Darius (onder wiens bevel de bouw startte in 518 v.C.) en Xerxes. 'De stad van het Perzische volk' is 's werelds grootste stenen constructie, maar liefst 135000m² groot. Het duurde meer dan een eeuw om alles op zijn plaats te krijgen, zonder enig gebruikv van mortel om de stenen op hun plaats te houden. Er zijn zeven hallen, bas-reliëfs, trappenhallen, mausolea en pilaren te bezichtigen uit de tijd van toen. Persepolis was de oude hoofdstad van Perzië rond 500v.C. Vlakbij ligt Naqsh-e-Rostam, begraafplaats van verschillende koningen (de koninklijke dodenstad), met indrukwekkende bas-reliëfs. 

Yazd is beslist ook een uitstap waard als één van de -historisch gezien- belangrijkste steden in het land: hier vindt u de Windtoren, Alexander gevangenis, vuurtempel, de bazaar, het mausoleum van de 12 imams, Jameh-moskee, Mir Chaqmaq-plein, het complex van Imamzdeh Jafar, de 'torens van de stilte' en Dowlat-Abad tuinen. In de bazaar kan u Perzische tapijten en textiel op de kop tikken. De stad was destijds een belangrijke etappestad op de karavaanroute door de woestijn in Perzië; nu is het een intieme maar levendige woestijnstad. 

Esfehan (of Isfahan) kan niet ontbreken bij uw bezoek aan Iran. Het is de parel van Iran, de oude hoofdstad van het land, het Firenze van het Oosten en zonder twijfel de historisch en architecturaal rijkste stad van de natie. Iraniërs vinden het meestal zelf de mooiste stad van het land. Sierlijke bruggen, moskeeën, paleizen met verfijnd mozaïekwerk, tuinen, theehuizen, levendige bazaars, ... dringen om uw aandacht. Na Tienanmen is het koninklijke plein Place Naghch-e-Jahân het grootste plein ter wereld met zijn 500m lengte en 230m breedte. U vindt er de moskee van de imam, de moskee van Sheik Lotfollah, het Masjed-e-Imam, het Ali Ghapupaleis, het paleis van de acht hemels, ... De historische Pol-e-Khadju-brug uit de 16e eeuw, met 33 bogen, de bazaar en de Armeense wijk zijn ook een bezoek waard. De stad is groen door zijn ligging aan de Zayandeh-rivier.

Oh ja, culinair Iran ervaren, bestaat uit shishte roken, een soort karnemelk met gedroogde munt (doogh), wortelsap, stoofpot van schapenvlees en kikkererwten, waterpijp en thee met mierzoete zoetigheden.

Nog meer Iran ...?

 • Kashan is een tuinstad, en da's voor een woestijnland als Iran een unicum; de tuinen vertegenwoordigen het 'aards paradijs.
 • Kerman huisvest het paleis van Chapoor, de Hamam Kinjali Khan, bazar en moskee; in de buurt liggen de zoutvlaktes van Bakhtegan en Mahârlou.
 • In Mahan staat het mausoleum van Châh Nematollah Vali en de tuin van de Iraanse prins (Bagh-e-Chazdeh).
 • In deze beknopte introductie tot Iran schetsen we u een kort beeld van dit indrukwekkende land. Maar het rijtje is nog niet compleet: Iran breekt, zonder dat veel mensen dat weten, vele records: Gandom-e Beryan is het heetste plekje op aarde, de toren in Gonbad-e Qabus zou de grootste stenen toren zijn wereldwijd en in Namakdan (op een eiland voor de Iraanse zuidkust, in de Perzische golf) ligt de langste zoutgrot van onze bol. En dan weiden we nog niet uit over de heetste waterbronnen, de oudste cederboom, de oudste brug, de oudste levende diersoort en de oudste dam ter wereld. Veel 'oudste', logisch voor een historisch belangrijk land als Iran. En toch zo bescheiden en onbekend blijven ... 
 • De hoofdstad van Iran is Teheran
 • Vanuit Zaventem bent u vanaf 7u reizen in Teheran.
 • De ideale periode om naar Iran te reizen is in de maanden april, mei, september, oktober en november.
 • Een bezoekje waard:
  Shiraz
  Yazd
  Persepolis
  Naqsh-e-Rostam
  Yazd
  Naïn
  Teheran
  Isfahan
  Kashan

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!