Jeruzalem

De naam Jeruzalem staat symbool voor een universeel, pacifistisch gedachtegoed, dat alle nationalisme, rassenstrijd, religie en politieke barrières overstijgt.

De stad is altijd al een smeltkroes geweest van verschillende culturen.  Op slechts enkele meters van elkaar vind je de Al Aksa-moskee, het Heilig Graf en de Klaagmuur …  In de oude stad vind je de kruisweg van Jezus, de plaats waar de profeet Mohamed ten hemel rees en het graf van Koning David.
Ondanks eeuwen van invasies en plunderingen is en blijft Jeruzalem een heilige stad, met een bijzonder en blijvend effect op alle bezoekers. Jeruzalem heeft genoeg te bieden om er verschillende dagen te vertoeven. Bezoek er de Olijfberg, met het graf van de maagd Maria , en de Ghetsamane-tuin met zijn eeuwenoude olijfbomen … de plaats waar Jezus door de Romeinen werd opgepakt.

Diezelfde Romeinen vernielden indertijd ook de Solomontempel, waarvan nog slechts één muur overeind staat, de Klaagmuur, één van de belangrijkste Joodse sites. Ten oosten van de muur, aan de Leeuwenpoort, liggen de resten van de Bethesda-baden.  Hier zou Jezus een verlamde man weer hebben laten lopen. De Rotskoepel domineert de skyline van Jeruzalem, en maakt deel uit van de Al-Aqsamoskee. Het schrijn herdenkt de miraculeuze reis van de profeer Mohammed naar de Zeven Hemelen. De Al Aqsamoskee zelf, de “verste moskee”, is van groot belang voor moslims. Tien jaar na zijn eerste openbaring zou Mohammed op de rug van een vliegend wit paard een nachtelijke reis ondernomen hebben tussen Mekka en Jeruzalem.

De Kruisweg is de weg afgelegd door Jezus, vanaf de plaats van zijn veroordeling door de Romeinen, naar de plaats waar hij na de kruisiging werd begraven. De weg begint bij de Leeuwenpoort en eindigt aan de Heilige Grafkerk. Onderweg komt u voorbij de 14 Staties. De eerste statie is vlakbij de de plaats waar Jezus door Pilates werd ondervraagd en waar ze de doornenkroon op zijn hoofd plaatsten. De volgende statie is bij de overblijfselen van een oud Romeins gebouw bekend als de Ecce Homo-triomfboog, verwijzend naar de woorden die Pilatus uitsprak toen hij Jezus aan het volk voorstelde. Andere staties herdenken de plaats waar Jezus viel, van de ontmoeting met zijn moeder, van waar Simon van Cyrene het kruis overnam. De laatste vijf staties liggen binnenin het Heilig Graf.

De Citadel, een indrukwekkend fort aan de Jaffa-poort, stamt uit de 14de eeuw. Oorspronkelijk was het een versterkte moskee, waaraan later een bijzondere, cilindrische minaret werd toegevoegd. Die minaret kreeg later verkeerdelijk de naam Tower of David. De allereerste citadel op die plaats dateert al uit het begin van onze jaartelling, en werd gebouwd in opdracht van Koning Herodes. Onder de Romeinen werd ze omgevormd tot kazerne, en tegenwoordig herbergt ze het museum van de geschiedenis van Jeruzalem.

Yad Vashem (of Jad Wasjem) is het officiële monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. De site is echter veel meer dan een monument. Ze omvat archieven waarin de geschiedenis van de Holocaust is opgeslagen. Tienduizenden persoonlijke getuigenissen zijn op video gezet of op schrift gesteld; verder herbergt het archief miljoenen pagina's nooit gepubliceerde documenten, van de nazi's, van individuele Joden en Joodse instellingen, bezittingen, processen, gedeporteerden en overlevenden. Het meeste van al dit materiaal kan door bezoekers worden bekeken. Het monument bestaat uit een herdenkingsruimte, een historisch museum, een kunstgalerij, een "Hal van de Namen" (voor gekende maar nooit teruggevonden slachtoffers), een archief, een bibliotheek, het "Dal van de verwoeste gemeenschappen" en een park gewijd aan de "Rechtvaardigen onder de Volkeren", niet-Joden die tijdens de vervolging Joden hebben gered. In het park bevinden zich onder meer een gedenkmuur, de Heldenzuil, en verschillende kleinere monumenten ter herdenking van individuen of gemeenschappen die zich bijzonder hebben onderscheiden, waaronder het Drentse dorp Nieuwlande. Yad Vashem herbergt ook informatie over de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg, Oskar Schindler en Sempo Sugihara.

De Zion-berg ligt iets ten zuiden van de stadsmuren, en wordt beheerst door de Benedictijnenabdij, gebouwd op de plaats waar Maria voor de laatste keer in slaap gevallen zou zijn). Het gebouw werd afgewerkt in de vroege twintigste eeuw door Keizer Willem II op basis van de plannen van de kathedraal van Aachen. Iets ten oosten ligt de Sint-Pieterskerk in Gallicantu. Ze werd gebouwd in de jaren ’30 op de resten van een Byzantijnse basiliek, waarvan men eveneens denkt dat het de woning was van de hogepriester Caiaphas. De kerk dankt haar bijzondere naam (Gallicantu … het kraaien van de haan) aan Jezus’ uitspraak naar Petrus: “voor de haan kraait, zult gij mij drie keer verloochend hebben”.

De Kerk van de Visitatie in het kleine dorpje Ein Karem staat op een heuveltop, op de plaats waar Volgens het evangelie van Lucas de zwangere Maria bij haar eveneens zwangere nicht Elisabeth (de moeder van Johannes) op bezoek zou gegaan zijn. Omdat de ongeboren Johannes de ongeboren Jezus zou herkend hebben, maakte deze een buiteling van blijdschap in de buik van Elisabeth. Deze gebeurtenis werd later bekend als de Visitatie.
De Kerk van Sint-Jan de Doper hoort bij het gelijknamige Franciscaanse klooster. De eerste kerk werd gebouwd in de 5de eeuw, bovenop de woning van de ouders van Johannes, Zacharia en Elizabeth. De kerk werd door de Kruisvaarders vergroot, door de Arabieren gebruikt als stal en door de eeuwen heen verschillende keren herbouwd. De crypte is het mooist, aangezien het de plaats is waar Johannes zou geboren zijn.

  • De ideale periode om Jeruzalem te bezoeken:
    • maart
    • april
    • mei
    • oktober

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!