Japan

Japan is een wereld apart vol heerlijke contrasten van traditie versus moderniteit. De Japanse geest is sterk, warm en ongelooflijk gastvrij. "Konnichiwa" helpt natuurlijk ook een serieus stukje ... Qua natuur kan u zich verwachten aan besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige en mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. Japan heeft 1 actieve vulkaan (maar niet van de minste): de 3776 m hoge Fuiji die voor het laatst in 1707 tot uitbarsting kwam. Japan is economisch gezien een enorm te duchten concurrent: Japan is ondermeer marktleider op het gebied van technologische kennis en ontwikkeling. Daar tegenover staan heel veel tradities die Japan stevig in ere houdt.

Japan is een eilandenrijk in het oosten van het Aziatische continent, dat bestaat uit meer dan 3000 eilanden. In toeristische termen worden deze meestal beperkt tot de 4 belangrijkste eilanden Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Honshu is het grootste eiland, waar zich de belangrijkste steden van het land bevinden. Van de 4 grote eilanden heeft Hokkaido de laagste bevolkingsdichtheid en Honshu de hoogste. De belangrijkste Japanse steden om aan te doen, zijn:Tokio, Nagano, Osaka, Kyoto, Kobe, Hiroshima, Yokohama, Sapporo, Nagasaki, Nagoya, Hakone, Kanazawe en Fukuoka. Ook Sado Island, Naoshima, Shikoku Island, Mount Koya, Takayama, Shizuoka, Hokkaido, de Okinawa archipel en Ise-Shima kunnen worden aangedaan op een reis door Japan.

Overnachten kan in westerse hotels (zeker in de grote steden), maar ook in één van de typische Japanse 'ryokans'. De ryokan herkent u aan de tatami, de futon oftewel het smalle matrasje op de grond, lage tafels, rugloze stoelen en de bijhorende 'onsen' of natuurlijke warmwaterbronnen-en baden waarrond ze steeds zijn geconcentreerd. Noem het een luxueuze Japanse B&B. U verblijft er maximaal 1 of 2 nachten.  De 'minshuku' is nog iets traditioneler: u slaapt op de grond, alles is erg basic, u maakt zelf u bed op en u proeft van de authentieke Japanse keuken.

Een ander typisch Japans element in het dagelijks leven zijn de 'geisha's' en 'maiko's' (geisha's in opleiding): 'high end' sociale dames die zich professionaliseren in woordkunst, theeceremonies, sociale etiquette, dans,, ... ter vermaak en entertainment van het publiek. U kunt tijdens uw Japanreis misschien wel een voorstelling of een ontmoeting met één van de maiko's inplannen: uw eet heerlijk, drinkt sake en wordt geëntertained met muziek, dans, spel en zang. Voor al in de jaren 20 van de vorige eeuw waren de geisha's een wijd verspreid gegeven in het land. De meesten van hen vindt u in Kyoto en Kanazawa.

Heel bijzonder en typisch Japan, is het sumoworstelen. Het sumocircus verhuist elke maand weer; enkel in de oneven maanden is er een wedstrijd te zien (in januari, mei en september in Tokio, in maart in Osaka, in juli in Nagoya en in november in Fukuoka). Naast een toernooi bijwonen, kan u ook (met een beetje geluk) een trainingscentrum van sumoworstelaars bezoeken.
Of wat dacht u van een theeritueel, kimonodressing, een ikebana-demo (bloemschikken op een hoger niveau), kalligrafieles, workshop bonsai snoeien, zen meditatie, drumceremonie, kookles sushi of soba, een bezoek aan een sakebrouwerij, een instructie Martial Arts, een cursus samurai met de stuntman van Kill Bill, een ninja-workshop, een sumoworstel-ervaring,  ... Allemaal erg traditionele Japanse verschijnselen die kunnen bijdragen tot het beleven van een echte, authentieke Japan-ervaring.

 

Praktisch:

 • Reizen in Japan is vaak duur, maar wel heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. De Shinkansen (bullettrain) is hyperefficiënt en stipt op tijd. Met de Japan Rail Pass reist u eenvoudig en comfortabel doorheen het ganse land, wanneer u op korte tijd veel treinreizen wil afleggen. In de metro- en treinstations is bovendien meestal ook Engelstalige assistentie voorhanden. Als u dat wenst, kan uw bagage steeds voor u al naar de bestemming reizen, zodat u deze op de trein niet hoeft mee te nemen.
 • U kan naar Japan reizen vanaf maart t.e.m. oktober, al zijn er grote verschillen in drukte en/of temperatuur. Juli en augustus zijn heet en vochtig, rond half augustus zijn er enkele publieke feestdagen en er is tyfoonseizoen tot september. Ook rond kerst en nieuw is het druk en is veel in het land gesloten. Mei, juni, september en oktober zijn meer ideaal: het weer is stabiel, het is er rustiger en goedkoper. Van half maart tot half mei is het 'blossom' seizoen en is het overal erg druk; ook oktober en november (omwille van de herfstkleuren) zijn vaak erg druk. Van november tot maart is het koud in Japan met mogelijkheid tot sneeuw en regen, anderzijds is het er erg rustig en moet u er zijn voor de beste 'seafood' mogelijk.
 • De hoofdstad van Japan is Tokio
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 11,5u onderweg
 • De ideale periode om naar Japan te reizen is tussen april en oktober. Het voorjaar is het bloesemseizoen (maart-mei).
 • Een bezoekje waard:
  Tokio
  Mount Fuji
  Hakone
  Kyoto
  Hiroshima - Nagasaki
  Miyajima
  Kobe
  Matsumoto