Jordanië

Voor veel mensen begint en eindigt Jordanië met de magische oude Nabateense stad Petra. En het is waar, Petra is zonder twijfel één van de meest spectaculaire sites in het Midden-Oosten. De "niet te missen" site vecht het uit met Machu Picchu en Angkor Wat voor de titel van 's werelds meest dramatische 'verloren stad'.

"Ahlan Wa Sahlan" (Welkom in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië). Met dit bord worden alle bezoekers die op de Queen Alia International Airport in Amman toekomen begroet; op Europese luchthavens is het vaak vergeefs zoeken naar zoveel hartelijkheid. Wie na een paar dagen Jordanië weer verlaat weet dat dit bord geen deel uitmaakt van de marketingstrategie van het ministerie van toerisme, maar veeleer de uitdrukking is van de gastvrijheid die zo typisch is voor dit land.

Jordanië werd opgericht in 1922 en werd 24 jaar later een onafhankelijke staat. De Dode Zee, 's werelds laagste punt en gekend voor zijn hoge concentratie aan zout en mineralen, in het westen is zowat de enige bron van water in het land; de rest van het land is dor en onherbergzaam. 

Amman

De meeste bezoekers betreden het Jordaanse grondgebied in de hoofdstad Amman; van hieruit is ieder punt van Jordanië in hooguit 5 uur met de auto te bereiken. Dit verklaart ook meteen waarom Amman het meest geliefde vertrekpunt vormt voor een bezoek aan dit land. Deze status van de stad wordt nog extra beklemtoond door de toeristische infrastructuur, de eersteklas hotels en restaurants, de winkels en bezienswaardigheden. Hoog boven de stad, op de Jabal al-Qala’a, ligt de oude citadel die getuigt van de historische dimensie van de stad. De prachtige zuilen van een Romeinse tempel, de ruïnes van een Byzantijnse kerk, de hallen van een Omajjadisch paleis en het indrukwekkende museum voeren de bezoeker mee naar het verleden van Amman. Aan de voet van de citadel ligt het Romeinse amfitheater, waarin tegenwoordig tijdens de zomermaanden, na 2000 jaar, weer culturele happenings worden georganiseerd.
De stad herbergt 40% van alle Jordaniërs.

Petra

De belangrijkste bezienswaardigheid van Jordanië is de in rots uitgehouwen stad Petra. Een kilometer lange en zeer smalle kloof vormt de enige toegangsweg tot de site. De bezoeker geraakt onmiddellijk in de ban van de rotsgraven, tempels en paleizen die hier door de Arabische Nabaeeërs, een bevolkingsgroep die hier 2000 jaar geleden de wierookstraat controleerde, werden opgetrokken. Na Petra kan de antieke stad Gerasa, het huidige Jerash, rekenen op een grote belangstelling van buitenlandse bezoekers. Gerasa was lid van de Dekapolis, het verbond van tien rijke handelssteden in de oostelijke provincies van het Romeinse Rijk. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan Wadi Rum : het woestijnlandschap rond dit oord ten noorden van Aqaba is bijzonder nauw verweven met de naam Lawrence of Arabia.

Aqaba

Maar Jordanië heeft naast klassieke bouwwerken en fascinerende natuurlandschappen nog meer te bieden. Dit land beschikt ook over een aantrekkelijk strand in de havenstad Aqaba, tegenover het Israëlische Eilat: 9 maanden lang heerst hier een zacht lenteklimaat, terwijl het er tijdens de drie zomermaanden aangenaam warm is. In Kerak kunt u een burcht van de kruisvaarders komen bewonderen. Een van de eerste burchten die zij hier optrokken was de verder zuidwaarts gelegen vesting Shobak.

 • De hoofdstad van Jordanië is Amman
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 4u onderweg
 • De ideale periode om naar Jordanië te reizen is tussen maart tot juni, oktober en november
 • Een bezoekje waard:
  Dode Zee
  Jerash
  Amman
  Petra
  Wadi Rum