Malediven

De thuisbasis van prachtige stranden en gelegen in de warme, levendige blauwe wateren van de Indische Oceaan, bieden de koraal atollen van de Malediven verbazingwekkende onderwater ervaringen en ongeëvenaarde luxe. Men beschouwt het land als de beste plek om te ontspannen op de hele planeet.

De Malediven liggen in de Indische Oceaan en bestaan uit 1190 eilandjes waarvan de grootste 5 km² is. Vanuit de lucht lijken de eilandjes op een ketting van groene edelstenen, liggend op het blauwe fluweel van de Indische Oceaan. De eilanden liggen verspreid over een gebied van 90.000 km², slechts 3% van deze oppervlakte is land. Alle eilanden bestaan uit puur koraal. Koraal is geen plant maar dit zijn poliepdiertjes. De koraalpoliepjes voeden zich met plankton en calcium uit het water. Een koraalrif bestaat uit miljoenen op elkaar geplakte skeletjes van die gestorven koraalpoliepjes. De economie heeft 3 belangrijke peilers: toerisme, visvangst (bijna de helft van d e bevolking verdient een inkomen uit de visvangst) en scheepsbouw.
Belangrijk om weten: de bewoonde eilanden zijn voor toeristen alleen tijdens een dagexcursie te bezoeken. Toeristen mogen dus niet overnachten op de eilanden waar de bevolking woont (met uitzondering van Malé). De nationale cultuur en natuur wordt hierdoor zoveel mogelijk beschermd.  Zo'n 90 eilandjes zijn wel geschikt en uitgebaat voor toeristen.


Wat is er te zien/ te doen?


• De hoofdstad van de archipel is Malé. Hier bevindt zich de belangrijkste moskee van de Malediven: de Grote Vrijdagsmoskee van 40 meter hoog. Het is een dominant gebouw met een grote, gouden koepel. Leuk om weten: er mag op de Malediven geen enkel gebouw zijn die boven de toren van deze moskee uitkomt. De Grote Vrijdagsmoskee biedt plaats voor ruim 5.000 gelovigen. Ons ljjkt het dat u de Malediven niet kunt verlaten zonder dit prachtige gebouw van binnen en van buiten te hebben gezien.


• Thulhaadhoo is één van de bewoonde eilanden van de Baa Atoll. Het eiland is onlangs teruggewonnen door de regering. Thulhaadhoo staat bekend als het enige eiland van de Malediven waar aan lakwerk wordt gedaan. Het werd vroeger gedaan voor de adellijke families in het land, maar tegenwoordig wordt het meeste lakwerk eerder verkocht aan toeristen. Het is leuk om te zien hoe het wordt gedaan en natuurlijk is het ook een origineel souvenir om mee naar huis te nemen.

• Op het eiland Hideaway, ofwel het Mele eiland, is een heus onderwater postkantoor te vinden. Dit is het enige postkantoor van de wereld dat zich volledig onder water bevindt. Het postkantoor wordt, niet helemaal onlogisch, gerund door duikers met veel ervaring. Op een waterdichte manier kunnen zij op uw documenten een stempel zetten met speciale, waterbestendige inkt. Geen enkel postkantoor heeft zo'n mooi uitzicht, met scheepswrakken, schitterend koraal en oneindig veel kleurrijke vissen.

• Wanneer u tijdens de vakantie op de Malediven iets avontuurlijks wilt doen, dan kunt u niet om parasailing heen. Veel lokale activiteitenbureaus, maar ook hotels, bieden deze vorm van watersportrecreatie aan. Bij parasailing ontvangt u een parachute die wordt vastgebonden aan een speedboat. Op deze manier zweeft u boven het water en heeft u een prachtig uitzicht over de zee en de boulevard.

• Ook een leuke en actieve manier om de omgeving te verkennen is om een rondvlucht te maken met een helikopter of een watervliegtuig. Terwijl u vliegt heef u een weerzinwekkend uitzicht over het azuurblauwe water en de atollen. Het is mogelijk om voorafgaand aan uw vakantie tours te boeken, maar dit kan ook ter plaatse. Er zijn op de Malediven een aantal activiteitenbureaus waar u terecht kunt voor een rondvlucht. 

• Duikers zijn zeker op de goede plaats op de Malediven. De Malediven beschikken namelijk over een prachtig koraalrif waar gesnorkeld en gedoken kan worden. Een groot deel van de eilanden bestaat uit strand. In de wateren rondom de eilanden van de Malediven komen de mooiste vissen voor, waaronder de manta. Het koraal rond de Malediven is ook erg mooi en zeker het bekijken waard.

  • De hoofdstad van Malediven is Malé
  • Vanuit Zaventem bent u +/- 10u onderweg
  • De ideale periode om naar de Maldiven te reizen is tussen december en april
  • Een bezoekje waard:
    Malé
    Zuidelijke Atollen