Maleisië

Maleisië, bestaande uit schiereiland Malakka (tussen Singapore en Thailand) en het noordelijke deel van Borneo, is het land van veertien koningen, tientallen culturen en duizenden tempels. Maar tegelijk ook een land van hoogbouw en wilde torengroei, vaak schreeuwerige uithangborden en lichte chaos. Als eerste kennismaking met Azië is het land perfect geschikt. Het is goed georganiseerd, multicultureel, politiek rustig en de faciliteiten zijn er goed. Logeren kan er in goede tot uitstekende accommodaties en het eten een feest. Zelf rondreizen is er bovenal veilig en betrouwbaar.

Voor veel reizigers is Kuala Lumpur de eerste kennismaking met het land. KL is een heel westers aandoende stad van twee miljoen inwoners, met nog in de achterafstraatjes een blik op het oosterse Maleisië. Mis zeker Sri Mahamariamman, de oudste hindoetempel van de stad; het indrukwekkende beeld van Lord Murugan bij de Batugrotten en de Chinese Thean Hou-tempel niet. Minaretten naast Chinese winkels, Mexicaanse eetstalletjes, Japanse sushibars en boeddhistische tempels geven blijk van een multiculturele samenleving. De stad heeft ook zijn wereldbekende landmark, de Petronas Twin Towers. Daarnaast verrijzen nieuwe bouwprojecten en wolkenkrabbers in een ophoudelijk bouwende stad. 

Malakka, ten zuiden van de hoofdstad, is een stad van een heel ander kaliber. Deze historische kuststad werd in 2008 UNESCO-wereldergoed. Zowel de Portugezen, Nederlanders als Britten kwamen, hun koloniale erfenis bestaat ondermeer uit Dutch Square en The Portuguese Settlement. Maar vandaag zijn het in de eerste plaats Chinezen en Indiërs die er wonen. 

Op Penang, een eiland voor de noordwestkust van het land, ligt Georgetown. Ook hier één al koloniaal verleden: de Britse handelspost stond in functie van de Oost-Indische Compagnie en werd genaamd naar de Britse koning. Ook deze stad is UNESCO-erfgoed. De straten ademen grandeur en nostalgie naar een belangrijke handelsstad uit; maar tegelijk is de stad ietwat chaotisch en lawaaierig. Het is soms wat zoeken naar de erfenis die is achtergebleven, maar dat maakt dat een bezoek aan de stad nooit gaat vervelen. In een buitenwijk van de stad ligt 'Kek Lok Si', een boeddhistische tempel.

In de dorpen zijn weinig tot geen toeristische voorzieningen en is de fiets gebruikelijker dan de auto; sommige dorpen zijn alleen per boot bereikbaar.  

Voor liefhebbers van zon, zee en strand is Maleisië ook een paradijs. Het aantrekkelijkst is de oostkust en de kust van Sabah en Sarawak, op Maleisisch Borneo en grenzend aan de warme Zuid-Chinese Zee. Hier is overwegend berglandschap met groen, tropisch regenwoud. Deze lenen zich ook perfect om het onderwaterleven te verkennen. In het noordwesten is Lankawi een goede strandbestemming. De rest van de westkust heeft wel zandstranden, maar het water is erg troebel en veel minder schoon.

 • De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 12u onderweg
 • De ideale periode om naar Maleisië te reizen is tussen juni en oktober
 • Een bezoekje waard:
  Kuala Lumpur
  Penang
  Langkawi
  Cameron Highlands
  Borneo - Sarawak
  Mount Kinabalu