Mongolië

Ingeklemd tussen grote buren Rusland en China ligt het onbekende Mongolië, het 'land van de eeuwig blauwe lucht'. Met slechts drie miljoen inwoners op een oppervlakte die meer dan 50 keer zo groot is als België, heeft dit Centraal-Aziatische land een zeer lage bevolkingsdichtheid. Dus verwacht u aan weidse uitzichten, onmetelijke vlaktes en een uniek gevoel van complete rust, ruimte en vrijheid. U reist steeds door een indrukwekkende en gevarieerde omgeving: gebergten, woestijn, kilometers niets, oneindig grasland, zandduinen en wilde steppevlaktes wisselen elkaar vlotjes af. Voeg daarbij nog een (heden ten dage) unieke levensstijl en een immer gastvrije bevolking. En u begrijpt waarom Mongolië geen enkele van zijn bezoekers na afloop nog loslaat. Het land moet het niet van grootste bezienswaardigheden of toeristische toppers hebben, hier is het subtiel genieten. Kijkend hoe een boogschutter zijn boog opspant, hoe kamelen tuffen door de duinen, kuddes schapen zich een weg banen over de grasvlakte, hoe blauw de lucht hier wordt, ... Veel reiziger trekken naar Mongolië zonder een goed beeld te hebben van wat er zich schuilhoudt; het land blijft mysterieus maar stelt nooit teleur. Stop uw zoektocht: het einde van de wereld zou wel eens hier kunnen liggen.

Mongolen zijn van oorsprong een nomadisch volk: Mongolen wonen hoofdzakelijk in een ger (de witte vilten tent die de Russen 'yurt' noemen) en leven op het ritme van de seizoenen: vaak verhuizen ze hun hele woonst en kudde vee een paar keer per jaar om naar nieuwe, verse graslanden te trekken. De ger is altijd volgens een zelfde principe opgebouwd en met dezelfde soort meubelen ingericht en kent een paar bijzondere 'omgangsregels'. Ze kan in een klein uurtje worden afgebroken en terug opgezet, maar is toch solide en warm genoeg om een helse, ijskoude Mongoolse winter te doorstaan. De laatste tijd echter geven veel nomaden dit zware bestaan op en ruilen ze dit in voor een meer zekere toekomst in één van de gerwijken op de heuvels van de (alsmaar groeiende) hoofdstad Ulaanbaatar.

Die stad moet met de -weinig hoopgevende- titel van 'koudste hoofdstad ter wereld' door het leven gaan. Maar 's zomers valt daar weinig van te merken: dan is het er aangenaam warm en bruist de stad voor de jaarlijkse Nadaam, de festiviteiten ter gelegenheid van de nationale feestdag. De stad telt tal van kleine musea rond de Mongoolse geschiedenis en kunst, het winterpaleis van de Khan, het Gandanklooster met een imposant gouden boeddhabeeld, de 'zwarte markt', de Peace Avenue met het nationale theater, het Zaizan Memorial met panorama over de stad of het imposante hoofdplein met een majestueus standbeeld van Sükhbaatar (leider tijdens de revolutie van 1921) en één van Ghenghis Khan. 
Mongolië staat voor eeuwig verbonden met Ghenghis Khan. Zijn naam klinkt ons bekend in de oren, maar zijn rol in de wereldgeschiedenis bleef toch wat onderbelicht in onze geschiedenisboeken. Onterecht, want het was deze volksleider die met het Mongoolse Rijk het grootste rijk ooit uitbouwde: een territorium dat reikte van China (de Chinese Muur werd voornamelijk gebouwd tegen de noordelijke Mongoolse barbaren) tot aan de Donau. In Mongolië vervult Ghenghis zijn heldenrol nog steeds: zijn beeltenis is nog springlevend. Ghenghis-bier, Ghenghis-chips, geldbriefjes met zijn postuur, zelfs een Ghenghis-portret in steen op een bergtop dat in UB van overal zichtbaar is, ... Tot op de dag van vandaag heerst een grote volkslegende over waar Khan zou zijn begraven. Bij zijn begrafenis zou iedereen die de rouwstoet tegenkwam, zijn gedood om te verhinderen dat ooit iemand de begraafplaats zou vinden. En effectief is vandaag nog elke Mongool in de ban van deze zoektocht: een nieuwe vindplaats duikt zo nu en dan weer op in de Mongoolse media. Ghenghis maakte van Mongolië het centrum van de wereld, dat is moeilijk te geloven als je vandaag naar Mongolië kijkt.

Ulaanbaatar zal tijdens uw verblijf de plaats zijn waar u aankomt en van waaruit u uw excursie(s) zult starten. Het is de enige drukke, grote stad, die naam waardig in Mongolië. Voor een geslaagd verblijf in Mongolië moet u dan ook uiteraard het binnenland intrekken. Verwacht u aan trage, hobbelige wegen; u zal wat geduld moeten uitoefenen en tegen een klein stootje kunnen tijdens uw doorreis doorheen het land, maar daar staat veel tegenover ... U krijgt een uniek niemandsland: een groene zee van gras met het silhouet van zacht glooiiende heuvels aan de horizon; slechts doorbroken door kleine stroompjes sterk stromend water en witte stipjes van gers aan de einder. Op uw weg moet u af en toe een riviertje zien door te komen (al dan niet met natte voeten als resultaat) en geduld hebben voor een overstekende kudde schapen en geiten. En onderweg komt u ook ongetwijfeld langs enkele 'ovoo's', kleine boeddhistische dankmonumenten waar u ritueel een goede reis kan afdwingen. Uw reis door dit land voert u wellicht naar één windstreek, gezien de uitgestrektheid en bereikbaarheid van de meeste plaatsen; al kunnen binnenlandse vluchten soelaas brengen. De steppe is gigantisch: de grootste ononderbroken steppe ter wereld is 10 keer zo groot als de Serengeti.

In het noorden ligt het Amarbayasgalant-klooster, één van de drie grootste nog resterende kloosters in het land. Lange tijd leefde Mongolië onder het juk van het Russisch communisme, daar is het land nu geleidelijk van verlost. Dat de communisten ook een heleboel boeddhistische schatten in het land verwoestten, maakt het er niet minder zuur om. De communisten gingen over tot het vernietigen van bijna alle boeddhistische complexen in het land, maar dit klooster bleef godzijdank (letterlijk dan) intact. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds in gebruik en dat al sinds 1727. Het klooster ligt ten midden van groene vlaktes met in de verste tientallen kilometers geen levende ziel te bespeuren. Khovshol-lake is het grootste meer van het land en het meer met het helderste zoetwater ter wereld. 1% van alle zoet water op onze bol ligt in dit meer opgeslagen. Vanuit UB kan u ook dagexcursies maken naar het imposante Ghenghis-Khan monument, Terelj Nature Park of het Hustai Park met de laatste wilde przewalski-paarden.

Trekt u richting zuiden, komt u wellicht langs Kharkorum, de eeuwenoude hoofdstad van het land. U vindt er het Erdene Zuuklooster met zijn honderd stoepa's. Nog dieper in het binnenland, arriveert u in de Gobiwoestijn. Dit gebied is de vierde grootste woestijn ter wereld en zeker niet enkel zand, slechts een klein deel ervan bestaat uitsluitend uit zand. In plaats krijgt u een afwisselend landschap van diepe kloven (met het hele jaar door ijs in Yolyn Am), groene bergtoppen, grillige rode rotsformaties in Bayanzag (de Flaming Cliffs) en zandduinen in het Gurvan Saikhan NP (Khongor Els duinen, ofwel de 'zingende duinen', 180km lang en tot 30m hoog). Elk uur waant u zich in een compleet andere omgeving. Dit is ook de regio waar danig werd gezocht naar dinosaurusfossielen, onder aanvoeren van Roy Chapman Andrews en die kan u probleemloos van dichtbij bekijken. Andrews haalde de eerste Oviraptor-eieren die de wereld ooit te zien kreeg boven in deze desolate vlakte. In deze Mongoolse steppelandschappen stoot u verder mogelijks op wolven, de 'gobi bear', lynxen, herten, elanden, antilopes, gazelles, kamelen, een zeldzaam sneeuwluipaard, schapen, yaks en wilde roofvogels.

Westwaarts kunt u tot aan de grens met Rusland en China. Dit is Mongolië op zijn ruwst en rauwst: de Kazakse bevolking leeft er in het hooggebergte, toppen tot 4000m hoog zijn geen uitzondering in het Altaigebergte. Wie in de winter het lef heeft om naar Mongolië te trekken, kan hier getuige zijn van verschillende ijs-en winterfestiviteiten zoals slederaces, rendierenwedstrijden, worstelcompetities, gezellige marktjes en kamelen- of adelarenfestivals. Hier keert u echt even terug in de tijd. Hoog in de bergen is de woonplaats van de 'Argali', het bergschaap, de grootste wilde schapensoort ter wereld met horens tot bijna 2 meter lang. Tussen de Altai en de hoofdstad liggen, in Centraal-Mongolië, de Khangai Mountains. Naar het oosten toe ligt (naast de Altai en de Khanghai) de derde grote bergketen van het land: de Khentii Mountains.

Mongolië bereizen is niet vanzelfsprekend gezien het totale gebrek aan wegen en wegaanduidingen. Een ervaren gids- en chauffeur is een vereiste. Het land telt slechts 3000km geasfalteerde routes, verder vooral 'tracks' in de steppe die alle kanten uitwijzen naar een ander stukje aan de horizon. Meestal reist u per Land Cruiser (4x4), het enige type auto dat de oneffen, heuvelachtige steppe kan doorkruisen. Deze zijn voorzien van airco / verwarming en voldoende ruimte voor u en uw bagage.

Samenvattend: Mongolië is een land van eeuwenoude tradities, die nog steeds springlevend zijn. Dat merkt u aan de Mongoolse keuken, de nomadische levensstijl en cultuur, sjamanistische tradities, de klassieke klederdracht, enkele boeddhistische rituelen, het Nadaamfestival, ... Die tradities zijn uniek. Evenals het landschap, dat nergens zo divers is als in Mongolië. Als u echt tot rust wil komen en u even weg van de wereld wil voelen, als u overweldigd wil worden door een enorme gastvrije bevolking en u een alternatieve reisbestemming zoekt die u voor altijd een warm hart zal toedragen, dan lijkt het beslist ...

Ideale reisperiode Mongolië: juli - september, voor het westelijke deel van het land (en voor echte durvers) is de winterperiode aangewezen.
Meer weten? Uiteraard kijken we graag, op maat, samen met u voor uw ideale reisformule. Contacteer Sam Rosseel op 056/243888 of via sam.rosseel@worldoftravel.be voor een afspraak. Hij helpt je graag op weg!

 • De hoofdstad van Mongolië is Ulaanbaatar
 • Vanuit Zaventem bent u gemiddeld 11u onderweg (met tussenstop).
 • De ideale periode om naar Mongolië te reizen is tussen juni en september. (ev. wintermaanden: West-Mongolië)
 • Een bezoekje waard:
  Ulaanbaatar
  Terelj Nature Park
  Hustai National Park
  Karakorum (Erdene Zuu)
  Gobi-woestijn
  Hovshol Lake
  Amarbayasgalant Monastery
  Bayanzag
  Gurvan Saikhan National Park

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!