Ulaanbaatar

Ulaanbaatar (of UB zoals vaak wordt gebruikt) moet met de -weinig hoopgevende- titel van 'koudste hoofdstad ter wereld' door het leven gaan. Maar 's zomers valt daar weinig van te merken. De stad is voor de meeste bezoekers van het land de startplaats voor een reis richting woestijn of steppe.

In juli en augustus is het aangenaam warm in UB en bruist de stad voor de jaarlijkse Naadam, de festiviteiten ter gelegenheid van de nationale feestdag. Begin juli verzamelen jong en oud in het Nationaal Stadium aan de overzijde van de Tuul-rivier om één van de drie nationale, nog traditionele sporten te bekijken of zelf te bedrijven. Verwacht u aan Mongools worstelen (vooral de bijhorende, authentieke outfit en de adelarendans blijven u bij) en boogschieten, opnieuw in traditionele klederdracht. Net buiten de stad verzamelt men de volgende dag voor de derde discipline: het paardrijden. Jonge ruiters, sommigen amper 5 jaar oud en al van kleinsaf getraind, leiden hun paard tot 30 kilometer door de steppe richting aankomst. Een imposant, wat bevreemdend spektakel. Maar ook buiten de hoofstad zijn de hele zomerperiode door kleine, lokale festivals met deze disciplines te spotten. U komt ze ongetwijfeld tegen tijdens uw reis door het land. Het Naadamfestival staat op de UNESCO-lijst ingeschreven. 

Bent u in UB, zoals de hipsters de hoofdstad noemen, dan valt er nog wel meer te beleven: tal van kleine musea rond de Mongoolse geschiedenis en kunst, het winterpaleis van de Khan, het Gandanklooster met een imposant gouden boeddhabeeld, de 'zwarte markt', de Peace Avenue met het nationale theater, het Zaizan Memorial met panorama over de stad of het imposante hoofdplein met een majestueus standbeeld van Ghenghis Khan en Sükhbaatar. Die laatste was de 'Lenin van Mongolië', hij leidde de communistische revolutie tegen de Chinezen in de jaren '20.  

Ulaanbaatar ontstond als kruispunt van verschillende nomadische routes in de woestijn en groeide gestaag. De stad was voorzien voor een kwart miljoen inwoners, maar intussen wonen er zo'n anderhalf miljoen, de helft van de Mongoolse bevolking. Ze leven 'en masse' in gerwijken die zich uitstrekken over de groene heuvels rond de stad en nog alsmaar uitdijen. Dat in combinatie met pastelkleurige Stalin-architectuur en glazen skyscrapers maken de stad bizar en absurd, maar ook niet te missen. 

Hoe dan ook: UB is anno 21e eeuw een moderne stad, maar de heuvels buiten de stad zijn volgepakt met de klassieke gers. Oude tradities en woningbouw staan naast moderne hoogbouw. UB combineert respect voor zijn erfgoed en tradities met een nieuw dynamisme.
Ulaanbaatar zal tijdens uw verblijf de plaats zijn waar u aankomt en van waaruit u uw excursie(s) zult starten. Het is de enige drukke, grote stad, die naam waardig in Mongolië. Voor een geslaagd verblijf in Mongolië moet u dan ook uiteraard het binnenland intrekken.

 • De ideale periode om naar Ulaanbaatar te reizen is tussen juni en september.
 • Een bezoekje waard:
  Gandang klooster
  Zaizan monument
  Peace Avenue en Ghengis Khan-square
  State Department Store
  Naarantuul Market (zwarte markt)
  Terelj

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!