Oezbekistan

Na een verleden als een voormalige sovjetstaat (één van de vijf nieuwe republieken in Centraal-Azië), staat Oezbekistan sinds 1991 op eigen benen. Het islamitische land ligt in het hart van Centraal-Azië en telt een kleine 30 miljoen inwoners.

Oezbekistan heeft een niet vanzelfsprekende landvorm. In het westen is de landgrens een kaarsrechte lijn met Kazachstan; in het oosten is de grens met Kyrgizië een kronkelende, grillige scheiding. Andere buurlanden zijn Tajikistan in het oosten en Afghanistan in het zuiden. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn, steppe en berggebied, hier en daar doorbreekt een vallei of een meer de droogte. In het noordelijkste punt van het land, aan de Kazakse grens, ligt het Aralmeer dat de laatste jaren grotendeels leeg is komen te staan. In deze immense leegte wonen 30 miljoenen Oezbeken.

Samen met zijn buurlanden in Centraal-Azië vormen ze de wieg van de oude culturen, het begin van onze beschaving. Alexander de Grote kwam en overwon, daarna was er de Arabische invasie, de Mongolen met Djenghis Khan vernielden grote delen van het land, daarna kwam Timoer Lenk, de Sovjetperiode, ... Timoer Lenk koos Samarkand als hoofdstad van zijn uitgebreide rijk, dat zich uitstrekte van Kasjmir tot de Middellandse Zee. Maar nu is het land een stabiele Centraal-Aziatische bestemming om te bezoeken.

Te zien en te doen: een selectie

De voornaamste toeristische trekpleisters zijn de centrale steden Samarkand en Bukhara, de hoofdstad Tasjkent (in het oostelijke deel van het land) en Khiva en Nukus in het westen. Avontuurlijker (en enorm otogeniek) is het Aralmeer in het noordelijkste deel van het land, bij de grens met Kazachstan. In de buurt van Yangikazgan (bij Ayardkul Lake) zijn enkele jurtkampen om te overnachten, te vissen en kennis te maken met de nomadencultuur.

 • Uw vertrekplaats voor een reis doorheen het land is wellicht Tasjkent, één van de oudste steden van de ruime regio. De stad, een geslaagde mix van traditioneel, retro-stalinistisch en modern, is nu de belangrijkste metropool van het land. Verschillende culturelen en volken leveren er samen. Gebouwen uit de 16e eeuw zijn nog steeds te vinden in Tasjkents oude stad. Ondermeer het Mausoleum van Kaffal Shashi en de madrassa's van Barak Khan en Kukeldash zijn een bezoekje waard. De metrostations van de stad zijn ook echte pareltjes, trouwens!
 • Bukhara en Samarkand waren aan het begin van het millennium het hart van de verschillende zijderoutes, die Europa, het Midden-Oosten met Azië verbonden. De twee steden vormden de plek waar werd gerust alvorens de tocht verder te kunnen zetten, handel werd gevoerd, goederen werden uitgewisseld en ook verschillende culturelen, talen en informatie werden gedeeld onderling. Beide steden maken vandaag deel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. 
  Bukhara heeft een klein, autovrij centrum dat vlot te verkennen valt. In Bukhara, een voormalig belangrijk karavaanstadje tussen Perzïë, Afghanistan, Indië en Rusland, vindt u het Poi-Kalyanplein, het mausoleum van Ismail Amani en het oude kasteel.
  Het mystieke Samarkand is beslist de mooiste stad van het land (maar groter dan Bukhara). In Samarkand vindt u ondermeer het mausoleum van Timoer Lenk: de Gur-Emir Mausoleum, een meesterwerk van islamitische architectuur, is de grootste moskee in dit gebied van Azië en begraafplaats van Timoer Lenk en diens zonen en kleinzonen. Ook de moskee van Bibi-Khanim, het centrale plein Registan-plein en het Ulugbek-observatorium vormen een must-see op uw bezoek. Vanuit Samarkand kan u een tweedaagse uitstap maken naar Turkistan, in het zuiden van Kazachtstan.
 • Khiva moet het vooral hebben van zijn oude binnenstad, Ichan Kala: 25ha groot, ommuurd en woonplaats van de khans in de stad destijds. Verschillende forten, paleizen, moskeeën en minaretten maken er deel van uit. De sta geeft een goed zicht op het dagelijkse leven ten tijde van de bloeiperiode van Oezbekistan. De oude binnenstad van Khiva staat ingeschreven op de UNESCO-werelderfgoedlijst. 
 • Zuidelijk t.o.v. Samarkand ligt Shakhrisabz, waar Timoer de Grote (Timoer Lenk), groot overheerser uit de 14e eeuw, werd geboren in 1336. Zijn paleis en graftombe zijn er, ook al ligt Timoer in Samarkand begraven. Shakhrisabz is UNESCO-werelderfgoed.
 • Westelijk ligt Nukus, waar het Russischek kunstmuseum (met moderne kunst) een aanrader is.
 • Vanuit Nukus kunt u noordelijk naar het Aralmeer, dat Oezbekistan met noordelijke buur Kazachtstan deelt. Het meer staat vooral bekend omwille van het geleidelijk verdwijnen ervan: door industrie op één van de toevoerarmen is het meer sinds de jaren '60 van de vorige eeuw komen leeg te staan. Een bijzondere, bevreemdende zandvlakte met achtergelaten, verdwaalde, roestige schepen is het enige wat nog herinnert aan de bodem van dit ooit belangrijke meer. In een twee/drietal dagen kan u per jeep (of heli) vanuit Nukus het meer en omgeving verkennen. Zeker voor fotografen-en liefhebbers een aanrader, lijkt ons!
 • Niet vanzelfsprekend, maar een tip: zo'n 100 km vanaf Tajskent kan u skiën in het Ugam-Chatcal NP, aan de rand van het Tian-Shan gebergte, op zo'n 1600m hoogte.

 

Reizen in Oezbekistan

Een niet te missen Oezbeeks' ding' is het 'Buzkashi' festival, noem het gerust het carnaval van Oezbekistan. Een traditionele sport in Centraal-Azië, de nationale sport van het land zowaar. Eigenlijk gaat het om een - uit de hand gelopen- polowedstrijd: een 40-tal ruiters stormen af op het karkas van de kop van een onthoofde geit (gevuld met zout om te verzwaren), dat in het speelveld wordt gegooid. De ruiter die de kop kan bemachtigen en er het geïmproviseerde stadium mee kan rondlopen, mag zich de winnaar noemen. Bizar, maar authentiek.
Waar u ook van moet proeven, is de Oezbeekse keuken: een combinatie van de Russische keuken met eten uit het MIdden-Oosten: smakelijke maaltijdsoepen, rijst, lamsvlees, shaslik, pilav (een rijstschotel met wortel en lamsvlees in verschillende varianten), shorva, manti, samsa, ... Een fusion kitchen avant-la-lettre. Groene thee komt steeds integraal terug.
Andere typerende Oezbeekse specialiteiten: de kleurrijke bazaars met hopen gedroogd fruit, de traditioneel bewaarde ambachten, het keramiek, zijde, laken en de indrukwekkende mozaïekkunst.

Praktisch: een rondreis door Oezbekistan (bij voorkeur variërend in lengte van 8 tot 15 dagen) is perfect te combineren met Mongolië, een steppeland zoals Oezbekistan maar toch moeilijk te vergelijken, of zelfs met Sint-Petersburg. De verschillende steden in het binnenland zijn perfect per auto te overbruggen of per trein. Wilt u naar Khiva en Nukus, zijn binnenlandse vluchten aanbevolen. Reken voor de twee steden Bukhara en Samarkand een twee-à drietal dagen per stad.

 • De hoofdstad van Oezbekistan is Tasjkent
 • De ideale periodes om naar Oezbekistan te reizen zijn bij voorkeur de lente (april/mei) en herfst (augustus - oktober).
 • Een bezoekje waard:
  Bukhara
  Khiva
  Aralmeer
  Samarkand
  Tasjkent
  Aralmeer (Nukus)
  Shakhrisabz

onze trips in
Oezbekistan

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!