Oman

Oman, het land van duizend-en-één nachten heeft duidelijk niet gekozen voor de overvloedige luxe zoals Dubai of Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Dankzij Sultan Qaboos bin Said, die het land in 1970 openstelde voor toeristen, wordt er wel volop gemoderniseerd zonder de authenticiteit van het land uit het oog te verliezen. Oman heeft heel wat te bieden: van het kleurrijke Muscat met zijn traditionele soeks en de onmetelijke zandduinen in de kleurrijke Wahibawoestijn, over idyllische turkooizen wadi’s en imposante historische forten en kastelen tot de fjorden van Musandam en de prachtige kustlijn met witte zandstranden en ongerepte koraalriffen.

Oman heeft veel te bieden: de verschillende wadi’s nodigen uit tot een wandeling of een tocht per 4x4. U kan er ook aan dunebashing doen (met de terreinwagen over de duinentoppen rijden), mooie stranden zijn er volop en in de traditionele soeks hangt een sprookjesachtige sfeer. De vriendelijke en gastvrije inwoners maken dat u er zich vlug thuis zult voelen. Oman is een bestemming die klaar is om ontdekt te worden. Dat het land het veiligste land ter wereld wordt genoemd, speelt alleen maar in uw voordeel.

Oman, officieel het Sultanaat Oman geheten, is gelegen in het westen van Azië aan de zuidoost kust van het Arabische schiereiland en is op Saoedi-Arabië na het grootste land van Arabië. Oman grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen. De oppervlakte van het land bedraagt 309.500 km², en met zijn bijna 3.500.000 inwoners is Oman één van de dunst bevolkte landen ter wereld. Het land is 10 keer zo groot als België. De hoofdstad van Oman is Muscat, en ca. 50% van de bevolking van Oman leeft in de gouvernementen Masqat en Al Batinah, gelegen ten noordwesten van de hoofdstad. Muscat is de grootste stad van Oman met ruim een miljoen inwoners. Bekend sinds de 1e eeuw na Christus als belangrijke handelshaven tussen west en oost, werd Muscat en Oman in zijn algemeenheid in het verleden geregeerd door verschillende inheemse stammen en buitenlandse machten, zoals de Perzen en Portugezen. Andere grote en populaire steden in Oman zijn Sohar, Rustaq en Nizwa.

Masqat wordt ook wel eens ‘de drie steden’ genoemd; de drie steden zijn de wijken Masqat, Mutrah en Ruwi. Elk wijk heeft zijn specifieke eigenschappen. Masqat is de oude havenstad waar ook het koninklijk paleis staat. Mutrah is nu de belangrijkste haven en de Corniche en de soek van Mutrah behoren tot de mooiste in Oman. Ruwi, iets meer landinwaarts, is dan weer het moderne handelscentrum. Op de heuvels aan de baai van Masqat bewaken de forten van Al Jalali, Al Mirani en Mutrah de toegang tot Masqat. U vindt in Masqat enkele musea waarvan vooral het Natural History Museum de moeite loont om te bezoeken. Indrukwekkend is ook de Grote Moskee. Een traditioneel en authentiek marktstadje vooral bekend om zijn op vrijdag druk bezochte geitenmarkt. Nabij de oude soek ligt het ronde fort uit de 17de eeuw, een van de oudste van Oman en in 1990 gerestaureerd. Vanop de toren hebt u een mooi uitzicht over de stad, de bergen en de oase. Verschillende vertrekken (woonvertrekken, voorraadplaatsen, militaire opslagruimten) kunnen worden bezocht. In de oude soek vindt u naast de gebruikelijke winkeltjes ook een soek met traditionele voorwerpen.

Sur, een aangenaam stadje aan de Golf van Oman. Reeds in vroegere tijden was het al een belangrijk handelscentrum; de bloeiperiode van het stadje situeert zich tussen de 17de en midden 19de eeuw. Net buiten de stad, aan de lagune Khor Al-Batha, ligt de bekende dhow-werf waar de traditionele houten boten gebouwd worden. Hier kan u de verschillende bouwstadia volgen. In Sur bevindt zich ook een klein maar interessant marinemuseum.

 • De hoofdstad van Oman is Masqat
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 7u onderweg
 • De ideale periode om naar Oman te reizen is tussen oktober en april
 • Een bezoekje waard:
  Masqat
  Rass Al Hadd
  Jabrin
  Sur
  Nizwa
  Jebel Shams
  Misfah
  Al Mintrib
  Wahiba Sands
  Bahla