Rusland

Eeuwenlang heeft de wereld zich afgevraagd wat te geloven over Rusland. Het land laat zich omschrijven als een land met ongelooflijke rijkdom en onbeschrijfelijke armoede, wrede tirannen en grote geesten, gulle gastvrijheid en bemoeizuchtige bureaucratie, mooie balletten en industriële monstrositeiten, een vroom geloof en ongebreideld hedonisme.

Zelfs na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Rusland nog altijd het grootste land ter wereld. Qua oppervlakte past België er zo'n slordige vierhonderd keer in. Het heeft echter als nadeel dat maar kleine delen goed bereisbaar zijn. Ondoordringbare streken, een geringe bevolkingsdichtheid (143 miljoen inwoners van 160 verschillende nationaliteiten) en een tekort aan (goede) wegen en spoorlijnen zijn daar de oorzaak van. Rusland strekt zich uit van de Oostzee en de Zwarte Zee tot de Stille Oceaan en de Beringstraat en van de Noordelijke IJszee tot de Centraal-Aziatische hooglanden. De Kaukasus is de natuurlijke zuidoostgrens van het Europese deel. In het (zuid)oosten van het Aziatische deel liggen bergketens tot het niveau van hooggebergte. In het noorden ligt de taiga, die in het poolgebied overgaat in toendra. De Zwarte-Zeekust is subtropisch; het westen bestaat uit gemengde bossen.

Het toerisme beperkt zich tot de grote steden Moskou en St. Petersburg, de Gouden Ring (toeristische route in Groot-Moskou) met zijn kerken en kloosters, cruises over de Wolga, de dagenlange rit naar het Verre Oosten met de Transsiberië Express en kleinschalig toerisme naar weinig bezochte uithoeken als Tatarstan, de polaire gebieden en het schitterende maar moeilijk bereisbare Kamtsjatka. Sotsji was in 2014 gastheer voor de Olympische Winterspelen en wil nog meer uitgroeien tot Russisch populaire badplaats in het zuiden. Samen met Dagomys vormt Sotsji een kilometerslang lint van hotels, kuuroorden, restaurants en bars. 
Oude steden zijn vaak aangelegd rond een ommuurde vesting, een kreml (of kremlin) genaamd. Het bekendste kremlin is dat van hét Kremlin in Moskou, het nationale bestuurscentrum. Maar ook Novgorod, Jaroslavl en Rostov hebben zo’n ommuurde vesting. Grote uitzondering op de regel: St. Petersburg heeft er geen. Maar genoeg om mee uit te pakken in deze parel: St. Petersburg was de residentie van de tsaren en de edelen, die er prachtige buitenhuizen als de Peterhof lieten neerzetten.
Een schril contrast met de talrijke Russische steden vormen de eenvoudige dorpen, die vooral uit houten huizen en kerken bestonden; daarvan zijn nog gave exemplaren te zien in openluchtmusea. I

Rusland moet het op toeristisch vlak hebben van zijn kloosters en kerken, vooral cultuur dus wie steden als Moskou en Sint-Petersburg aandoet. Niemand zal ontkennen dat de Hermitage in St. Petersburg één van de belangrijkste kunstmusea ter wereld is. Moskou pronkt met een drietal musea die daar weinig voor onderdoen: het Pushkin Museum (renaissance, impressionisme), de Tretjakovgalerie (Russisch) en de Wapenkamer in het Kremlin (decoratieve kunsten).
Buiten Moskou moet u beslist de Gouden Ring aandoen; langs schitterende kerken en kloosters, die met liefde zijn of worden gerestaureerd. U hebt er enkele dagen voor nodig om al het moois langs deze route te bekijken. Bezoek in ieder geval de plaatsen Vladimir, Suzdal, Kostroma, Sergiev Posad, Jaroslavl en Rostov-Velikij. 

  • De hoofdstad van Rusland is Moskou
  • Vanuit Zaventem bent u +/- 3u onderweg
  • De ideale periode om naar Rusland te reizen is tussen mei en september
  • Een bezoekje waard:
    Moskou
    Sint-Petersburg
    Kamchatka