Sri Lanka

Eindeloze stranden, tijdloze ruïnes, gastvrije mensen, een heleboel olifanten, waanzinnige surfgolven, goedkope prijzen, leuke treinen, beroemde thee, smakelijke maaltijden, ..... Moeten we echt nog doorgaan? Sri Lanka werd in 1948 onafhankelijk, daarvoor waren de Britten, Portugezen, Nederlanders, ... Het land kreeg doorheen de eeuwen verschillende namen: de Grieken noemden het Taprobane, de Arabieren Serendib en Europeanen Ceylon.

Sri Lanka wordt gescheiden van India door de Palk Strait en de Golf van Mannar. Bekijk je Sri Lanka op de kaart t.o.v. India, dan lijkt het alsof India een traantje laat.
Het land heeft vanalles te bieden voor zijn bezoekers: verleidelijke stranden (alles samen zo'n 1600km kustlijn), uitdagende watersporten, prachtige landschappen, vruchtbare velden en tropische wouden, imposante bergen, rivieren en watervallen, oude steden, koloniale forten, ... Dat laatste heeft het land te danken aan de tijd van de VOC: Nederlandse forten, kanalen en kerken; Engelse landhuizen, clubs en rechtbanken; ...
Het noorden en oosten van Sri Lanka bestaan uit uitgestrekte laagvlakten, met daarin geïsoleerde bergtoppen. Het centrale bergland, met de beroemde, felgroene theeplantages, loopt terrasgewijs op naar een hoogte van 2524 m (Pidrutalagala). Er heerst een tropisch klimaat dat door de moesson wordt beïnvloed.

De belangrijkste toeristische trekpleisters op een rijtje ...

 • Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka en sinds mensenheugnis een belangrijke handelsplaats, heeft veel moskeeën, kleurrijke markten, boeddhistische en hindoetempels. Deze fascinerende stad mengt oosterse en westerse cultuur, oud en nieuw, in-en uitheems. Laat zeker niet na een tuk tuk-tocht doorheen de stad te maken.
 • De stad Kandy is rondom een prachtig meer gebouwd; de interessantste attractie van deze stad is de Dalada Maligawa (de Tempel van de Tand – van Boeddha). Deze 'hoofdstad van het heuvellandschap' wordt vaak de mooiste stad van het land genoemd.
 • Dambulla is het belangrijkste centrum van Sri Lanka voor de handel in groenten en fruit. De hele nacht gaat de handel in de bederfelijke waar door, zodat ook de banken (voor handelaars) en bioscopen (voor chauffeurs) 's nachts open blijven.
 • Wat betreft stranden is er volop te kiezen in Sri Lanka. In totaal ligt er 1340km aan strand, van de al jaren geleden tot ontwikkeling gekomen toeristenoorden aan de zuidkust (Bentota, Hikkaduwa, Unawatuna en Mirissa) tot de rustige stranden aan de noord- en oostkust (Trincomalee, Arugam Beach). Het hele jaar door is er ondanks de moessons altijd wel ergens in Sri Lanka strandbezoek mogelijk. De oostkust heeft een eerder Europese zomer, de zuidelijk en westelijke Sri Lankese kust een Euopese winter eerder.
 • Galle heeft een grote koloniale erfenis: het grootste koloniale fort van Azië, gebouwd door de Nederlanders.
 • Yale is de vaste habitat van jachtluipaarden, olifanten, krokodillen, buffels en een groot aantal vogelsoorten.

Ruisende kokospalmen, paradijselijke tropische stranden, een uitbundige plantengroei met heerlijk geurende bloemen en bijzondere vruchten, uitgestrekte theeplantages – dat is Sri Lanka. Maar er zijn ook ongerepte regenwouden zoals het Sinharaja Forest en droge savannegebieden, terwijl er in het bergland diepe kloven verscholen liggen. Niet bij iedereen bekend is dat er olifanten in Sri Lanka leven. Niet alleen worden ze nog altijd ingezet als lastdier, maar ook in de vrije natuur, dat wil zeggen in wildparken, komen er nog 2000 tot 4000 voor. Kuddes daarvan zijn te zien in het nationale park Udawalawe.

Oh ja, voor heethoofden: Sri Lanka is het land van de heetste, pikantste curry's ter wereld. U bent gewaarschuwd!

 • De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 10u onderweg
 • De ideale periode om naar Sri Lanka te reizen is tussen januari en april.
 • Een bezoekje waard:
  Colombo
  Anuradhapura
  Galle
  Nuwara Eliya
  Polonnaruwa
  Sigiriya Rock
  Kandy
  Dambulla
  Pinnawela