Cyprus

Drijvend op het water van het Europese Middellandse Zeegebied, maar wijzend naar de kust van Libanon, Syrië en Turkije, is Cyprus een vreemde mix. Het is een caleidoscopische mengeling: de culturele invloeden worden gedomineerd door West-Europa, maar de geografische nabijheid van Azië en Afrika geeft het meer dan alleen maar een hint van het Oosten.

Lang begeerd door het vasteland van Griekenland en Turkije, heeft dit kleine eiland zijn eigen duidelijke en verleidelijke karakter. U kent het eiland misschien als het 'eiland van de zonde' (of 'fun') dankzij de wilde verhalen van Agia Napa. Het land dat maar voor de helft tot de EU is toegetreden wordt in de toeristische brochures ook wel 'het eiland van Aphrodite' genoemd. Delen van Cyprus werden overspoeld door enthousiaste ontwikkelaars die (afhankelijk van met wie u praat) 'de ziel van het land verkocht hebben’ ofwel 'grote rijkdom naar het eiland gebracht hebben'.

Ongeacht de waarheid, in de toeristische centra zoals Pafos, Agia Napa of Lemesos (Limassol), kunt u het gevoel hebben alsof u binnenkomt in een zonnige voorstad in Essex, overspoeld met Britten zo rood als een kreeft die alles laten gaan. Maar als nieuwsgierigheid u uit de steden wegtrekt, zult u de kleine dorpen van het schiereiland Akamas ontdekken en de hemelse gouden stranden van het schiereiland Karpas (Kırpaşa). Wandel door de prachtige Troödos, Kyrenia (Girne) en de noordkust en adem de geur van de citrusbosjes van Morfou (Morfou) in of klim naar de middeleeuwse kastelen met hun uizicht op het glinsterende eiland. Dwaal door een zee van wilde bloemen over het hele eiland in het voorjaar, want Cyprus is echt adembenemend.

Met goede wandelschoenen, een zwembroek en wat zonnebrandcrème in uw zak, kunt u een reis maken die u zich nog jarenlang zult herinneren.

 • De hoofdstad van Cyprus is Nicosia
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 3,5 u onderweg
 • De ideale periode om naar Cyprus te reizen is tussen april en oktober
 • Een bezoekje waard:
  Larnaca
  Nicosia (zuid)
  Nicosia (noord)
  Pafos
  Limassol
  Troodos