Frankrijk

Verlangt u al naar een glaasje wijn op een terras of voor uw tent of caravan? Frankrijk is zo veelzijdig dat u er alles vindt wat u wenst. Of u nu verlangt naar een strandvakantie in een levendige badplaats, op zoek bent naar rust en ruimte of uitkijkt naar een actieve vakantie. Er is ontzettend veel te zien qua steden en natuurschoon. Bovendien kunt u tijdens uw vakantie volop genieten van de Franse keuken en wijnen. Die zijn net zo gevarieerd als het land zelf!

Frankrijk ligt als het ware om de hoek. Toch zijn er heel wat verschillen met onze eigen gewoontes en gebruiken. Een goed voorbeeld daarvan is de lunch. Terwijl wij een boterham eten, nemen de Fransen de tijd voor een uitgebreide maaltijd. Veel werknemers eten dan ook samen buiten de deur. Hoe het er bij Franse mensen thuis aan toegaat, kunt u meemaken als u kiest voor een chambre d'hôte. Bij deze Franse variant op de bed & breakfast slaapt en eet u bij mensen thuis. Al pratende met uw gastheer of -vrouw leert u Frankrijk op een andere manier kennen.

Een dorpsbezoek is een leuke activiteit tijdens uw vakantie. In sommige dorpjes lijkt de tijd enkele eeuwen stilgestaan te hebben. Wanneer u het label 'les plus beaux villages de France' ziet, moet u zeker eens een kijkje nemen. Alleen de mooiste historische dorpen met monumenten zoals gildenhuizen en andere bezienswaardigheden mogen dit label dragen. Wat altijd een mooie gelegenheid voor een dorpsbezoek is, is de wekelijkse marktdag. Wanneer u het centrum van een Franse stad binnenkomt, is de kans groot dat u niet weet waar eerst te kijken. Er zijn vaak prachtige eeuwenoude gebouwen te bewonderen. Veel binnensteden zijn al eeuwenoud, maar de ontwikkeling van de steden heeft niet stilgestaan. Vaak moet u eerst door onaantrekkelijke buitenwijken om het mooie centrum te bereiken. Eenmaal ter plaatse hebt u onder meer de keuze uit winkelen, wandelen of een terrasje doen. Vooral tijdens evenementen laten steden zich van hun beste kant zien. Probeer er bij te zijn als u kunt!

Lekker ontspannen op het strand is in Frankrijk geen enkel probleem. Het land heeft een enorme kustlijn. De kustplaatsen langs het Kanaal liggen makkelijk dichtbij België en hebben de prachtige steile kliffen als troef. Langs de Atlantische kust kent het Bretoense gedeelte ruige stukken, maar ook intieme baaien en mooie zandstranden. De Zuid-Franse Atlantische kust is dan weer beroemd om zijn uitgestrekte zandstranden. En tot slot zijn er ook nog de populaire stranden van de Middellandse Zee. De Languedoc-Roussillon heeft mooie zandstranden terwijl de kusten van Côte Vermeillle en de Provence meer rotsachtig zijn.

Het lastigste in Frankrijk is kiezen wat u gaat doen. Waar u ook bent, er valt altijd iets te beleven. Er is bijna altijd een oud kasteel, een religieus bouwwerk of een leuk museum in de buurt. Op mooie oude trajecten worden historische treinen, boten of andere vervoermiddelen ingezet. Boven de grond vormen bouwkundige wonderen grote trekpleisters, maar ook ondergronds zijn er talloze wondermooie grotformaties te ontdekken.

Golvende graanvelden, beboste heuvels, kleurige zonnebloemen… Frankrijk is nog zo veel meer dan dat. Het biedt zowel Vlaams aandoende vlaktes als hoge bergtoppen. Sterker nog, vlakbij de grens met Italië ligt in de Alpen Europa's hoogste berg, de Mont Blanc. Ook met buurland Spanje deelt Frankrijk een hooggebergte, de Pyreneeën. In feite valt Frankrijk in twee landschappen uiteen. In het noordwesten is het vrij vlak op wat uitzonderingen na, terwijl de zuidelijke helft de meeste heuvels en bergen huisvest. Grote rivieren als de Rhône, Seine en Loire banen zich een weg naar zee door dalen in het middelgebergte. Eén ding staat vast: de Franse natuur is van een andere dimensie! Als we daarbij de wereldberoemde hoofdstad Parijs, de kastelen aan de Loire en de badplaatsen aan de Mediterrane en Atlantische kust tellen, is de slotsom een enorm toeristisch veelzijdig Frankrijk.

 • De hoofdstad van Frankrijk is Parijs
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 1u onderweg
 • De ideale periode om naar Frankrijk te reizen is het hele jaar door
 • Een bezoekje waard:
  Parijs
  Normandië
  Côte d'Azur
  Corsica
  Bretagne
  Bourgondië & de Rhône
  Elzas & Lotharingen
  Champagne
  Languedoc-Roussillon
  Provence