Normandië

Camembert, cider en koeien! Verspreid langs de Noordzeekust tussen Bretagne en Nord-Pas de Calais, is Normandië de plaats waar het groene, aangename Franse platteland inbeukt op de golven van La Manche (het kanaal). Het is de plaats van zachte loopkaas, waar brede velden en boerderijen gelegen zijn op de rand van krijtwitte kliffen en de zilte geur van de zee haast permanent in de lucht hangt. Normandië is een verleidelijke mix van oud en nieuw: vissersboten worden verdrongen door grote jachten in de haven van Honfleur; hedendaagse restaurants en chique boetieks bevinden zicht naast vakwerkhuizen en gotische kerken in Rouen.

Normandië is natuurlijk wereldwijd bekend voor zijn geschiedenis: sinds de legers van Willem de Veroveraar aan wal kwamen in 1066, heeft Normandië een centrale rol in de Europese geschiedenis opgenomen. Het was de grens voor Engels-Franse vijandelijkheden voor een groot deel van de Honderdjarige oorlog. Later kwamen figuren als Richard Leeuwenhart en Jeanne d'Arc op het toneel en werd de streek de smeltkroes van impressionistische kunst, maar tijdens de D-Day landing in juni '44 verzekerde Normandië definitief zijn plaats in de geschiedenisboeken. Tijdens D-day braken de geallieerden langs de Normandische stranden de Duitse linies en kon Frankrijk uiteindelijk worden bevrijd. Verschillende monumenten, sites en monumenten herinneren nog aan deze bijzondere periode. De befaamde stranden dragen de legendarische namen Sword, Juno, Gold, Omaha en Utah.

Aan fijne steden geen gebrek in deze streek: Cherbourg (bezoek zeker het museum 'Cité de la Mer'!!), Bayeux (wereldberoemd door het Tapijt van Bayeux, UNESCO-erfgoed), Lisieux (pelgrimoord met gigantische basiliek), Caen en Bagnoles-de-l'Orne (een kuuroord uit de 19e eeuw). Le Havre is een belangrijke havenstad en werd na de oorlog herbouwd door Augste Perret, Alençon is de stad van de hertogen en Rouen langs de Seine is de plaats waar Jeanne d'Arc de brandstapel stierf. In Rouen moet u zeker het Jeanne d'Arc History Center bezoeken om meer te weten te komen over deze bijzondere Franse dame. Gezellige plaatsen als Honfleur, Trouville, Deauville en Cabourg vormen de bloemenkust; hier kan u, in het spoor van de Franse bourgeoisie, lekker kuieren langs het water. In Fécamp kan u naar het paleis van de benedictijnen, in Le Neubourg ligt het kasteel van de Champ de Bataille.

Verkiest u de natuur, dan kan u richting Normandië-Maine natuurpark, de Perche-regio of de vallei van de Seine. Niet te missen zijn de krijtrotsen in het romantische Etretat, inspiratie voor heel wat impressionistische schilders. Hun werk en leven kan u herbeleven in Giverny, waar Claude Monets woonplaats te bezoeken is.

Topbezienswaardigheid in Normandië, en eigenlijk in heel Frankrijk, is de Mont-Saint-Michel (op de grens met Bretagne). Dit pelgrimsoord staat op de UNESCO-lijst en is een verbluffend staaltje van middeleeuwse architectuur. Niet alleen cultureel, maar ook door zijn unieke natuurlijke omgeving, onderhevig aan de getijden, is de Mont-Saint-Michel een prachtplek.

Op culinair vlak hoeft Normandië ook niet onder te doen: we vermeldden al de camembert, maar er is ook Pont L'Evêque, Livarot en Neufchâtel; er zijn de Calvados en cider en natuurlijk verse vis en schaaldieren uit de Noordzee.

 

  • De ideale periode om Normandië te bezoeken:
    • mei
    • juni
    • september

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!