Ierland

Echte zonzoekers zullen niet zo gauw kiezen voor Ierland als vakantieland, dat klopt. Afgeschrikt door beelden van grijze lucht en regen zoeken zij liever een zonniger bestemming. Maar het aantal rust- en ruimtezoekers op dit groene eiland groeit aanzienlijk.

En terecht. Het fascinerende, mysterieuze Ierland is rijkelijk gezegend met prachtige, ongerepte natuur, slaperige dorpjes en levendige stadjes, spectaculaire kusten, boeiende ruïnes en andere overblijfselen uit het verleden. Bovendien zijn er de charmante Ieren zelf met hun uitzonderlijke vriendelijkheid, humor, ontspannen levenshouding en uitgesproken verbondenheid met hun land en cultuur. De dorpen, waar iedereen elkaar kent, stralen een aanstekelijke gezelligheid uit. De hartelijkheid van de inwoners zorgt ervoor dat u zich meteen thuis voelt. En natuurlijk ontbreekt het zelden aan een pub waar een romig schuimend glas Guinness gedronken kan worden. Dezelfde behaaglijke sfeer heerst ook in de wat grotere plaatsen zoals Cork en Galway. De rijke historie en cultuur van Ierland hebben een schat aan monumenten, gebouwen en overblijfselen opgeleverd. Trotse kastelen en ruïnes zijn er in alle regio's te vinden. Ook de miljoenenstad Dublin blijft ondanks al haar musea, kerken en winkelcentra een prettig overzichtelijke plaats.

Maar de grootste bijdrage levert de natuur zelf. Ierland is geen zonovergoten eiland. Het land kent ook geen bruisende badplaatsen, maar rustige zandstranden en idyllische baaien zijn er genoeg. Wie zich in zee wil wagen, kan het beste een plekje aan de oostkust zoeken, al is het zaak op de waterkwaliteit te letten. Aan de rotsachtige westkust wordt het water snel diep en kan de stroming verraderlijk zijn. Bij vloed gaan de meeste stranden bovendien kopje onder in zee. Aan diezelfde westkust zijn de adembenemende Cliffs of Moher een must voor elke bezoeker. Landschappen als The Burren en Connemara zijn imposant door hun desolaatheid.

Een van de belangrijkste redenen om Ierland te bezoeken is het grandioze en gevarieerde landschap. Voor een groot deel bestaat het groene eiland uit sappige weilanden met vredig grazende koeien. Venen en meren domineren het laaggelegen centrum van het land. In het zuiden is het landschap bekoorlijk met glooiende, frisgroene heuvels en dalen. Het meest spectaculair is de Atlantische kust met zijn weerbarstige landschap vol spannende rotspartijen en ruige kliffen. Het overwegend heuvelachtige landschap van Ierland wordt in het noorden en zuiden ingesloten door middelgebergte. Talrijke meren bepalen het beeld van de noordelijke helft van het bosarme eiland, waar - door de ligging in de Atlantische Oceaan - een gematigd, regenrijk zeeklimaat heerst. De combinatie van het weidse landschap en de talrijke cultuurhistorische plekken en de mystiek maken van Ierland een geliefde bestemming.

 • De hoofdstad van Ierland is Dublin
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 1u onderweg
 • De ideale periode om naar Ierland te reizen is het hele jaar door
 • Een bezoekje waard:
  Dublin
  Wicklow Mountains
  Cashel
  Cork
  Ring of Kerry
  Cliffs of Moher
  Connemara