IJsland

IJsland, het land van ijs en vuur, lijkt op geen enkel ander land in Europa. Gelegen midden in de Atlantische Oceaan en net onder poolcirkel, ontmoet u een land bestaande uit vulkanen en gletsjers, waar geisers, zwavelbronnen en twintig actieve vulkanen dagelijks getuigen van geothermische activiteit.

Op ruim 100.000 km² leven slechts 325.000 mensen, waarvan een groot deel in de hoofdstad Reykjavic. Reyckjavik is een prettige stad met een compact centrum. De stad laat zich graag omschrijven als trendy, uniek, kleurrijk, alternatief en kleinschalig. Het is de enige grote plek op het eiland, alleen Akureyri in het noorden is nog het vermelden als 'stad' waard. Alle andere dorpen en steden liggen langs de kust, in het binnenland woont nagenoeg niemand.

Het land is in de eerste plaats een aanrader voor natuurliefhebbers: wie voor het eerst de overweldigende Ijslandse landschappen aanschouwt, is sprakeloos. Nergens in Europa is de natuur zo spectaculair en hard. Het land heeft natuurverschijnselen die nergens in Europa hun gelijke vinden: gletsjers (één tiende van het land is gletsjer), bijzondere lavaformaties, watervallen, geisers, zwarte lavastranden, zo'n 20 actieve vulkanen (en meer dan 100 inactieve vulkanen), ... Van de natuur kan de mens het nooit winnen, wordt gezegd; wel op IJsland neig je dat sneller te geloven.
Het noorderlicht - aurora borealis- laat zich spotten in donkere winters.
De fauna is eveneens indrukwekkend: het vogelleven langs de kust en in de talrijke fjorden is zeer rijk en uniek zijn vooral de IJslandse brilduiker en harlekijneend. In het noorden van het eiland kan u walvissen spotten.

Ijsland is geen bestemming voor zonaanbidders met een gemiddelde zomertemperatuurvan net 10°C. Maar een fijn alternatief, zomer én winter, zijn de talrijke warmwaterbronnen: The Blue Lagoon bij Reykjavic is het bekendst.

De toeristische route in Ijsland is een 'rondje' Ijsland, de zogenaamde Golden Circle. Deze ringweg is goed berijdbaar, de rest van het land heeft vooral off-roadpistes die enkel in de zomer bereikbaar zijn. Langs deze weg kunt u alle grote trekpleisters van het land probleemloos aandoen.

U vliegt vanaf Brussel op Reykjavic of kan perferry vanaf Denemarken (5 dagen, via de Faroereilanden).

 • De hoofdstad van IJsland is Reykjavik
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 4u onderweg
 • De ideale periode om naar IJsland te reizen is tussen april en oktober
 • Een bezoekje waard:
  Reykjavik
  Geysir
  Gullfoss
  Landmannalaugar
  Skaftafjell Nationaal Park
  Meer van Myvatn