Italië

Ondanks de miljoenen toeristen blijft Italië een ware verrassing en verrukking. Als u het goed aanpakt, is reizen in het "bel paese" (mooi land) één van die zeldzame ervaringen in het leven die moeilijk overschat kunnen worden.

De geografische noordgrens van Italië ligt in de Alpen. De hierop aansluitende Povlakte wordt gevolgd door de Apennijnen, die de hele Italiaanse laars verdelen in een Adriatische en een Tyrrheense kant. Behalve de grote eilanden Sardinië en Sicilië behoren ook Ischia, Elba en Capri tot het Italiaanse grondgebied. Net zoals de cultuursteden Rome, Florence, Siena, Pisa, Milaan en Venetië trekken ook de stranden van de Middellandse en de Adriatische Zee miljoenen bezoekers.

'Sapere vivere', is Italiaans voor 'weten hoe te leven'. Er is geen ander land ter wereld waar de mensen de kunst van het genieten zo serieus nemen. Niet voor niets maakten bijna alle grote Europese kunstenaars ooit een reis langs de hoogtepunten van renaissancekunst en doorheen de adembenemende landschappen van Toscane en Umbrië. Toch is Italië ook een ideale bestemming voor wie van zwemmen, zonnebaden, skiën of bergwandelen houdt. Van de Alpen en Apennijnen tot de Adriatische kust, van wereldstad Rome tot het schilderachtige Toscaanse San Gimignano, Italië heeft op elk vlak meer dan voldoende te bieden.

'Napels zien en dan sterven,' zo luidt een oud gezegde. Maar hetzelfde kan gezegd worden voor de 'eeuwige stad' Rome en voor dorpjes zoals Bezzecca nabij het Gardameer. De typisch Italiaanse sfeer is er nooit ver te zoeken: de sterke geur van espresso, druk discussiërende Italianen, het geraas van Vespa's, voorbijwandelende priesters, uitgestrekte pleinen en smalle straatjes. Grote steden zoals Rome, Milaan, Napels, Turijn, Palermo, Bologna en Florence hebben allemaal iets authentiek Italiaans, maar ook in de kleine bergdorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Badplaatsen zoals Rimini en Alassio lopen 's zomers vol met zonnebaders. Logisch, want de zon schijnt er gegarandeerd en de zandstranden zijn er prima. Toch is Italië geen strandvakantieland zoals bijvoorbeeld Spanje. Grote stukken kust zijn gewoonweg te rotsachtig om er een handdoek te kunnen uitspreiden. Een stadje als Ventimiglia (aan de Riviera) trekt wel veel badgasten, maar het strand bestaat er uit gladde keien. Wie voor een echte strandvakantie gaat, zal zich beter thuis voelen rondom Rimini. Daar vindt u fijne zandstranden naar 'Spaans' model.

Een ideale plek om zon en cultuur met elkaar te verbinden is Ostia. Niet alleen bent u - per trein - snel in het centrum van Rome, ook de indrukwekkende opgravingen van de oude Romeinse havenstad Ostia Antica ligt binnen handbereik. De Romeinen zelf komen er ook graag vanwege het uitgebreide zandstrand. Ook aan de Toscaanse kust is heen en weer pendelen tussen het strand en cultuur goed mogelijk. Vanuit Marina di Pisa bent u bijvoorbeeld in geen tijd in Pisa, Lucca of (wat verder weg) Florence.

In Italië is het moeilijk om de bezienswaardigheden te ontlopen. Venetië is met zijn Brug der Zuchten, het San Marcoplein en de kanalen een echte trekpleister. Florence heeft zijn Ponte Vecchio en Rome het Collosseum en het Sint-Pietersplein. Napels is trots op zijn oude havenwijk Santa Lucia en Pisa op zijn beroemde scheve toren. Siena pronkt met het Piazza del Campo met de bijbehorende toren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Etna en de Vesuvius, de marmergroeven van Carrara en het door bergen ingesloten Gardameer. De langgerekte bergrug die Italië in feite is, zit vol natuurlijke verrassingen. Het hoogste punt, de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m) ligt net naast de echte Mont Blanc. De Gran Paradiso, een andere vierduizender ligt er zo'n 50 kilometer vandaan. Maar niet alleen in de Alpen vindt u indrukwekkende toppen. Ook de Etna (3340 m), de Marmolada (3354 m) in de Dolomieten en de Gran Sasso (2914 m) mogen er zijn. Zijn deze toppers te hoog en te koud voor u? Dan kunt u nog altijd naar de lieflijke heuveltoppen van Toscane en Umbrië!

 • De hoofdstad van Italië is Rome
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 1,5u onderweg
 • De ideale periode om naar Italië te reizen is het hele jaar door
 • Een bezoekje waard:
  Sicilië
  Toscane
  Firenze
  Siena
  Lucca
  Pisa
  Volterra
  Chianti
  Colle Di Val d'Elsa
  Rome
  Sardinië
  Amalfikust
  Pompei
  Capri
  Bologna
  Bloemenrivièra
  Campania
  Emilia Romagna
  Italiaans Merengebied
  Veneto
  Venetië
  Napels
  Verona