Kroatië

Tussen de Alpen, de Donau en de Middellandse Zee ligt de jongste telg van de Europese Unie, Kroatië. Dit is Centraal-Europa op zijn best: een glorierijk verleden met Byzantijnen, Venetianen, Habsburgers en Ottomanen in de hoofdrol; mediterrane kusten in het zuiden en bergen, meren en bossen in het noorden. Van de Venetianen heeft het de elegantie en de verfijnde kookkunst, van de Ottomanen de perfecte koffie, van de Habsburgers de passie voor bergen en meren, van de Slaven de ziel en de zin voor traditie. Het land krabbelt nog overeind van jarenlange oorlog, die door veel toeristen nog schrik inboezemt. Maar dat is onterecht: Kroatië is gastvrij, divers, zalig comfortabel en nog niet door toeristen onder de voet gelopen .

Het zal moeilijk zijn een land te vinden dat naar verhouding net zo'n lange kust heeft als Kroatië. De kust strekt zich bijna 1.800 kilometer langs de Adriatische Zee uit van Umag in het noord-Istrië tot Dubrovnik in het zuiden aan de Dalmatische kust. Tel daar vervolgens 1.200 eilanden, haast altijd goed weer  en mooie stranden bij op en u begrijpt dat we hier te maken hebben met een optimale zon- en zeebestemming bij uitstek. Dat kan u combineren met lekker eten (vis, schaaldieren, kazen, olijven, prosciutto, ...), historische dorpjes en een bijzonder ontspannen sfeer. En Kroatië overtuigt u zonder daar heel veel moeite te moeten voor doen. 

 • Algemeen gesproken zijn Istrië (Pula en Rovinj) en Dalmatië (Split, Dubrovnik, Zadar) de populairste bestemmingen in Kroatië. 
 • Veel rustiger is het op de Kvarner eilanden, vooral die eilanden die alleen met de veerboot bereikt kunnen worden. Bedenk ook dat hoe verder u langs de Dalmatische kust naar het zuiden trekt, hoe rustiger de dorpen en stranden worden. De Kvarner,baai met hoofdplaatsen Opatija en Mali Losinj, is nog te ontdekken door toeristen. Elk van de eilanden heeft zijn eigen 'karakter' en stijl: de bekendste eilanden zijn Rab (familie-eiland), Pag (feesteiland), Cres (natuureiland met meren, olijfgaarden en wijnranken), Losinj (luxe-eiland met luxehotels en een gezond microklimaat) en Krk (meest toeristische eiland).
 • Vanaf Opatija loopt de Jadranska Magistrale, de beroemde kustweg die de grillen van de Adriatische Zee volgt, zuidwaarts. Voor sommigen berucht vanwege de duizenden haarspeldbochten die u op uw weg vindt. Neem de tijd en geniet van de steden en stadjes met hun Romeinse verleden en Venetiaanse geschiedenis. Van Rijeka naar Dubrovnik bent u 550 kilometer onderweg. U kunt onderweg dankzij veerboot en brug 'en passant' ook de fraaie uitzichten van het eiland Pag meenemen.
 • Fijne eilanden zijn Hvar en Korcula. Nog meer fijne eilanden die op een boogscheut van elkaar verwijderd liggen én een efficiënte veerbootverbinding ertussen, geeft u de gelegenheid aan 'island hopping' te doen. De afstanden zijn klein, de variatie en het aanbod groot. 

Met al die strandbestemmingen zouden we vergeten dat het binnenland, vaak op de weg naar de kust, ook best te smaken valt. De hoofdstad Zagreb, met bijna 800.000 inwoners veruit de grootste stad van het land bijvoorbeeld. Zagreb is cultureel, economisch en politiek het hart van Kroatië. De stad telt 44 musea, 33 theaters en 22 bezienswaardige kerken. Zagreb is vooral een oude, chique stad en zal u doen denken aan steden als Wenen en Boedapest. Het ideale recept voor een verrassend weekendje weg dus.

 • De hoofdstad van Kroatië is Zagreb
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 1,5u onderweg
 • De ideale periode om naar Kroatië te reizen is tussen Pasen en oktober; beste reisperiode is juli/augustus.
 • Een bezoekje waard:
  Split
  Dubrovnik
  Makarska
  Dalmatië
  Istrië
  Zagreb