Portugal

Samen met grote broer Spanje deelt Portugal het Iberisch Schiereiland. U kunt er perfect terecht voor een luie strandvakantie, maar even goed voor een boeiende citytrip in Lissabon of Porto en een verkwikkende wandeling in de bergen, dalen en heuvels.

De oude stadskernen van de Portugese steden zijn schitterend. Soms moet u wel eerst een saaie buitenwijk passeren, maar door de smalle, kronkelende straatjes van de stadscentra is het heerlijk ronddolen. Of u nu op zoek bent naar een oogstrelende kerk, een fraai paleis of naar winkeltjes met lekkernijen, u vindt er wat u zoekt. Alles kan. In Portugal zijn er meer dorpen dan steden. Alleen Lissabon en Porto hebben een behoorlijke omvang.

Ook de natuur draagt zijn steentje bij met grotten met wonderbaarlijke stalagmieten. Mysterieuze rotstekeningen laten de Prehistorie herleven. En wat dacht u van de voetstappen van een dinosaurus (bij Fátima)? In het noordoosten en oosten rijzen de bergen op. De 2000 meter wordt in de Serra da Estrela net gehaald. Naar het westen toe gaan glooiende heuvels over in groene, brede rivierdalen. Deze eindigen in grote zandpartijen langs de 850 kilometer lange kustlijn. Zuidwaarts van Lissabon en de rivier de Taag wordt Portugal vlak, zeer vlak. Op de uitgestrekte landerijen voelen paarden, kurkeiken, olijfbomen en graankorrels zich thuis. De vlakte van de Taag, die bij Lissabon in de oceaan uitmondt, gaat in het zuiden over in de hete Alentejo, die aan de Algarve grenst. In die Algarvestreek ontwaart u goudgele zandbaaitjes tussen kleurrijke, verweerde rotsformaties.  Bij Portugal horen ook de 1700 km verderop in de Atlantische Oceaan gelegen Azoren en Madeira. U hoeft zich niet te vervelen als u een dag niet naar het strand wil. Fabelachtige kerken, kloosters en kastelen, ze zijn er allemaal. Maar ook de vele musea zijn niet te versmaden, of het nu gaat om kunst of techniek.

En wat dacht u van rondstruinen in schilderachtige dorpen, bruisende steden en op kleurrijke markten? Daarna kunt u zich op een terrasje bij de laatste zonnestralen van de dag te goed doen aan een geroosterd visje, een geurige stoofschotel en een glas wijn. Bemvindos, Portugal heet u zeer hartelijk welkom. 

 • De hoofdstad van Portugal is Lissabon
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 2,5u onderweg
 • De ideale periode om naar Portugal te reizen is tussen mei en oktober
 • Een bezoekje waard:
  Lisboa regio
  Porto e Norte de Portugal
  Centro de Portugal
  Alentejo
  Algarve
  Madeira
  Azoren