Slovenië

Eén van de meest diverse en cultureel rijkste landen van het Europese continent blijft nochtans vaak onderbelicht. Onterecht! Het groene Slovenië, een land met zo'n slordige twee miljoen inwoners, ligt tussen bekende vakantielanden Oostenrijk, Kroatië, Italië en Hongarije en bereikt u na amper twee vlieguren van Brussel. Het land ligt tussen de Alpen, de Middellandse Zee en de Pannonische laagvlakte. Het land is sinds 1991 onafhankelijk en werd in 2004 deel van de EU. Een bizar feitje: het is het enige land in de wereld met het woord 'love' in zijn naam. Dat moet een teken zijn ... We stellen u Slovenië voor in 10 'diverse troeven', bij wijze van introductie:

 • Heerlijk citytrippen kan in Ljubljana, de trotse hoofdstad van Slovenië. Met zijn talrijke bruggen over de Ljubljanicarivier, heerlijke markten (Ljubljana is best een culinaire stad) zoals die op het Vodnikovplein, de oude, historische binnenstad en het kasteel met panoramisch zicht. In Ljubljana, treffen architectuurliefhebbers nog een heleboel Art Nouveau-en barokken gebouwen. De stad is trouwens in 2016 de 'groene' hoofdstad van Europa, het grootste deel van het stadscentrum is autovrij. Ljubljana is een levendige stad met talrijke festivals en ontelbare culturele evenementen; niet verwonderlijk met een gemiddelde leeftijd van rond de 30 jaar. De draak is het stadssymbool.
 • Verken ook de kleinere Sloveense stadjes: Portorož (een luxueus kuuroord met casino's en spa), Maribor (de tweede grootste stad van het land), Piran (één van de meest fotogenieke steden van het land), Šmartno, Idrija (de oudste Sloveense mijnstad, UNESCO), Novo Mesto (Sloveense archeologie ten top) of Kostanjevica na Krki (het kleinste en oudste stadje van het land).
 • Ontdek de Soline zoutvlaktes, waar al 700 jaar op dezelfde, traditionele manier wordt gewerkt.
 • Trek een flesje wijn open. Slovenië staat tot op heden nog niet hoog aangeschreven als wijnland, maar daar mag verandering in komen. Goriška Brda is de belangrijkste, nationale wijnmarkt. Maar alles samen zijn er 14 wijnregio's, die door wijnroutes verbonden zijn. 
 • Ga voor een verfrissende duik: Slovenië heeft maar een korte kustlijn (amper 45 km), maar de Sloveense Rivièra is wel de moeite. Een duik kan u ook nemen in het thermale, minerale water van verschillende kuurstreken. 
 • Trek de bergen in. Slovenië is divers: op korte tijd staat u van de bergen op het strand en vice versa. De zuidelijke uitloper van de Alpen (de Juliaanse Alpen) bedekken het noordelijke deel van Slovenië met toppen tot 2900m hoog. De Triglav spant de kroon met zijn 2864m hoogte, een perfect skigebied.
 • Doe eens iets toeristisch. Het meer van Bled klinkt u misschien niet zo bekend in de oren; de foto's van zijn unieke setting ervan zijn u wellicht niet onbekend. Bezoek het Bled-kasteel, stap aan boord van een traditionele Pletnaboot (een traditie uit de 16e eeuw) en vaar naar het eiland ten midden van het meer. 99 trappen hoog kan u de wensklokken luiden om goed geluk af te dwingen. Onder pas getrouwde stellen leeft de ongeschreven regel dat bruidegommen hun bruid deze trappen moeten opdragen, om zo een lang en gelukkig huwelijk af te dwingen.
 • Waan u even kasteelheer-of dame: met kastelen als dat van Otočec, Brežice, Predjama en Gredic kan Slovenië een aardig kastelenlijstje voorleggen.
 • Duik de geschiedenis in: bij Bled ligt Villa Bled, waar president Tito lange tijd resideerde.
 • Uniek in zijn soort zijn de karstgebergten van Slovenië: met een groot ondergronds netwerk van tunnels, hallen en passages. Er zijn zo'n 1000 tunnels in het land. Postojna, met zijn 21km aan gangen, galerijen en zalen is zelfs de meest bezochte grot van Europa. Een waar koninkrijkje ondergronds.Een ander pareltje zijn de grotten van Škocjan.

Sportief Ljubljana verkennen kan per fiets met 8000km aan fietsroutes en 10000km aan wandelpaden. 

 • De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana
 • Vanuit Zaventem bent u 2 à 3 uurtjes onderweg.
 • De ideale reisperiode om naar Slovenië te reizen is in de eerste plaats de zomer (juli / augustus).
 • Een bezoekje waard:
  Ljubljana
  Piran
  Sloveense Rivièra
  Soline Salt Pans
  Portorož
  Bled

onze trips in
Slovenië

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!