Salta

Het noordwesten van Argentinië, met koloniaal Salta als middelpunt, is het meest authentieke gebied van Argentinië. 


Salta ligt niet op de standaardroute van een Argentinië-reis. Het wordt nog altijd gezien als ‘off the beaten path’, maar wie er een ommetje voor maakt, wordt rijkelijk beloond. Geen koude bergmeren en ijsgletsjers hier, maar een zonnige stad vol koloniale pracht, een sfeervol plein met eettentjes waar u empanadas eet, terrasjes, een charmante bevolking die afstamt van hooglandindianen (type Boliviaanse bolhoed) … en dan moet u nog de wijde omgeving van de stad verkennen. Rondom Salta komt u in een andere wereld, gekleurde rotsformaties en ravijnen, spierwitte zoutvlaktes, dorre Altiplano, sinaasappelbossen en valleien met wijngaarden, en daarachter de Andes. Meestal maakt een staalblauwe hemel het plaatje af.

Het is het ideale terrein voor een rondreis met een huurwagen. De wegen zijn hoofdzakelijk verhard, maar hier en daar moet u ook over grindpaden, wat de trip alleen maar avontuurlijker maakt. Tijdens de trip verandert het landschap voortdurend. Rondom Salta is er nog veel tropisch groen, maar stilaan komt u in droger terrein en doorheen indrukwekkende landschappen.

Al gauw komt u in de Quebrada de Humahuaca, gekenmerkt door de Cerro de los Siete Colores (letterlijk de berg van zeven kleuren) en het charmante stadje Purmamarca. Van daar kunt u overigens een prachtige wandeling maken (amper een uur), die via het kerkhof naar de gekleurde berg loopt. Bezoek ook de andere typische dorpen zoals Tilcara en Humahuaca met hun geplaveide straten, lemen huizen en prachtige, kleine kerkjes. De mensen dragen hoeden en poncho's en kinderen hebben de typische, door zon en wind verweerde gezichten.

  • De ideale periode om Salta te bezoeken:
    • april
    • mei
    • september
    • oktober