Bolivia

Bolivia is een land met diverse tegenpolen: van ijstoppen, gekleurde lagunes en flamingo's, tot ruige laaglanden, Amazone regenwoud, prachtige valleien en koloniale steden. De aangeboren magie van dit land zal u vast en zeker verblinden. Bolivia wordt gedomineerd door zijn gevarieerde geografie, de Andes en haar kenmerkende cultuur. Alleen in superlatieven kan je dit land correct uitdrukken : het is het hoogste, meest geïsoleerde en ruwste land van het zuidelijk halfrond. Het is een van ‘s werelds warmste, koudste, meest winderige en meest stomende plekken. Nergens vind je drogere, zoutere en moerassigere landschappen. Hoewel Bolivianen het beu zijn dat te horen, is hun land ook het armste van Zuid-Amerika. Door zijn isolement leven er ook alleen maar Bolivianen van het zuiverste Zuid-Amerikaanse water, met roots bij eeuwenoude indianen-stammen zoals de Aymara, Quechua of Guarani. Bolivië heeft dus zowat alles, behalve stranden …

Gewoon overtreffend – dat is Bolivia. Het is het hoogste, meest geïsoleerde en meest robbuste land van het Zuidelijk halfrond. Het is één van de meest koude, warme en meest winderige plekken ter wereld. En beschikt dan ook over een van de droogste, zoutste en slijkerigste natuurlijke landschappen. Hoewel dit het armste land van Zuid-Amerika is (Bolivianen horen dit echt niet graag), is het ook een van de rijkste op vlak van natuurlijke hulpbronnen. Het is ook Zuid-Amerika ‘s meest inheemse land, meer dan 60% van de bevolking zijn inheemse volkeren, waaronder Ayamará, Quechua, Guaraní en meer dan 30 andere etnische groepen. Bolivia heeft het allemaal… behalve stranden. Het land dat aan de zee grenst beschikt echter wel over torenhoge pieken van de Cordillera Real rond Sorata, de hallucinogene zoutvlaktes van Uyuni, de dampende jungle van het Amazonegebied en de graslanden, rijk aan wild, in het Zuidoosten. De ongeëvenaarde schoonheid wordt ook weerspiegeld in de levendige culturen, koloniale steden zoals Sucre en Potosi, en oude beschavingen. Dit is precies wat bezoekers aantrekt, en met een goede reden.

La Paz is de hoogste hoofdstad ter wereld (3660m) en is spectaculair gelegen in een diepe kloof. Op de berghellingen wonen een half miljoen armen, de eigenlijke stad ligt beneden. De grootste attractie van de stad is haar “inheemse” karakter: u kan uren dwalen op de markten en de pleinen. Op de achtergrond ziet u de besneeuwde top van de Illimani. Bovendien is La Paz naar lokale normen een vrij rustige en veilige hoofdstad. De musea (moderne kunst, koloniale periode, Precolumbiaanse metalen) zijn niet van wereldklasse, al kan een bezoek aan het Cocamuseum of de gevangenis San Pedro Prisón interessant zijn. 
Sucre is een mooie koloniale stad en de juridische hoofdstad van het land. Het koloniale centrum, met haar schitterende kathedraal en kerken, is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Het is hier dat de onafhankelijkheid van Bolivia werd uitgeroepen, een gebeurtenis die wordt geïllustreerd in “La Casa de la libertad”. In de buurt van Sucre kunt u ook sporen vinden van dinosauriërs. De zoutvlaktes zijn een van de meest populaire bestemmingen in de regio. Jeepsafari’s van drie tot vier dagen leiden u over de zoutvlaktes naar turkoois of rode lagunes als de Laguna Colorada (gekleurde), Laguna Verde (groene); naar het eiland Isla de Pescadores begroeid met cactussen, of naar roze zoutformaties.

Bolivia wordt meer en meer bekend en de toeristen worden meer aangetrokken. Dit zijn mogelijkheden voor culturele en avontuurlijke activiteiten en verkenningen buiten de platgelopen paden. Maar terwijl de meeste reizigers op de platgelopen paden van de Altiplano blijven, is er nog genoeg dat nog ontdekt moet worden. Waaronder het tropische oosten en de lage gebieden in het zuiden. De sociale en politieke omstandigheden wijzigen sterk sinds de aanstelling van de eerste president van het land. Het optimisme is bij de bevolking nooit ver te zoeken, vooral onder de inheemse meerderheid, hoewel er veel veranderingen op til zijn. Protesten, marsen en demonstraties zijn een permanent onderdeel van het land. Bolivia is echt een zeer bijzondere plek. Zet uw grote bril op, haal diep adem (of drie) en geniet.

 • Open de locatie op Google Maps
 • De hoofdstad van Bolivia is Sucre
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 13u onderweg
 • De ideale periode om naar Bolivia te reizen is van mei tot november
 • Een bezoekje waard:
  La Paz
  Sucre
  Uyuni
  Sorata