Nationaal Park van de Arenalvulkaan

Nationaal Park Arenal, opgericht in 1991, is één van de meest bezochte parken in Costa Rica. Dit dankzij de beroemde Arenal-vulkaan, die wordt gezien als de meest actieve ter wereld. Samen met de wat oudere vulkaan 'Chato' vormt het centrum van het 120 km² groot park. De lavastroom die de helling afrolt; de erupties die lijken op vuurwerk; ... gewoon spectaculair! In de schoot van deze vulkaan liggen er heel wat heetwaterbronnen en het is dan ook bijzonder aangenaam om hierin te komen relaxen en een unieke 'spa'-ervaring te hebben.

Vanaf de ingang is het ongeveer een kilometer naar een 'mirador', een uitzichtpunt waarvandaan u een indrukwekkende kijk hebt op deze kolos en op het Arenal-meer. De Arenal-vulkaan rijst als een kolos op in de Atlantische laagvlakte. Hij heeft een perfecte kegel waar u overdag witte rook uit kunt zien komen. De eerste grote uitbarsting dateert van 1968, nadat hij eeuwenlang als een schone slaapster voor vruchtbare grond had gezorgd.

Een wandeling van een half uur brengt u naar een oude lava-stroom waar u overheen kunt lopen en waarvandaan de uitzichten al even spectaculair zijn. Helaas is het park al om 16u gesloten, zodat er bij nacht, als de vulkaan actief is en de lava rood opgloeit, geen toegang meer is. Veel mensen proberen een paar kilometer verderop van de ingang wat van de lava te zien. Er is een bruggetje, een prima plek om dit spektakel te aanschouwen. Naast een bezoekerscentrum is er nog een museum en een souvenirwinkel te vinden. Op diverse plekken in het park zijn bijzondere uitzichtpunten gemarkeerd.

Wie het avontuurlijker wil aanpakken: over het tropisch regenwoud en scherend langs vulkanen, kan u ook per zipline naar beneden. Durvers kunnen de Arenal-tour ondernemen: langs zeven kabelbanen door de jungle, over het Arenalmeer en langs de Arenalvulkaan. Lago Arenal is ook een g eliefde windsurflocatie. 

Het park ligt ten noordwesten van de hoofdstad San José, vlakbij ligt het vriendelijke stadje La Fortuna.

 • De ideale periode om Nationaal Park van de Arenalvulkaan te bezoeken:
  • januari
  • februari
  • maart
  • april
  • december

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!