Cuba

Cuba is de koningin der Antillen, het grootste Caraïbische eiland. Er is het koloniaal klevende Havana, er zijn de bijna 300 zonovergoten witte stranden, er zijn bergketens en moerasvlaktes, heuvels en baaien. Er zijn samba, bakbananen, straffe rum en een heerlijk smakende Cubaanse koffie met sigaar. Cuba is romantisch en treurig tegelijk, uitdagend maar meedogenloos, een smeltkroes van emoties zeg maar. Voor wie op de kaart kijkt is Cuba een lachende krokodil in de Caribische Zee; niet toevallig ?! Het klimaat op Cuba is tropisch en vochtig. Dat samengevoegd met de combinatie cultuur en strand, Cuba's koloniale erfenis en zijn rauwe, tot voor kort onbekende, kantje; maakt het eiland tot een waar paradijs voor zijn bezoekers.

In de steden is nog veel architectuur te vinden uit de koloniale periode, getuigend van de vroegere rijkdom van de Spaanse en creoolse elite: monumentale gebouwen met arcaden en luxueuze loggia’s, versierd met subtiel smeedwerk en altijd gebouwd rondom een centrale patio. Ze zijn onder meer terug te vinden in de centra van Havana, Camagüey, Santiago, Remedios, Gibara, Sancti Spiritus en zeker Trinidad.
Havana's trekpleister is de Malecon (de zeeboulevard),in Santiago de Cuba overheersen charme en muziek, in Trinidad leeft het nalatenschap van de suikerplantages nog hard. 

Op het platteland is de karakteristiekste woonvorm het gehucht bestaande uit ‘bohíos’, rechthoekige hutjes met muren van hout, vloeren van aangestampte aarde en daken met palmbladeren. Na de revolutie van 1959 is het platteland van Cuba echter ook volgebouwd met lelijke boerencommunes, betonnen prefabhuisjes en tal van scholen, die midden in de velden werden neergezet.

Aan de noordkust van Cuba liggen de mooiste stranden, met fijn wit zand, rustig turkooisblauw water van 25 tot 28 ºC en een paradijselijke Caribische sfeer: de superstranden van Varadero, Caya Coco en het schitterende Guardalavaca. Deze, in zee slechts licht aflopende, stranden zijn ook voor kinderen heel geschikt. Aan de oostkant verrast Baracoa met stranden van donkergekleurd fijn zand rondom kleine baaien. Aan de zuidkant liggen smallere stranden, maar eveneens met goede mogelijkheden om te zwemmen en zonnen. Hier komen wel zee-egels voor in het van nature wat troebele water. Strandtoeristen die van rust houden, moeten naar de uiterste westpunt: naar het strand Maria La Gorda in de Bahia de Corrientes. Eigenlijk zijn op Cuba alleen november en december wat minder gunstig voor strandvertier, vanwege overtrekkende koufronten.

 • Open de locatie op Google Maps
 • De hoofdstad van Cuba is Havana
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 11u onderweg
 • De ideale periode om naar Cuba te reizen is tussen november en april
 • Een bezoekje waard:
  Havana
  Trinidad
  Cienfuegos
  Vinales
  Mural de la Prehistoria
  Pinar del Rio
  Las Terrazas
  Varadero