Jamaica

Ondanks de ligging bijna pal in het centrum van de Caraïbische zee, mengt het eiland Jamaica zich niet gemakkelijk met de rest van de Caribische archipel. Het biedt dezelfde verslavende zonnestralen, exotische stranden en het verwende resort-leven als de meeste van die andere eilanden, maar het is ook een volledig verschillend land, historisch en cultureel. Voor zowel verliefde stellen (Jamaica werd in 2014 trouwens gekozen tot de beste huwelijksbestemming ter wereld), natuur-, strand- als cultuurliefhebbers is dit een niet te missen bestemming: prachtige stranden, heerlijk eten, groen binnenland, ritmische muziek en mooie mensen.

Jamaica is gelegen in het Caraïbisch gebied, ten zuiden van Cuba en ten westen van Haïti. Van west naar oost is de grootste afstand 240 km en noord naar zuid is gemiddeld 56 km. Jamaica was een van de belangrijkste plantagekolonies in het Britse imperium. Dit kwam door het tropisch klimaat en de vruchtbare kustvlakten. 

Voor de mooiste lokale souvenirs kunt u terecht in hoofdstad Kingston. Op de verschillende markten worden verschillende kunstartikelen verkocht zoals op de Jubilee market. Deze is vernoemd naar het jubileum van koningin Victoria. Op de markt staan talloze kraampjes waar van alles verkocht wordt: exotisch fruit, groenten, cd's, verse vis of de onvermijdelijke marihuana. U ziet hier vele muziekkraampjes met grote muziekboxen waar Caribische muziek uitkomt die niet alleen concurreren met de andere muziekkraampjes, maar ook de voorbijgangers amuseren. Het is een kleurrijke, levendige en vaak drukke markt. In Kingston vindt u ook  Devon House, een schitterend buitenhuis dat George Stiebel, een van de eerste zwarte miljonairs, in 1881 liet bouwen. Het huis is volledig gerestaureerd en een goed voorbeeld van Jamaicaanse architectuur.

Het land is verder een fantastische golfbestemming, een deel Britse erfernis. Er zijn prachtige golfbanen in en nabij Negril, Montego Bay, Ocho Rios, Trelawny, Runaway Bay, Kingston en Mandeville. Er zijn zowel zee- als parkbanen, een echt paradijs voor de golfer dus. Meer sporten? U kan op Jamaica vissen, moutainbiken, paardrijden, zeilen, tenissen, waterskiën, hockeyen, duiken, snorkelen, ... 

Jamaica telt verschillende interessante musea: Rose Hall Great House en Greenwood Great House nabij Montego Bay, in Kingston vindt u het Bob Marley Museum (gewijd aan 'de legende van de reggae'). Het huis waar Bob Marley in heeft gewoond is sinds 1986 omgevormd tot een museum. Jaarlijks komen hier ongeveer 20.000 bezoekers. Columbus Park isdan weer het enige openluchtmuseum van Jamaica en ligt op een steile rots boven de Discovery Bay. Hier ging Columbus voor het eerst aan land. Het museum toont kanonnen, oude landbouwwerktuigen en herinneringen aan Jamaica’s verleden.

Volgende etappe: de verschillende Jamaicaanse parken want Jamaica is ook een zeer groen eiland. Het Montego Bay Marine Park is een 25 km² groot natuurreservaat in de oceaan waar windsurfers, zeilers, duikers en snorkelaars welkom zijn. Het Nationale Park Blue Mountains (UNESCO)  is eveneens een schitterend gebied voor natuurliefhebbers waar ontelbare zeldzame planten en dieren voorkomen. Holywell Park in Jamaica ligt 3500 meter boven de zeespiegel. In dit park ligt ook nog een ander park, het John Crow Mountains National Park. In het park vindt u de mooiste planten en bloemen. Vanaf dit park heeft u ook een prachtig uitzicht over Kingston. Andere toppers zijn de Black River, Great Morass en the Cockpit Country. 

Ontspannen op het strand is een eenvoudige opdracht hier: het strand van Negril is 11 kilometer wit zand met hangmatten tussen de palmen, stoelen in de vloedlijn en gezellige strandbars. Ook Montego Bay en Ocho Rios hebben aangename stranden. 

  • De hoofdstad van Jamaica is Kingston
  • Vanuit Zaventem bent u +/- 9,5u onderweg
  • De ideale periode om naar Jamaica te reizen is tussen december en april
  • Een bezoekje waard:
    Kingston
    Negril
    Blue Mountains