Cuzco

De archeologische hoofdstad van Amerika – is een mooie stad rijk aan contrasten tussen antiek en modern. Cuzco was in Incatijd als hoofdstad van een immens rijk. 'Cuzco' betekent in Quechua zoveel als 'navel van de wereld'. De stad is de uitvalsbasis voor bezoeken aan Machu Picchu (per trein) en Urubamba.

De meeste bezoekers gebruiken de stad als vertrekpunt voor een bezoek aan Machu Picchu, maar Cuzco heeft zelf ook veel te bieden. Het eerste dat in het oog springt, is de omwalling: enorme granieten blokken door de Inca’s perfect op elkaar gezet. Een groot deel van de omwalling diende later als fundering voor de nieuwe stad. In de 15de eeuw kende het Inca-rijk (en ook de stad) zijn grootste expansie, maar kende een brutaal einde met de komst van Pizarro en zijn veroveraars.

Iedere bezoeker is onder de indruk van het mooie Inca-fort Sacsayhuaman, dat de stad Cuzco domineert. De naam sacsayhuaman (gevlekte valk of gevlekt hoofd) is afgeleid van het feit dat de stad Cuzco oorspronkelijk de vorm van een poema had, waarbij het hoofd gevormd werd door de heuvel Sacsa Huaman. Men gaat ervan uit dat het fort opgericht werd door Inca Pachacuti, de man die aan de wieg stond van het Inca-rijk. Het fort is gebouwd uit enorme blokken die soms van 35 km ver werden aangesleept. Er zouden maar liefst 20000 mensen gewerkt hebben aan de bouw.

Het fort speelde een belangrijke rol in de teloorgang van het Inca-rijk onder de Spanjaarden. Toen Francisco Pizarro Cuzco zonder enige weerstand had ingenomen, werd hij na twee jaar plotseling overvallen door de rebellen van Manco Inca in 1536. De rebellen trokken zich terug in het fort en vielen van daar de Spanjaarden aan. Hoewel ze fel in de minderheid waren slaagden ze er uiteindelijk toch in het fort in te nemen. De bloedige gevechten hebben de legendes rond het fort natuurlijk nog meer gevoed.

  • De beste periode om naar Cuzco te reizen is tussen april en november.

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!