Canada

Canada is op veel manieren te beleven. Een kampeerreis door één van de 43 nationale parken is een geweldige ervaring, maar een bezoek aan één van de kosmopolitische steden mag evenmin ontbreken op uw lijstje. De fjorden van British Columbia aanschouwen, walvissen spotten op zee, de woeste kust voor Vancouver Island bedwingen of de postkaart-gletsjers langs de Icefield Parkway langsrijden, behoren allemaal tot de mogelijkheden. Of zoek de extremen: ga ijsklimmen of backcountry kamperen. Waar ook uw interesse ligt, het is in het onmetelijke Canada te vinden.

Canada is een gigantisch land: na Rusland is het het grootste land ter wereld, zo'n 330 keer zo groot als België. Het land telt tien provincies en 3 territoria. De provincie Nunavut alleen al is een kwart van alle Canadese landmassa. Er leven ongeveer 34 miljoen mensen. Driekwart daarvan woont in de grote steden, die dicht langs de zuidgrens van het land (grens met de VS) en vooral bij de Grote Meren liggen. Het is het enige land dat toegang heeft tot 3 oceanen: de Stille en Atlantische Oceaan en de Noordelijke Ijszee). De opbouw van de grote steden is overal ongeveer gelijk; in het centrum (downtown) bevindt zich het zakelijk deel, waar in de afgelopen eeuw vooral hoogbouw verrees.; woonwijken liggen eromheen, de chique wijken liggen wat verder weg van het centrum. In delen van grote steden zijn vaak nog specifieke immigrantengroepen te herkennen, zoals in Chinatown, Japantown of Little Italy. Kleinere plaatsen, vooral in het westen, hebben nog verrassend vaak hun pioniersuiterlijk behouden.

Bij Canada denken toeristen niet onmiddellijk aan een zon- en strandvakantie. Dat is gerechtvaardigd, omdat er zoveel ander natuurschoon en aantrekkelijks te zien is. Maar er zijn prachtige stranden, zowel aan zee als langs de oevers van de grote meren, en het klimaat vormt geen beletsel. Toronto ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Lyon, Vancouver zelfs wat zuidelijker dan Brussel. Verder hebben vooral de zeestromen invloed op de temperatuur: die is aan de westkust een stuk warmer. Omdat het binnenland een landklimaat heeft – de bergen in het westen vormen een efficiënte barrière voor westelijke storingen – hebben bijvoorbeeld Manitoba en Ontario in Midden-Canada heel aangenaam zomerweer.

Ten onrechte wordt Canada afgespiegeld als een land waar alleen de natuur de moeite waard is. Het is een vrij recent gekoloniseerd land, zeker het westen, maar het heeft wel een oude geschiedenis. Van de oorspronkelijke bevolking zijn kunstvoorwerpen, totempalen en longhouses fascinerend en leerzaam. Daarnaast maakt de grote etnische verscheidenheid het land boeiend. In de westerse ontdekking  van het land, spelen John Cabot, Jacques Cartier, George Vancouver, Samuel de Champlain en James Cook een belangrijke rol De architectuur nam in de loop van de 20e eeuw een grote vlucht. In vrijwel alle grote Canadese steden staan gebouwen, vooral culturele instellingen, van de Joods-Canadese architect Moshe Safdie. Ook de in Toronto geboren Frank Gehry is in eigen land vertegenwoordigd. Een hoofdstuk apart zijn de vele bruggen in Canada: van spoorbruggen en overdekte houten bruggen in New Brunswick tot talloze indrukwekkende hangbruggen, waaronder Vancouvers Lions Gate Bridge.

 

Nog een paar (interessante en/of leuke)weetjes om mee af te sluiten:

  • 9% van het Canadese grondgebied is water, 31% is bos
  • Het land heeft de langste nationale weg ter wereld: de Trans Canadian Highway is een kleine 7000 km lang. Ook de enige openbare weg boven de poolcirkel ligt in Canada. 
  • Het is het enige land ter wereld met een plaatsnaam met 2 uitroeptekens: Saint-Louis-du-Ha!-Ha!. Not kidding!
  • De langste plaatsnaam in het land is Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik Lake. Even oefenen?
  • Zo'n 10 miljoen van dce 35 miljoen inwoners spreekt Frans. 
  • Het land is een erg open-minded land dat een mix van verschillende culturen en nationaliteiten herbergt: een vijfde van alle Canadezen werd geboren buiten het land. 
  • Wist u dat basketbal, Trivial Pursuit en de elektrische rolstoel Candese uitvindingen zijn? 
  • Open de locatie op Google Maps
  • De hoofdstad van Canada is Ottowa
  • Vanuit Zaventem bent u +/- 10u onderweg
  • De ideale periode om naar Canada te reizen is tussen mei en september
  • Een bezoekje waard:
    Toronto
    Niagara Falls
    Thousand islands
    Ottawa
    National Park Mauricie
    Lac Saint-Jean
    Saguenay Park
    Tadoussac
    Charlevoix Kust
    Quebec
    Montreal
    Algonquin National park
    Calgary
    Banff National Park
    Lake Louise
    Jasper National Park
    Victoria
    Tofino
    Vancouver