Quebec

Quebec is gebouwd op een rotsachtige klif met uitzicht op de St. Lawrence rivier. De oudste stad van Canada verleidt reizigers al sinds eeuwen. Quebec behield haar historische karakter en de charme van het oude Frankrijk. Het lappendeken van vestingwerken, smalle geplaveide straatjes en elegante huizen weerspiegelen de traditionele rol van de stad als een militair en bestuurlijk centrum. Goede restaurants, terrassen en een levendig nachtleven sublimeren de typische Franse atmosfeer van Quebec. Oud Quebec bestaat uit twee delen: de bovenstad, gelegen op de top van de imposante klif van de Cap Diaman en de benedenstad, genesteld tussen de rotsachtige klif en de St Lawrence rivier.

De oude stad te voet bezoeken geeft u de kans de vele facetten van de smalle en kronkelende straatjes te ontdekken. De wijk is steil, maak u klaar om te klimmen, en als de vermoeidheid begint toe te slaan, neem dan de kabelspoorweg gelegen in de buurt van het Château Frontenac dat de benedenstad met de bovenstad verbindt. Quebec is gebouwd op een rotsachtige klif met uitzicht op de St. Lawrence rivier. De oudste stad van Canada verleid reizigers al sinds eeuwen. Quebec behield haar historische karakter en de charme van het oude Frankrijk. Het lappendeken van vestingwerken, smalle geplaveide straatjes en elegante huizen weerspiegelen de traditionele rol van de stad als een militair en bestuurlijk centrum. Goede restaurants, terrassen en een levendig nachtleven sublimeren de typische Franse atmosfeer van Quebec.

De site van Samuel de Champlain’s Fort Saint-Louis (1620), de bovenstad, begon zich pas te ontwikkelen toen een groep van rijke kooplieden besloten hun aanwezigheid in de kolonie te vergroten. Ondanks de bouw van enkele huizen aan het eind van de 17de eeuw, bleef de wijk voor meer dan twee eeuwen echter van religieuze en administratieve aard. De enkele religieuze instellingen gevestigd op de Cap Diamant, op zoek naar militaire bescherming, weigerden voor lange tijd hun land in percelen te verdelen. Het is pas sinds de 19de eeuw dat de elegante woonwijken het daglicht zagen in St. Louis: Rue Sainte-Ursule, Rue d’Auteuil, Avenue Sainte-Geneviève en Avenue Denis. De bovenstad blijft vandaag het administratieve centrum van Quebec.

De benedenstad wordt gedomineerd door de bovenstad. Bij hun aankomst, aan het einde van de 17de eeuw, begonnen de vroege kolonisten met de bouw van winkels en woningen rondom het fort en de marktplaats, vandaag bekend als de Place Royale. De ontwikkeling van de handels- en scheepsbouw stond de bewoners toe om te investeren in de bouw van talrijke dokken en straten. In de 19de eeuw, werd de benedenstad het commerciële centrum van de stad, en verdubbelde zo in oppervlakte. Maar vanwege de daling van de havenactiviteiten in de jaren 1860, verloor het gebied haar aantrekkingskracht en verviel het in ruïnes tot 1970, tot de dag dat de regering van Quebec besloot alles in eer te herstellen. Vandaag staat het historische district van de Place Royale vol met restaurants, cafés en winkels. De voetgangerszone van de Petit-Champlain neemt ons mee naar de 18de eeuw.

Het Dufferin Terras is een waarnemingsplatform van 671m lang, met een adembenemend uitzicht op de benedenstad en de machtige St. Lawrence rivier. Deze brede promenade met houten vloer, behoorde tot de uitbreiding van het Lord Dufferin’s verfraaiingproject. Een deel van het terras tegenover het Château Frontenac werd gebouwd op de ruïnes van het Château Saint-Louis, de voormalige residentie van de gouverneur van de kolonies, die in 1834 door brand werd verwoest. De gouverneur Durham ondernam de bouw van een eigen terras op de dezelfde site, die deze naam droeg tot de oprichting van het huidige terras. Vervolgens werd het Dufferin Terras al snel een populaire ontmoetingsplaats. De kiosken en openbare banken zijn zeer vergelijkbaar met die van de Parijse boulevards.

Trekt u vanuit Québec-City de Québec-provincie in, zijn dit een aantal aanraders: Anticosti-eiland (met zijn watervallen, herten en grotten), Harrington Harbour, Mingan Archipel, Parc Gaspesie, Mont Albert en de lokale stam Atikamekws. Van december tot april kan u er ook het noorderlicht spotten.

 • De ideale periode om Quebec te bezoeken:
  • mei
  • juni
  • juli
  • augustus
  • september
  • oktober

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!