Nieuw-Zeeland

Een reis naar het einde van de wereld ... in alle mogelijke betekenissen van het woord. De natuur is er onnavolgbaar (getuige de vele films die hier werden opgenomen), de Maoricultuur (Maori's waren de eerste bewoners van de eilanden) is compleet uniek, de sfeer is gemoedelijk. En de durvers onder ons, hou u klaar: Nieuw-Zeeland is het land van de heftige adrenalinesporten. Het land van de zeldzame puurheid vraagt om een verkenning! (Letterlijk) vier seizoenen in één dag moet u er bijnemen!

Nieuw-Zeeland is één van de meest geïsoleerde landen ter wereld, halfweg tussen evenaar en zuidpool en 1.600 km van dichtste buur Australië. Afwisseling is er genoeg in Nieuw-Zeeland. Het Noordereiland is de plek waar 90% van de Maori's (de oorspronkelijke bevolking, nu maken ze nog 12% van alle Nieuw-Zeelanders uit) vandaag woont. Het Zuidereiland is de favoriet voor natuurliefhebbers: de natuur rond de Southern Alpsr is hier nog net iets ruiger. De twee worden gescheiden door de Tasmanzee en de Grote Oceaan die elkaar in de Cook Strait ontmoeten. 

Laten we beginnen met de steden. 
Auckland (City of Sails) heeft verschillende interessante musea; in de omgeving van de historische panden in de wijken Parnell en Devonport vindt u veel uitgaansgelegenheden. Wellington is een prima stad om uit te gaan, maar ook om te winkelen. Er zijn bijzondere boetiekshops. De haven bevat trouwens het mooiste museum van Nieuw-Zeeland Te Papa (Tongarewara Museum of New Zealand) met een indrukwekkende kunstverzameling van de Maori's. Het stratenplan van Dunedin is bijna identiek aan het Schotse Edinburgh. De stad heeft ook een Schotse uitstraling. Christchurch wordt wel de meeste Engelse stad buiten Engeland genoemd door de gotische gebouwen en de vele parken en tuinen. In Rotorua en Gisborne hebben vooral de Maori’s hun stempel achtergelaten. In het geothermisch centrum verwijzen culturele activiteiten naar hun achtergrond. Napier  iis een nostalgisch kustdorp met talrijke pastelkleurige art-decogebouwen.

In Nieuw-Zeeland wonen veel mensen dicht bij zee. Een strandbezoek is daardoor populair, maar dat geldt niet voor alle stranden. Aan de westkust kan het behoorlijk hard waaien, waardoor hier weinig strandtoerisme voorkomt. Het lange zandstrand Ninety Mile Beach is vooral een doorgangsweg. Ook aan de oostkust liggen nog veel ongerepte stranden. De populairste vindt u bij beschutte baaien. Op de Bay of Islands kunt u op enkele stranden uw eigen thermale bron graven vanwege de vulkanische activiteit onder de grond. De stranden bij Golden Bay en Tasman Bay worden tot de mooiste van het land gerekend. Er zijn ook veel surflocaties in Nieuw-Zeeland, maar let goed op de sterke onderstroom.

Populair in Nieuw-Zeeland is ook het spotten van dieren in het wild. In Kaikoura komt u voor de walvissen en dolfijnen en op het schiereiland Otaga komt u bij de enige plaats in de wereld waar de albatros op het vasteland broedt. Nieuw-Zeeland valt op door de grote verscheidenheid aan landschappen. Op het Noordereiland is het geothermisch gebied een populaire toeristische bestemming. Vooral vulkanen en aardbevingen houden het land in beweging. Doordat het boven de vulkaangordel en op het raakvlak van twee grote platen ligt, zijn er veel vulkanen, heetwaterbronnen, geisers, bergketens en actieve breuklijnen. De gletsjers, fjorden, bergmeren en gebergten met inheemse bossen trekken dan weer veel bezoekers aan op het Zuidereiland. De twee in elkaars verlengde liggende hoofdeilanden zijn bergachtig. De bergen op het Zuidereiland zijn echter veel hoger en vaak nog begroeid met inheemse bossen. De hoogste top van Nieuw-Zeeland bereikt Mount Cook, de 'berg die door de wolken stoot', met 3.756 meter.

Nieuw-Zeeland is een wandelland. Probeer de prachtige Nieuw-Zeelandse natuur niet alleen met een auto te bezoeken, maar kies ook een tocht uit één van de langeafstandsroutes voor wandelaars. U zult er dan gegarandeerd veel meer van genieten. Wilt u het avontuurlijker: Nieuw-Zeeland is de bakermat van het bungeejumpen en de 'zorb', een oplaasbare bal in doorzichtig pvc waarmee u in een rotvaart de heuvels afrolt. En ook rodelen, raften en een tocht per jet-boot behoren tot de mogelijkheden.

 • De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington
 • Vanuit Zaventem bent u +/- 20u.
 • De ideale periode om naar Nieuw-Zeeland te reizen is tussen oktober en maart; december tot februari zijn het drukste.
 • Een bezoekje waard:
  Auckland
  Te Anau
  Rotorua
  Christchurch
  Abel Tasman National Park
  Dunedin
  Franz Josef
  Queenstown
  Te Urewera National Park
  Lake Waikaremoana
  White Island
  Bay of Islands
  Taupomeer