Beleving

6 World Major Marathons: a city experience like no other

- reisverslag door enthousiaste reizigster (en loopster) Maigret - 

Tokyo, 26 februari 2017 _ instagram
Gooooodmorning Belgium! Yes!!!!! I did it! Completed all ≠6WorldMajorMarathons – NY11, Berlin12, London13, Boston14, Chicago14, Tokyo
I’m in! Six stars!

 

Een wereldwijd parcours van miles en cities. Dat is de 6 WorldMajorMarathons (6 WMM), waar telkens nieuwe wereldrecords worden gelopen. Geen enkele bestemming was vanzelfsprekend: het is een verhaal van mogen en kunnen starten, van actie en rust, van zelf ontdekken en moeten volgen, van uitzien (naar) - afzien - en daarna: intens nagenieten, van fietsen-wandelen-taxi-trein-vliegen, van ontdekken en ontmoeten en van nog zo eindeloos veel meer. Bruisende major steden met elk vele bezienswaardigheden en een unieke sfeer. Ik neem jullie mee naar de zes steden: zes marathons (afgelegd tussen 2011 en 2017) en evenveel citytrips.


1) New York

Eerlijk is eerlijk, de titel van dit reisverslagje is ontleed aan het inspirerende boek  ‘A race like no other’ (Liz Robbins, 2009). Mijn partner in crime Pascale adviseerde me om dit boek te lezen als voorbereiding op die ene lange run: de New York Marathon, dé grootste in de wereld! En of je ooit de NY Marathon hebt gelopen of niet, of om het even welke andere run, je zult ongetwijfeld ook geïnspireerd en gemotiveerd worden door de verhalen en portretten in het boek.
Onze ultieme test om deze uitdaging aan te gaan? De Ladies Run van Kortrijk (2011). Daarna ging de bal aan het rollen.  

Mile per mile ren je door de straten van NY. Starten doe ik in de heel vroege ochtend op de Verrazano-Narrows Bridge (Staten Island), waar honderden vrijwilligers je aanmoedigen onder het motto ≠yesyoucan!, waar CNN-reporters vanuit hun helikopters live-verslag uitbrengen op tv, waar je met bijna 50.000 andere lopers uit de startblokken schiet terwijl het Amerikaans volkslied weerklinkt, waar links en rechts de bootjes water spuiten, en met in de verte Manhattan … help! Via Brooklyn en Queens gaat het naar First Avenue (Manhattan) waar het thuisfront de vlag al hijst, maar dan moet eerst nog de Bronx komen. Uiteindelijk is daar dan na 26,2 miles (42,195m) de droomfinish Central Park! Mét als beloning een gouden medaille die een gouden glans geeft aan een prachtige citytrip met ons gezin, opgebouwd rond de marathon. We gingen wandelen op de High Line, bezochten oneindig veel musea en galleries, woonden een musical op Broadway bij, gingen de fiets op over de Brooklyn Bridge, ondernamen een ochtendjogging in Central Park, woonden een ijshockeymatch van de NY Rangers bij,  … De vijf boroughs zijn èlk een uitdaging om er de verschillende culturen, geuren en kleuren, architectuur, en sounds te ontdekken!

TIP: een sportief ideetje als je tijdens het marathonweekend (eerste zondag november) in NY bent: schrijf je (tijdig) in voor de '5k Dash to the finish line' in Central Park!2) Berlijn

In volle euforie na de NY Marathon-ervaring schreef ik me (heel overmoedig direct na thuiskomst) in voor ééntje dichter bij huis! Oei, manlief schrok: nog een marathon? Maar goed, Berlijn hadden we nog niet eerder bezocht, het kon èrger. Alhoewel, gaandeweg stelde ook ik me toch wel de vraag of een marathon lopen eerder een ontspanning of een inspanning is? En nog wel eentje op het snelste (en vlakste) parcours waar de absolute wereldtop recordtijden neerzet ...

Deelnemen hier is echter meer dan een marathon uitlopen met de snelste atleten ter wereld; Berlijn is een bruisende stad met vele historische plaatsen en met een sfeer die uniek is in Europa. Ook hier was de marathon onze inspiratiebron voor een boeiende fietstocht met privégids. De marathon zelf startte op de brede Strasse des 17. Juni en vandaaruit ging het voorbij de imposante Siegessäule, richting immens hoge televisietoren in het voormalige Oost-Duitsland en vervolgens doorheen het zuiden van de stad. Via de Kurfürstendamm (bekende winkelstraat), langs de Gedächtniskirche, over Potsdamer Platz en de Gendarmenmarkt naar de onvergetelijke finish onder de wereldberoemde Brandenburger Tor! En nadien kunnen we heerlijk nagenieten in de daklounge van ons hotel aan de Behrenstrasse, in hartje Berlijn.

TIP: een unieke ervaring voor sportievelingen is de Frühstückslauf (6km, op zaterdagochtend), waar je in ontspannen sfeer en in een traag tempo met marathonlopers, familie, vrienden, supporters, vrijwilligers en Berlijners van Schloss Charlottenburg tot in het historische Olympisch Stadion loopt. Een unieke ervaring, waarna een tof ontbijt wacht. Ideale warming-up voor marathonzondag!

 


3) Londen

Nummer 3, Londen! Zo dicht bij huis een wereldmarathon; die màg je toch niet laten voorbijgaan? Niet zo gemakkelijk om aan een startnummer te geraken hier; het lijkt wel of alle Londenaren deze marathon ofwel meelopen ofwel ervoor supporteren. Maar het lukt!
Vooral de charitatieve sfeer heeft me geraakt: het was een kennismaking met honderden goede doelen en stichtingen. Het publiek is razend enthousiast en doorlopend zijn er orkestjes te horen. Ook de manager van het hotel waar we verblijven, liep mee en verraste zijn gasten met passende, toffe, sportieve verrassingen. Na de run werden Pascale en ik, pronkend met onze medailles, zelfs verrast met een fantastische champagne-ontvangst én met een staande ovatie van onze echtgenoten en kinderen, het personeel en alle andere hotelgasten. Daarna volgde, welverdiend, een English tea time met zalige taartjes, ideaal om na te genieten van nummer drie. Samengevat: dicht bij huis in een misschien al bekende stad maar wat een fantastische, unieke ervaring! 

Trouwens, ook hier een parcours dat de moeite is om wandelend of op de fiets te volgen. De start ligt op een grote groene vlakte in Greenwich (bekend van de nulmeridiaan!), iets buiten London. Vandaar gaat het over de Tower Bridge, doorheen de Docklands en dan via de Banks richting Big Ben, langs vele bekende toeristische attracties. De finish is magistraal: over The Mall met 'royal finish' voor Buckingham Palace.4) Boston

Gelukt: een loopticket bemachtigd! Vlucht en hotel waren vlug vastgelegd, evenals de geleide fietstocht en de stadswandeling …. maar toen brak een strenge, lange winterperiode aan met sneeuw nog midden maart. Help! Zo-ook in Boston, gelegen aan de Atlantische Oceaan, waar men blijkbaar gewend is aan de ijskoude, snijdende winterwind en onberekenbaar weer. Maar op de jaarlijkse marathondag, Patriot’s Day (3de maandag in april) krijgen we gelukkig een prachtige lentezon en 'blue sky' gepresenteerd. Een zalig moment om de lente in te gaan tussen de bloesems. 
Onze eerste activiteit in Boston was een (georganiseerde) fietstocht. In Boston moèt je fietsen of wandelen! Er loopt een Freedom Trail – wandelroute die met een rode lijn is aangeduid – doorheen het centrum en je vindt hier heel wat bezienswaardigheden langs terug. Boston is een zeer compacte stad, ze voelt ‘Europees’ aan, en de vele heuveltjes in het stadscentrum en de lange fietspaden langs de Charles-rivier hielden ons in de optimale marathonconditie! De fietsen hebben we dus maar gehouden tot de taxi ons terugbracht naar het vliegveld.

Boston is één van de oudste en rijkste steden van de VS en dat merk je bijvoorbeeld aan de architectuur, de wereldbekende ziekenhuizen, hightech(research) en de universiteiten. Met jonge studentenzonen als reisgenoot mochten bezoeken en rondleidingen (door studenten) op Harvard University en MIT niet ontbreken; een zeer boeiende en leerrijke ervaring trouwens. Evenals een honkbalmatch van de Boston Red Socks in Fenway Park waar we voluit meezingen op de clubsong ‘Sweet Caroline’.

De Boston Marathon is één van de oudst bestaande ter wereld en één van de meest professionele marathons ter wereld. Een lastige ook wel, met die lange, slopende heuvel Heart Break Hill, juist voor het afdalen naar de stad! De wedstrijd begint in Hopkinton (Massachussets), een piepklein dorpje, aan de bron van de Charles rivier, met typische, grote houten huizen en grote veranda’s zo'n 40km vanaf Boston. Eindigen doen we 42km verder tussen het iconische Joe Hancock Building (1970, 240m) en Copley Square (de openbare bibliotheek) in hartje Boston.

In 2013 werd tijdens de Boston Marathon een aanslag gepleegd ter hoogte van de finish, precies een jaar voor onze marathon in Boston. Een traumatische ervaring voor velen toen, er waren dan ook veel herdenkingen en events. Indrukwekkend en emotioneel, maar wat een onbeschrijflijke ervaring om met zovelen een krachtig gebaar te maken naar de wereld! Hetzij door te lopen, hetzij door te supporteren. Boston Marathon was werkelijk een onvergetelijke herinnering, die een onbeschrijflijke indruk achterlaat in mijn hart.5) Chicago


Of all places…a citytrip to Chicago? Yes, sure!!
Het was ècht niet de bedoeling, maar inderdaad: ook naar Chicago (Illinois) reizen we uiteindelijk of om ook hier de marathon te lopen. Een intensieve citytrip van donderdag tot maandagavond met twee woorden die alles mooi samenvatten: architectuur en kunst.
Ook Chicago verkenden we met de fiets, dit keer een elektrische fiets opdat we met onze gids wat verder konden gaan. We volgden bijvoorbeeld een deel van het marathontraject langs het Michiganmeer, dit leverde prachtige zichten op de skyline. Chicago was voor ons een ontdekking op het gebied van bouwkunst en architectuur! Een ‘must do’ in Chicago is de boottocht op de Chicago River waarbij veel ‘hidden’ bouwkundige pareltjes opduiken, zoals de ‘beruchte’ wolkenkrabbers Wrigley Building en Trump Tower. Je krijgt een boeiend inzicht in de geschiedenis van de wolkenkrabbers en de architectuur van Chicago die internationale geschiedenis schreef. Verschillende bouwstijlen en technologische ontwikkelingen van veel belangrijke architecten vinden hun ‘roots’ in Chicago. Must see’s zijn ook de huizen van architect Frank Lloyd Wright, o.a. in Oak Park en Robie House.

Als liefhebbers van (moderne) kunst, heeft The Art Institute of Chicago diepe indruk op ons gemaakt. Wat een prachtcollectie! De verzameling impressionistische werken is indrukwekkend met heel wat werken van onder meer Claude Monet. Daarnaast bezit het museum ook een uitgebreide verzameling Amerikaanse en Europese schilderijen (o.a. Andy Warhol, Jackson Pollock, Pablo Picasso en Henri Matisse), decoratieve kunst, fotografie, …. Je kunt er uren spenderen en dit museum blijft dan ook op ons lijstje van (opnieuw) te bezoeken topmusea staan. Ook hier trouwens een prachtstaaltje van architectuur met een nieuwe vleugel van Renzo Piano én met zicht op het Millennium Park waar het imposantie kunstwerk 'The Cloud Gate' (Anish Kapoor) te vinden is. De bijnaam is afgeleid van de boonvorm ervan: ‘The Bean’. In het spiegelende oppervlak zie je (gedraaid en gespiegeld) telkens de magnifieke skyline van Chicago terug. En jezelf!

En yes, toch ook even vermelden: did it again, marathon nummer 5 is ook binnen!!
De marathon verliep onder een stralend herfstzonnetje. Dat herinnert me aan de dikke (oude) truien en joggingbroeken waarmee je aan elke marathon verschijnt om je warm te houden. Bij de start en in de eerste meters wordt laagje voor laagje alles afgegooid naast het parcours, waar tientallen vrijwilligers de kleding verzamelen om die daarna via een goed doel een tweede bestemming te geven.6) Tokyo & Kyoto

Eerlijk is eerlijk; Tokyo Marathon is de marathon die ik eigenlijk wel ‘moest’ lopen om de 6WMM-reeks te vervolledigen. Tokio eens bezoeken, was mooi meegenomen al stond het niet bovenaan op ons verlanglijstje. Maar wàt een verrassende metropool! Misschien zelfs wel de meest verrassende stad van de 6 marathonsteden. We konden Tokio ervaren als een bruisende stad waar op elke hoek heden en verleden samenkomen. Moderne wolkenkrabbers staan er naast traditionele tempels, authentieke winkeltjes prijken er naast megatrendy winkelcentra. Tokio is een ongelooflijk grote stad waarin je toch snel je weg vindt dankzij een ongekend efficiënt en uitgebreid metronetwerk. Een uitdaging op zich om hier wegwijs te raken: de stad telt maar liefst 23 wijken. Je kunt Tokio gemakkelijk zelf verkennen, maar vanwege beperkte tijd verkozen we om dit met een Belgische èn een Japanse gids te doen. Kriskras doorkruisten we de stad en pasten we steeds onze route aan. Zo konden we telkens weer andere accenten leggen in onze ontdekkingstochten: moderne architectuur, kunst, jongerenculturen (de teens in Harajuku), luxe fashion in Ginza, ‘local’ Yanaka, en natuurlijk de gebruikelijke ‘must see’s’ zoals de Senso-Ji tempel, de Imperial Palace gardens met de eerste kersenbloesems, de vismarkt, het sumoworstel’paleis’. Met onze gidsen ontdekten we in de Shiodome Towers de meest prachtige uitzichten op de stad èn op de Mount Fuji, het best heel vroeg of tegen zonsondergang te bewonderen. En overal de meest zalige sushirestaurantjes uiteraard!

De marathon startte in de wijk Shinjuku, bekend door het gigantische Tokyo Metropolitan Government Building. We passeerden de 333 meter hoge Tokyo Tower, die tijdens het marathonweekend ’s avonds was verlicht in de kleuren van Tokyo 2020 (Olympische Spelen). En na ruim 42 km lag de finish van deze laatste marathon tussen Tokyo Station (een kopie van het Amsterdams Centraal Station) en het legendarische keizerlijk paleis.

We verlengden ons verblijf in Tokio met een bezoek aan Kyoto. Met de supersnelle Shinkansen (probeer aan de rechterzijde in de trein te zitten!), ben je er in een zucht! We hadden onderweg zelfs het geluk om de besneeuwde Mount Fuji te kunnen bewonderen tegen een prachtig blauwe lucht. Kyoto was ooit de keizerlijke hoofdstad van Japan en heeft daardoor een rijk cultureel erfgoed: de stad telt honderden pareltjes Unesco-werelderfgoed! We hadden het voorrecht om met een Belgische inwoner van Kyoto op pad te kunnen gaa; met hem bezochten we vooral de prachtige sites en tempels buiten de stad, zoals de Gouden Tempel, de Tenryu-ji en prachtige Japanse (Zen) tuinen. Een hoogtepunt tijdens dit bezoek was ongetwijfeld ook de ontmoeting met twee maiko’s, jonge meisjes in opleiding tot geisha.
Kyoto is ook bekend van het Kyoto-protocol (1997) over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Dit daagde ons natuurlijk uit om ook deze stad te ontdekken op de fietsen van ons hotel; een aanrader! Overal zijn fietsparkings en zo kun je zalig slenteren in de vele tempeltuinen en doorheen Gion, het oude Geisha-district met prachtige houten (thee)huisjes, schrijnen en tempels. De meest exclusieve merken (o.a. Hermes) zijn via pop-ups op ontdekking in deze prachtige, oude wijk.
Eindbestemming op onze fietstocht was het Filosofenpad, genoemd naar één van de beroemdste Japanse filosofen Nishida Kitaro die het pad gebruikte voor zijn dagelijkse meditatie. Het pad loopt langs een kanaaltje dat is omzoomd door prachtige kersenbomen en waar heel wat typische Japanse huizen zijn gebouwd. Wij eindigden bij de Ginkaky-ji, de prachtige Zilveren Paviljoen (boeddhistische) Tempel waar je een geweldig zicht hebt op de stad en groene omgeving. Een adembenemende afsluiting van deze stedentrip en een groots project!


Even terugblikken!.
De Six Stars zijn binnen! Wat rest is een zalige herinnering aan boeiende ontdekkingen in bruisende wereldsteden. En niet te vergeten, 6 originele Hard Rock Café t-shirts erbij voor onze zoons! Geen marathons meer voorlopig, maar toch zou ik direct mijn loopschoenen weer aantrekken om alle zes de steden opnieuw te mogen beleven op deze unieke manier. Thuis glanst intussen, als fijn aandenken, een supergrote six stars-medaille vol prachtherinneringen.


Maigret