Beleving

Art & Photography Tour (Cambodja en Laos)

De met bomen doorgroeide tempelcomplexen van TaProhm, de zonsopgang boven de tempel van Angkor Wat, de blinkende tempels van Phnom Penh, de in saffraan gewaden geklede monniken door de straten van Luang Prabang, ... Cambodja en Laos zijn fantastische landen, maar bovenal enorm fotogeniek en vol verhalen. De landen hebben een rijke cultuur met een unieke architectuur, eeuwenoude ambachten en unieke culturen en tradities. Tradities die niet verloren mogen gaan en alleen daarom al een reis verdienen.

Deze reis (een tiendaagse door beide landen) voert naar de hoofdsteden van beide landen, het complex van Angkor Wat en de stad Luang Prabang. In elk van deze steden bezoekt u de 'must-sees' waarop u uw fotografische talenten kan loslaten, zelfs 's nachts en voor zonsopgang. Maar deze reis ziet het (op kunstvlak) nog een stuk breder: u verdiept zich er, met lokale experts, in de Apsara-dans, Laotiaans authentiek textiel, het digitaliseren van boeddhistische fotografie, het erfgoed van Luang Prabang en ethnologische schatten van Laos.

Vanaf 4.300 EUR / persoon
Prijs incl. binnenlandse vluchten, ingangsgelden, aangegeven maaltijden, transfers, accommodatie zoals vermeld, dagelijks ontbijt, lokaal Engelssprekende gids/ professioneel fotograaf op elke locatie, ...

 

Dag 1 - 3: Siem Reap (Cambodja)

Siem Reap, de uitvalsbasis voor uw verkenning van Angkor Wat, wordt uw eerste stop. Op de luchthaven wacht een vertegenwoordiger van onze lokale agent u op.
Op de tweede dag start uw fotografietocht vroeg 's morgens om aan de drukte en hitte te ontsnappen. U bent zo ook net op tijd voor de zonsopgang boven Angkor Wat, een fantastische setting. Na een snel ontbijt aan de plaatselijke eetstalletjes, gaat u de tempel binnen. Na Angkor Wat gaat het richting Bayon met zijn honderd lachende gezichten én Ta Prohm, de door bomen overwoekerde tempels. De lunch geniet u in een lokaal restaurant.
Alles samen staan op de site 6 à 7 verschillende locaties op het programma, waar u uw fototechnieken kan oefenen. Uw begeleider (en fotograaf) begeleidt u en leidt u in in de wondere wereld van de site én de fotografie.
Terugkomst rond 17u.
De daaropvolgende dag, bezoekt u 'Theams House', één van de hotspots als het op Cambodjaanse kunst aankomt. Theam keerde terug naar Cambodja om er dit centrum op te bouwen, na studies en werk in Parijs. Collega Eric Raisina won prijzen in New York, studeerde ook in Parijs en startte haute couture-shows in Parijs na zijn studies aan het Institut Français de la Mode.
Het bezoek aan Siem Reap wordt afgesloten met een nachtelijke fotografietocht vanaf Ta Prohm. Een bezoek aan de lokale nachtmarkt maakt uw bezoek compleet.
Inbegrepen: ontbijt op elke ochtend, lunch op dag 2
Overnachting Raffles Grand Angkor Hotel (Landmark Room)

Dag 4 - 5: Phnom Penh (Cambodja)

Vanuit Siem Reap vliegt u naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Bij aankomst wordt u opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent, die u naar uw hotel brengt.
De volgende dag verkent u de stad. U bezoekt deze fascinerende stad met ondermeer Wat Phnom, het Koninklijk Paleis en de Silver Pagoda, voorbeelden van de verfijnde Khmer-architectuur. Ook Wat Preah Keo Morokat en stoepa's zoals King Ang Doung Stupa (de begraafplaats van voormalig koning Norodom), alsook het Nationaal Museum, zijn een bezoek waard.
's Namiddags maakt u kennis met de 'Apsaradans'. In een klein houten huisje in de buitenwijken van Phnom Penh, is een NGO ondergebracht die de Apsaradans sinds 1998 wil behouden als traditionele dans. U leert er alles over deze Cambodjaanse klassieke dans, ontmoet de directeur en mag zelf ook aan de slag. Gedurende twee uur leert u alles over het Khmer Ballet, met een afsluitend drankje.
Ontbijt inbegrepen
Overnachting Raffles Hotel Le Royal (Landmark Room Garden View)

Dag 6 - 7: Vientiane (Laos)

Vanaf Phnom Penh gaat u naar Vientiane, de Laotiaanse hoofdstad. U wordt op de luchthaven opgewacht door de verantwoordelijke van onze lokale agent, die u naar uw hotel brengt.
De daaropvolgende dag verkent u een volledige dag Vientiane. Hier is het Boeddhapark (1958) vol boeddhistische beelden en monumente absoluut de moeite waard.
De namiddag is voorbehouden voor een kennismaking met Carol Cassidy, een Amerikaans textielexpert die in 1989 in het land aankwam en sindsdien er alles aan doet om de traditionele weversambacht verder te zetten. De 'Lao Textiles Studio' die ze oprichtte, verleent zo'n 40 mensen voltijds werk. Het resultaat zijn zijden stukken kledij in Laotiaans design.
De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Villa Cythere Gallery, in het huis van voormalig schilder Marc Leguay.
Ontbijt inbegrepen
Overnachting Settha Palace Hotel (Deluxe Room)

Dag 8 - 10: Luang Prabang (Laos)

Vanaf Vientiane staat u met een korte binnenlandse vlucht snel in de culturele hoofdstad van Laos: Luang Prabang.
120 jaar lang zijn boeddhistische monniken in de stad al bezig met het op beeld vastleggen van elkaar, ceremonies, pelgrimages, tempels, gebruiken en rituelen,... De digitalisatie hiervan gebeurde onder impuls van de British Library vanaf 2006. Zo'n 35.000 foto's van 21 kloosters in de stad zijn sindsdien gedigitaliseerd en zo voor het nageslacht bewaard. De meeste van de originele foto's (prints en negatieven) hiervan, zijn bewaard in de Sala Thammiviharn, waar u heel uitzonderlijk een bezoek kan aan brengen. Een expert in de boeddhistische fotografie is uw man van dienst om u alles over de kwaliteit en kwantiteit van het unieke materiaal aan te leren. Deze plek is normaliter niet toegankelijk voor het publiek, van een privilege gesproken ...!
Afsluiten doet u met een kopje thee, waarbij u de aanwezige monniken vragen kan stellen over hun gewoonten en gebruiken.

De daaropvolgende dag wordt het opnieuw vroeg dag. U moet, minstens één keer tijdens uw periode in de stad, de 'ams giving' meemaken. Elke ochtend trekken de monniken van de 30 kloosters in de stad, nog voor zonsopgang, door de straten om er giften af te dwingen. De in prachtig oranje saffraan gewaden geklede monniken zijn afhankelijk van de giften om de dag door te komen met eten. Deze traditie mag u niet missen, draag gerust uw steentje bij!
Vervolgens gaat het richting de ochtendmarkt en neemt u het ontbijt in het hotel.
's Voormiddags leert u alles over de stad met een levende legende, erfgoeddeskundige Francis Engelmann. Deze Parisien was jarenlang schrijver en adviseur voor UNESCO en leeft al 20 jaar in Laos. Hij is dé geschikte man om u over de geschiedenis en de bewoners van Laos in te lichten. Zijn introductie is een goeie start voor een verkenning daarna van de stad: een wandeling met een lokale gids brengt u langs de belangrijkste bezienswaardigheden (en insidertips) van de stad.
's Namiddags bezoekt u het Tradtional Arts and Ethnology Center, waar de authentieke cultuur van de ethnische groepen van Laos centraal worden gesteld.

Op uw laatste dag in de stad, bezoekt u de fotogenieke Kuang Si Falls, een park met waterval en vlindertuin. Tussen beiden ligt het Asiatic Black Bear Rescue Center en het Ock Pop Tok Weaving Center.
De dag wordt afgesloten met een privé-aperitief in het Ock Pop Tok Living Crafts Center, waar Francis Engelmann opnieuw van de partij is. Al uw resterende vragen over het land en deze reis (uw hebt intussen toch al een fijne kennismaking met het land achter de rug), kunnen meteen op de man afgevuurd worden.

Ontbijt inbegrepen
Overnachting Belmond La Residence Phou Vao Hotel (Garden View Junior Suite)

Dag 11: terugkeer

De reis zit erop! Met een heerlijke lading foto's (om van te genieten de komende weken) en een serieuze bagage aan kennis over de cultuur in beide landen, trekt u (na het ontbijt) terug naar Europa.