Beleving

De wijn achterna in Toscane

De Douro-vallei in Portugal, de Franse Languedoc, Provence, Champagne- of Bourgognestreek, Corsica,  ... Europa is bezaaid met fijne wijngebieden. Of verder weg kan u hetzelfde ondernemen in de Napa Valley bij San Francisco. Een reis in het spoor van het heerlijke druivensap, combineert een rondreis doorheen een erg mooie regio (dat zijn ze stuk voor stuk) enerzijds, met degustaties van de plaatselijke wijnspecialiteiten anderzijds. 

Wij gaan voor Toscane! Toscane ademt elegantie met zijn uitzonderlijke palazzo's, verfijnde gastronomie en een spectaculair decor. De streek ademt geschiedenis en gastvrijheid. Wanneer u de lanen door de wijngaarden omhoog rijdt, voelt u zich de koning te rijk. Met deze rondreis voelt u echt de atmosfeer van wijngebied Toscane. Onderweg op de route liggen de steden Asciano, Pienza, Sienna en San Gimignano; maar uiteraard komt ook de artistieke rijkdom van een stad als Firenze aan bod.
Deze wijnroute neemt u vier dagen mee doorheen de regio, met vier unieke Relais & Chateaux-hotels om te overnachten. Op de route liggen kaasfabriekjes, wijndorpjes, toprestaurants, kastelen en eeuwenoude, met cipressen omringde abdijen.

 

DAG 1:

Uw vierdaagse in Toscane start in zijn hoofdstad Firenze, cultuurstad aan de Arno en geboorteplaats van tal van grootheden. Met zijn Duomo, Ponte Vecchio, Galleria degli Uffizi, Galleria dell'Accademia, Santa Crocekerk, ... komt u tijd te kort. En dan hebben we de Boboli-tuinen, Galleria Palatina, Palazzo Piti en het Oltrarno-district even achterwege gelaten. Zeker als u de culinaire toppers wil meepikken of wanneer u met een goed glas Chianti-wijn, wil gluren naar flanerende voorbijgangers; is een dagje Florentijnse stadssfeer in een ruk voorbij. Kuier rond, pik één van de interessante musea mee, snuif de sfeer op en geniet!

Overnachting in Villa Cora - Firenze
Dit hotel ligt in het stadscentrum van Florence in een 19e eeuws pand bij de Boboli-tuinen. De ruime en elegante kamers zijn pareltjes en architecturale schatten. De twee restaurants (ééntje in de wintertuin en ééntje in de hoofdruimte) serveren een keuken met een blend van traditionele en hedendaagse invloeden. Een dag in de stad kan u afschudden in de spa of het zwembad met zicht over de stad. Rust verzekerd!

 

DAG 2:

U kan de dag opnieuw doorbrengen in de Florentijnse binnenstad, maar er zijn tal van alternatieve opties om u dag in te vullen: 

Zoals lekkere, authentieke Chianti-wijnen proeven op de wijngaarden van Castello di Meleto en Barone Ricasoli. Deze twee wijngaarden staan voor traditie en verfijning en zijn een must-see bij een bezoek aan de regio. Castello di Meleto omvat zo'n 180ha wijngaarden op de oude heuvel; het Ricasoli fort is thuisbasis van een edele Toscaanse familie met verschillende eeuwen wijnexpertise in de familiekring. 
U kan een bezoek brengen aan de Montegrossi Toren: vlakbij Gaiole ligt een 12e eeuws kasteel op één van de hoogste toppen van de Chianti-regio. U krijgt er een uitzonderlijk zicht over het platteland en, met een beetje geluk, ziet u zelfs Sienna aan de horizon lonken.
Een goed dineeradresje is ten huize Enoteca Pinchiorri, waar (oorspronkelijk uit Frankrijk, nu gevestigd in Italië) Annie Féolde de plak zwaait. We kunnen haar met recht en rede één van de beste Italiaanse chefs noemen. Haar eigen achtergrond weerspiegelt zich in een Frans-Italiaanse keuken, perfect passend in het unieke kader van dit paleis. Sommelier van dienst is Giorgio Pinchiorri. 

Overnachting in Relais Santa Croce - Firenze
Dit stadshotel ligt in het centrum, in het voormalige Ciofi Jacometti Palace dat in ere werd hersteld en gerestaureerd. Charmant en intiem, een steenworp van de belangrijkste trekpleisters in de stad. De kamers en suites, tot in de puntjes afgewerkt, kijken uit over de Florentijnse daken en Basilica. De aandachtige, onnavolgbare service maakt dat u zich hier meteen welkom voelt. Restaurant Guelfi e Ghibellini combineert traditie met innovatie.

 

DAG 3: Vanaf Firenze rijdt u vandaag 95 km naar Castelnuovo Berardenga, dwars door de Chianti-wijnstreek.

Onderweg kunt u een bezoek brengen aan Asciano, met zijn 'maagdelijke' landschap komt het aardig in de buurt van de echte Toscaanse ziel. Een ander fijn stadje is Pienza, een voorbeeld van de stedelijke renaissance. De 'ideale stad' uit de 15e eeuw ontstond onder leiding van paus Pius II (zijn geboortedorpje) en is structureel erg doordacht opgebouwd. 
In Monte Oliveto Maggiore kunt u wijn proeven in de kelders bij de monniken in de abdij. Wie religieuze architectuur wel kan smaken, moet beslist de 14e eeuwse abdij tussen de cipressen bezoeken. Hoogtepunt is het klooster met zijn fresco's. 
Nog meer wijn op de weg, vindt u in Chianti-wijndorpjes Castellina, Radda, Badio a Coltibuono, ... Gelegen op de top van imposante heuvelruggen, uittorend boven de wijngaarden zijn ze symbolen van het onaangetaste, authentieke Toscane. 

Overnachting in Hotel Borge San Felice - Castelnuovo Berardenga
Dit hotel ligt in het hart van de Chianti Classico in een erg moeilijk te overtreffen setting: een ruim zwembad, wijnkelders, wijngaarden rondom. 'La dolce vita' is op het lijf geschreven van dit hotel: de Mediterraanse keuken, een uitzonderlijke wijnkelder en een wellness-center. U kan per fiets de ruime omgeving verkennen.

 

DAG 4: Vanaf Castelnuovo Berardenga rijdt u vandaag 68 km naar Chiusdino.

In juli vindt in Massa Marittima (een schitterend middeleeuws stadje met kathedraal) het jaarlijkse 'Toscana Foto Festival' plaats. Bent u in de regio, dan moet u beslist een tussenstop inplannen. Het festival programmeert tentoonstellingen, vertoningen, wedstrijden en meetings van/ met fotografen. De laatste twintig jaar groeide het feest uit tot het belangrijkste fotografie-event in gans Italië. 

Een andere suggestie: in Volterra kunt u bij Guido Pinzani aankloppen, die u met plezier zijn passie uit de doeken doet: kaas maken van rauwe schapenmelk. In een fabriekje vlakbij het klooster van Pontignano, proeft u zijn pecorino-kazen. De kazen kan u natuurlijk ook proeven als deel van een heerlijk dineetje in Arnolfo Ristorante in het centrum van Volterra. 

Overnachting in Hotel Borgo Santo Pietro - Chiusdino (Siena)
Een ruim stenen hotel op het einde van een oprijlaan met cipressen, tussen de rollende heuvels zover het oog reikt en een geurige tuin. Het Toscane van uw dromen! Het hotel beschikt over een infinity pool met panorama over de vallei. De tuin heeft een assortiment aan aromatische kruiden, groenten en bloemen. 

Een verlenging van uw verblijf kan uiteraard met een bezoek aan Sienna (in de zomermaanden mag u zeker de Paleo niet missen), San Gimignano, ...