Beleving

Met de motor over de Himalaya

Per motorfiets door de Himalaya? OK, we geven toe: niet vanzelfsprekend en allerminst eenvoudig. Maar met de nodige begeleiding en de vereiste voorbereiding, kan het niet fout lopen! Meer zelfs, u krijgt er een onvergetelijke ervaring voor in ruil. Want hoe uniek is het om op een klassieke motorfiets langs het dak van de wereld te schuren?

De geschiedenis van 'The Royal Enfield Motorcycle Co of Redditch' startte in Worcestershire, Engeland.  De moto's waarmee u deze reis kan aanvatten, zijn volledig nieuw natuurlijk maar behielden het orginele design van toen: een klassieker dus! U reist puur, comfortabel en stylish. De ruwe Indiase wegen waren nog nooit zo eenvoudig ...

 

Programma

De reis is opgevat als een veertiendaagse, waarin u 9 volledige dagen 'en route' bent. Op deze negen dagen reist u gemiddeld 200 km per dag. Tussendoor zijn rustdagen voorzien om de steden Delhi, Kathmandu en Pokhara te verkennen. De tocht gaat tot een kleine 4.000 meter hoogte. 

Dag 1: Aankomst Delhi
De reis start met een afreis naar Delhi. Bij aankomst wordt u opgewacht door een verantwoordelijke om u naar uw hotel te brengen. De verdere dag is vrij in te vullen.  

Dag 2: Delhi
Tijd om de Indiase hoofdstad te verkennen op eigen houtje.

Dag 3: Delhi - Rudrapur (+- 250 km)
De roadtrip start met een rit naar Rudrapur, waar u 's avonds aankomt. De staff voorziet alle papierwerk voor het binnenrijden in Nepal morgen. 

Dag 4: Rudrapur - Royal Bardia NP (+-350 km)
Vroeg dag! Om 5u moet u de motor op om de Indiase-Nepalese grens te bereiken (80km). Na de nodige formaliteiten, rijdt u meteen richting Royal Bardia Sanctuary langs de Indo-Nepal Friendship Highway. 's Avonds is er tijd voor een wild game view. 

Dag 5: Bardia - Bhutwal - Tansen (+- 350 km)
Een korte verkenning 's morgens doorheen het nationaal park op de rug van een olifant, en dan terug in het zadel. Vandaag gaat u eerst 290 km richting Bhutwal via de Indo-Nepal Friendship Highway. 40 km noordelijker ligt Tansen, met zicht op de 8.000 meter hoge pieken van Dhaulagiri. 

Dag 6: Tansen - Pokhara - Sarangkot (+- 150 km)
Na het ontbijt, rijdt u via Pokhara naar Sarangkot. 

Dag 7: Sarangkot - Tatopani - Marpha (+- 150 km)
's Morgens rijdt u naar de heuveltop voor een fantastische zonsopgang, een bijzonder moment. Een 78km over de Baglung Highway leidt u (in drie uur) naar een aangename lunchplaats onderweg. Erna gaat het via Tatopani naar Marpha. Tatopani betekent 'warmwaterbron'. Marpha ligt 40 km verder op een hoogte van 2.670 meter. U rijdt stijl omhoog over ruig terrein langs één van de diepste canyons in de wereld: Kaligandaki. Een spectaculaire dag wacht u. 

Dag 8: Marpha - Jomsom - Muktinath - Tatopani (+- 200 km)
Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, trekt u verder omhoog naar Muktinath via Dhana, Ruptse, Ghasa en Jomsom. U volgt de Kaligandaki-vallei, tussen de Annapurna 1 en Dhaulagiri in. Mutktinath (3.800m) is een belangrijk pelgrimsoord voor zowel hindoes als boeddhisten. De meest heilige plaats hier is de Vishnutempel met 108 figuren in de vorm van koekoppen gegoten en opgetrokken in Tibetaanse stijl. Het water dat eruit stroomt, zou heilig zijn. Dit water loopt dwars doorheen de tempel. Verder sieren ook beelden van Vishnu, Shiva, Brahma en Kali het complex. De weg voert over graveltracks, langs voormalige rivierbeddingen en door een speelse vallei. De weg is niet te onderschatten, een serieuze uitdaging! Met een beetje geluk ziet u fossielen van miljoenen jaren terug langs de weg. 

Dag 9: Tattopanio - Pokhara (+- 150 km)
De dag start vandaag erg ontspannend: u trekt richting de warmwaterbronnen, in de hamam kan u de intussen krampachtige spieren terug loskweken. Pas in de namiddag, na de brunch, gaat u terug 'cruisen': u daalt terug richting Pokhara. 

Dag 10: Pokhara
Het klimaat van Pokhara is subtropisch, maar door de grote hoogte bij de Annapurna-bergen blijft de temperatuur binnen de perken: 25 to 30°C in zomertijd, in de winter kan het zelfs nog tot 15°C worden. 
U verkent de stad en zijn ondergrondse grotten; in de nabijheid ligt ook Phewa Tal-meer (4,4 km², 800 m boven zeeniveau). Vanuit de stad ziet u drie achtduizenders: de Dhaulagiri, Annapurna en Manaslu steken allen boven de 8 km hoogte uit. Slechts veertien bergen op onze bol slagen daarin. U ziet ook de Machhapuchhre (aka 'visstaart') die rond de 7.000 meter schommelt. Deze laatste beheerst de noordelijke horizon van de stad. Haar bijnaam dankt ze aan het feit dat er twee pieken te zien zijn. 

Dag 11: Pokhara - Bandipur (+- 100 km)
Bandipur is een gezellig charmant dorpje langs de rand van een bergtop en aan de voet van de Himalaya, wat het een fantastisch panorama meegeeft over de Nepalese Himalaya en de Marshyangdi-vallei met zijn achtduizenders. De stad wordt omschreven als een natuurlijke uitkijktoren. Los van de magistrale zichten die we u beloven, is het dorpje ook een unieke kans om kennis te maken met de lokale leefstijl en -gewoontes. Dit typische 'Newari'-dorp is de moeite voor zijn oude huizen en de vele Hindu-tempels die er zijn opgetrokken. 

Dag 12: Bandipur - Kathmandu (+- 144 km)
Vandaag trekt u vanaf Bandipur naar de Nepalese hoofdstad. 

Dag 13: Kathmandu
Einde van de trip! Althans van de motortrip, want uw reis afsluiten doet u in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Vandaag is een rustdag om te bekomen van de intense ervaring en fit te zijn voor de terugreis. Indien u dat wenst, kan u als tussendoortje een vlucht over het 'dak van de wereld' inplannen (duur 1u). Zelfs de Mount Everest is zichtbaar bij momenten. Deze berg, Sagarmatha genoemd door de Nepalezen en door de Tibetanen als Chomolungma aangesproken, is de hoogste plek op onze aarde en is in alle opzichten onbereikbaar. 
Blijft u in de stad, dan kan u niet om Boudhanath (een kolossale stoepa) en Pashupatinath Temple (waarvan de stoepa het oudste nog bestaande monument van Nepal is) heen. De Pashupatinath-temple werd gebouwd in de 5e eeuw en ligt langs de Bagmati-River. Deze twee symboliseren het boeddhisme van Nepal prachtig. 

Dag 14: Kathmandu
U reist vandaag richting Kathmandu Airport voor uw vlucht huiswaarts. 

 

P​raktisch

Reisperiode

Deze reis is perfect haalbaar van oktober tot mei.

Inbegrepen

Accommodatie (13 nachten) ter plaatse, inclusief ontbijt; huur van een 500CC Enfield (nieuw model) gear left side / brake left pedal voor de volledige reis; benzinekost voor de volledige trip; wegtaksen-en permit; jeep (begeleiding) met vervangonderdelen, frigobox (met drank, water, snacks, ...), EHBO-kit en bagage; taksen; transfer heen/ terug Delhi Airport en Kathmandu Airport; GPS; motorbike permit: verzekering derde partij; overige: ACAP (Annapurna conservation fee), TIMS trekking area-permit

Exclusief

Internationale vluchten heen/ terug; visakosten; annulatie-en bijstandsverzekering (enkel de motorfietsen zijn standaard verzekerd); fooien en persoonlijke uitgaven; eventuele vervangingskosten (vervangdeel) bij pech of schade aan motorfiets door te voorziene omstandigheden; Nepal Panorama Mountain Flight (vanaf Kathmandu)