Beleving

Een week zeilen door de Stockholm-archipel

De archipel van duizenden eilanden rond Stockholm leent zich perfect voor een zeilreis. Een week aan boord biedt u de tijd om volledig tot rust te komen, het diverse landschap te verkennen en puur Zweden te leren kennen. U wordt vervoerd doorheen de archipel en bent baas aan boord van het 'Ichiban'-jacht.
 

Stockholm archipel

De archipel rond de Zweedse hoofdstad bestaat uit 33.000 eilanden. Deze regio is voor een zeiltocht simpelweg perfect, dit is een zeilparadijs: er zijn amper golven, er is steeds een goede wind (of voldoende routes om hiernaar te streven) en met zo'n aanbod aan eilanden zijn er mogelijkheden te over. Er wordt wel eens gezegd dat je een leven lang doorheen de archipel kan varen zonder op dezelfde plek te moeten vertoeven. De totale archipel is 3.500 km² groot en daarmee hoort ze tot één van de grootste ter wereld.

De archipel was al bewoond 1.000 jaar terug, vissen en jagen behoorden lange tijd tot de belangrijkste bezigheid voor de bewoners; later in de 19e eeuw werd dat vooral landbouw. Op vandaag behoort toerisme tot de belangrijkste inkomstenbron. 70% van de archipel behoort tot de organisatie 'Skärgårdsstiftelsenn', die ijvert voor behoud van de natuurlijke rijkdom. Dat wil zeggen dat er niet mag gebouwd worden op deze eilanden en ook andere schadelijke effecten worden zoveel mogelijk geweerd. Zaken die allemaal in de kaart spelen van u als bezoeker.


Het leven aan boord

Een boottocht doorheen de archipel is zowel ontspannend als divers. U hoeft uw route niet op voorhand te plannen, dat kan u ter plaatse met de kapitein beslissen. Op basis van wat u wil ondernemen en waar u de nacht wil doorbrengen, maar ook het weer en type van zeilen, wordt de route voor die dag vastgelegd. Een reis vol mogelijkheden dus! U meert telkens aan bij een kleine haven of een rustige, natuurlijke haven om het eilandje in kwestie te verkennen per fiets, te voet of met de kayak. Er zijnook tal van dorpjes om te bezoeken, sommigen waren mijndorpjes en anderen zeilstadjes omwille van hun goed gelegen haven. 's Avonds wordt de BBQ aangestoken of kan u in een lokaal  dorpje de voetjes onder tafel schuiven. Overnachten doet u steeds aan boord. 

De maaltijden aan boord worden bereid door professionele chefs. De locatie waar u dit wordt geserveerd is elke dag anders: waar u de ene dag lunch op de kliffen, doet u dat de volgende dag met een picknick op een klein, verlaten eilandje of varend op de kop van het jacht. Zo wordt het eten steeds iets om naar uit te kijken. Aan boord zijn vier warme, comfortabele cabines. De crew bestaat uit twee personen.

 

SWAN-yacht

Het jacht waarmee u de archipel tegemoet vaart, werd gebouwd in Finland in 1983. De eerste zestien jaar werd ze ingezet als familieboot in Sicilië, later werd ze volledig gerenoveerd en kwam ze richting Stockholm. Daar kreeg ze de naam 'Ichiban' en wordt ze sindsdien tussen april en september jaarlijks ingezet als luxe-charterjacht. Tijdens de wintermaanden ondergaat ze de nodige verbeteringen en upgrades.