Beleving

The Ghan, sporen dwars door Australië

 

'The Ghan Expedition' is de naam van een legendarische treinreis die u dwars door de Australische Outback voert, dwars door het continent. Het is de ideale manier om de uitgestrektheid van Northern Territory en Southern Australia aan de lijve te ondervinden. The Ghan verbindt - City of Churches - Adelaide aan de Australische zuidkust met Darwin aan de noordkust. Reist u het volledige traject mee, bent u een goeie 50 uur aan boord om de 2.979 km te overbruggen. Onderweg liggen Katherine, Alice Springs (het hart van Australië) en de ondergrondse stad Coober Pedy.
The Ghan rijdt het traject één tot twee maal per week. 

 

Een stukje geschiedenis

De naam van 'The Ghan' is afgeleid van de Afghan Express, verwijzend naar de kamelenkaravanen. In 1878 werd gestart met de aanleg van de route, al duurde het tot 1929 vooraleer Alice Springs werd bereikt. In 1957 werd gestart met het volledig vernieuwen van de spoorlijn, in 2004 werd (nieuwe eindhalte) Darwin bereikt. Sindsdien voert de lijn dwars door Australië van noord naar zuid in het land. 

 

Aan boord

Aan boord kan u kiezen uit drie klassen:

  • Gold is de naam van de eerste klasse aan boord: de loungezetels kunnen worden omgevormd tot comfortabel stapelbed, eten kan all-in in het Queen Adelaide Restaurant, alle excursies zijn voorzien. U kan tot 60kg bagage meenemen aan boord. 
  • Red staat voor tweede klasse. Deze bestaat uit zitplaatsen en sleepers.
  • Platinum is het meest exclusieve aanbod aan boord. Reizigers in Platinumklasse kunnen gebruik maken van de gloednieuwe Platinum Club, waar een bar, lounge en dineerruimte fijne extra, onbeperkte voordelen oplevert. 
    De coupés in Platinum zijn dubbel zo ruim en hebben een eigen douche, safe, lounge en muziekinstallatie. Ook de transfers naar/ van de stations zijn voorzien, alsook ontbijt op de kamer en tot 90kg bagage. 

Ook de auto kan worden meegenomen voor wie dat wenst. 

Lekker eten kan geen probleem zijn tijdens uw verblijf. Daarvoor kan u terecht in het Queen Adelaide Restaurant (hier kan u terecht van ontbijt tot driegangendiner) en Outback Explorer Lounge. Aan het vuur staan getalenteerde chefs die ondermeer kangoeroe serveren; in de lounge worden dan weer wijnen uit de Barossa Valley geserveerd. 'Wine and dine in style!' verzekerd!

U kan onderweg van boord voor verschillende excursies: Katherine George, Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta, Kangaroo Island, ... 

 

Nog meer treinreizen

The Ghan voert van noord naar zuid, dwars door Australië. Maar er zijn alternatieven ... 
'The Indian Pacific' gaat van oost naar west en verbindt zo Sydney, via Adelaide, met Perth. 'The Overland' is het kleine broertje van de drie, dat Melbourne met Adelaide verbindt. 

 

Prijzen 

Een reis van Adelaide naar Darwin (of vice versa) in Platinum kan vanaf 2494 EUR, in Gold vanaf 1679 EUR per persoon.