Reisverslag

Mozambique: 50 tinten blauw

Bezocht door: Patrick

Mozambique kende een zwaar verleden van overheersing en conflict: eerst als Portugese kolonie, waaraan nu nog de art déco gebouwen herinneren in hoofdstad Maputo, maar het land werd vooral 15 jaar lang geteisterd door een interne burgeroorlog die woedde tot 1992. Sinds de rust is teruggekeerd, wordt het land stilaan heropgebouwd, en is het toerisme naar het land terug in opmars. Het land is gelegen in oostelijk Afrika, met een indrukwekkende kustlijn langs de Indische Oceaan. Het grootste deel van het leven hier speelt zich af langs de waterkant; de visvangst speelt immers een levensbelangrijke rol in het leven van de inwoners. Voor toeristen zijn vooral diepzeeduiken en snorkelen, ontspannen op de paradijselijke stranden of zandbanken, een uitstap maken naar één van de vele eilanden voor de kust of wildlife spotten, de activiteiten die worden aangeprezen. Hoewel er enkele grote wildreservaten zijn, is het toch vooral zuiderbuur Zuid-Afrika die veel van de safaritoeristen wegsnoept. De infrastructuur is er immers tot op heden zéér beperkt. Maar wie toch voor het onbekendere Mozambique kiest, krijgt daar zeker geen spijt van. Er zijn voorlopig nog geen horden toeristen en dus kan of eerder moet u er 'off-the-beaten-path' om te genieten van al het moois wat het land te bieden heeft.

Mijn reis start echter wel in Zuid-Afrika. Vanuit Durban trek ik per auto richting noorden, dwars door de KwaZulu-Natal-provincie, naar het Phinda Game Reserve, voor een verblijf in de &Beyond Mountain Lodge. Een ideale uitvalsbasis voor een zoektocht naar 'the big 5'. In Phinda liggen eigenlijk zes verschillende lodges verspreid over het park: Phinda Mountain, Forest, Rock, Zuka, Vlei en Homestead Lodge.. Vooral de neushoornpopulatie (Black and White Rhino) is het speuren waard. Dit reservaat mag dan minder gekend zijn dan het Krugerpark verderop in Zuid-Afrika, dit was de perfecte start van een onvergetelijke reis.
Zodra ik de grens met Mozambique (Kosi Bay Border) overschrijd, verandert het asfalt in een zanderige piste met overal lage vegetatie en de Indische Oceaan de hele tijd als trouwe metgezel aan mijn rechterzijde. Het azuurblauwe water wisselt voortdurend af met enorme zandduinen. Een snuifje Afrikaanse ‘couleur locale’ erbij en het plaatje klopt. Langs de kust rijden we zo door het Elephant Maputo Reserve, tot in Machangulo. Bij het buitenrijden van het park even het 'Exit boek' invullen, en jawel hoor we waren de derde 4x4 die hier de laatste week was voorbij gekomen. Dit is toerisme in Mozambique…  Laag water bij aankomst in het haventje, en dus wandelen we door het water en de smurrie tot aan de dhow die ons naar Machangulo Lodge brengt. Schitterend gelegen op een schiereiland tegenover Maputo en volledig omgeven door mangrovebossen. Stelt u het zich zo voor: vissers die gezwind hun lijnen uitgooien over het gerimpelde oceaanwater, dhows die uitvaren vanaf het vasteland, water in vijftig tinten blauw. Jonge vissers slenteren er wat doelloos langs het strand, een trotse vader voorzien van zijn vissersnet is samen met zijn kinderen het water ingetrokken om straks verse vis op tafel te kunnen zetten, anderen duwen een zelf gefabriceerde boot (onder het motto 'met weinig middelen veel proberen doen!') de oceaan in om op pad te gaan.

Volgende stop is het noordelijker gelegen Vilanculos. Vanuit Maputo vlieg ik rechtstreeks met LAM, de lokale luchtvaartmaatschappij die - geheel terecht- de spottende bijnaam 'Late And Maybe' met zich meedraagt. Vanuit dit kuststadje vliegen we per helikopter naar Benguerra Island, zo'n 20 kilometer verderop in het Bazaruto-archipel. Benguerra en Bazaruto zijn de twee belangrijkste eilanden van het archipel en ook de enige twee die hotels op topniveau voorzien: het Azura Island Lodge en het pas vernieuwde &Beyond Benguerra zijn topklasse zonder meer! Azura telt 18 kamers en &Beyond telt 12 casitas, elk met hun authentieke inrichting en Portugese vormgeving. Beiden zijn zeer kleinschalig, liggen aan een oogverblindend strand met een uitstekende butlerservice. "Waar wilt u ontbijten, Patrick? Op het strand, in de tuin, op de dhow, of toch liever op uw pool deck?" Alles is er mogelijk, en dat altijd in een zeer gemoedelijke sfeer. De Bazaruto-eilanden liggen aan het imposante Mozambique Channel, dat het Afrikaanse vasteland van Madagaskar scheidt, en bekend staat voor zijn sterke stroming. De natuur is er, zoals al de hele reis, simpelweg schitterend: wij doen een wandeling te paard over adembenemende duinen, met aan beide zijden de riffen in de helderblauwe Indische Oceaan. Verder niets! Maar ook de zeefauna is het vermelden waard. Naast unieke duiklocaties en prachtige riffen om te snorkelen, is er tijdens de maanden juli tot september ook de jaarlijkse passage van walvissen (de trek van bultruggen en zuidkapers naar warmere wateren). We hebben geluk, amper 10 minuten varen buiten het rif, spotten we de eerste bultruggen. Een waar spektakel waar we de reuzen van de oceaan tientallen keren zien ‘breachen’ op amper dertig meter van onze boot. Dat zelfs mijn Mozambicaanse skipper en crew hun gsm bovenhalen op dit te filmen, zegt genoeg en maakt het alleen nog unieker. Dit laat een onvergetelijke indruk op mij na en is de perfecte afsluiter van mijn verblijf in dit unieke land.

Mijn eerste indruk van dit land is er één van armoede, maar ook van een land in opbouw en ontwikkeling. Mozambique timmert aan de weg naar beterschap, voor zijn eigen inwoners en het selecte groepje toeristen dat het land beslist aan te doen als alternatief (of aanvulling) van Zuid-Afrika. Mozambique moet het hebben van zijn couleur locale, zijn puurheid en zijn eenvoudige schoonheid. En dat volstaat ruimschoots!

Ideale reisperiode Mozambique: juni tot september
Meer weten? Op onze website vindt u verschillende bestemmingen die u in Mozambique kunt aandoen. Uiteraard kijken we graag, op maat, samen met u voor uw ideale reisformule. Contacteer Patrick Devos op 056/243882 of via patrick.devos@worldoftravel.be voor een afspraak. Hij helpt je graag op weg!