Reisverslag

Cambodja: het land van de Khmer

Bezocht door: Jantien

Een stralende zon bij aankomst op de luchthaven van Siem Reap was al een voorteken van hoe deze reis zou worden: fantastisch! Ondanks het regenseizoen, kon ik niet klagen over het weer. Regen? Amper iets van gemerkt. Onmiddellijk ga ik van start met het ontdekken van de belangrijkste site van het land: het tempelcomplex van Angkor.  De tempels zijn werkelijk een streling voor het oog; enorm uitgestrekt maar meer dan de moeite waard. ‘Angkor Wat’ steekt er met kop en schouders bovenuit; het is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. ‘Angkor Thom’, bekend uit Tomb Raider, is dan weer veel minder toeristisch en volledig door de jungle overgroeid. Een boottochtje bij zonsondergang kon dan ook niet ontbreken.

Cambodja is een land van uitersten waar de contrasten groter zijn dan zwart en wit. Alles is hier zo gesloten, waarschijnlijk een overblijfsel van de Rode Khmer. De geschiedenis heeft grote wonden nagelaten en u voelt dit nergens beter dan in de Killing Fields (Phnom Penh). Het doet me nog steeds rillingen krijgen… Het is verschrikkelijk hoe de Rode Khmer tijdens hun regime duizenden mensen martelden en vermoorden. Het Tuol Sleng museum is dan ook echt aangrijpend, je voelt er nog steeds de pijn. De ‘Killing Fields’ geven een beeld van wat er zich amper 45 jaar geleden heeft afgespeeld; een beeld dat mij nooit meer los zal laten.

Maar ook aan stranden ontbreekt het er niet : Sihanoukville, Kep of Song Saa. Hoewel we niet kunnen spreken over paradijselijke ‘bounty’ stranden, heeft het toch iets heel apart. Song Saa is een private island gelegen op 45 minuten speedboat vanuit Sihanoukville. Een pareltje van een resort dat ongelooflijk veel te bieden heeft. Villas met privé zwembad en een candle light diner op het strand…. Puur genieten! In Kep was het fijn te logeren in een hotel waarvan de eigenaar Belg is: Het Knai Bang Chat Resort is een rustgevend oord waar men ook culinair kan genieten in het “The Strand” restaurant met een uitstekende Zuid-Afrikaanse chef.

Na het Cambodjaanse avontuur maak ik nog een tussenstop in Bangkok; het kloppend hart van Thailand. Een reusachtige maar boeiende stad waar iedereen iets naar zijn interesse kan vinden. Of u nu graag tempels bezoekt, winkels of marktjes afstruint of gewoon iets gezellig wil eten, Bangkok zal niet teleurstellen. Mijn gids laat mij alle belangrijke tempels zien, elk met hun eigen kenmerk en verschillende Boeddha’s. Een longtail boat brengt ons via de klongs langs het dagelijkse leven van de bevolking naar een bijna jungle middenin de stad. Een dagexcursie naar Ayutthaya, de vroege hoofdstad van Thailand, mag zeker niet ontbreken. Een prachtige site met honderden tempels en boeddha’s om u tegen te zeggen. Leuk is om deze site per fiets te ontdekken. En om mijn verblijf op een leuke manier af te sluiten vertrek ik vanuit The Peninsula Hotel naar Sirocco’s, het hoogstgelegen restaurant & sky bar in Thailand. Op de 64ste verdieping staat u verstomd  van het prachtige uitzicht over de lichtjes van de stad. Terwijl op de achtergrond live muziek klinkt, geniet ik met volle teugen van een “Hangovertini” – bekend door de film ‘The Hangover Part II’. De ideale afsluiter van deze ongelooflijke ervaring! 

Zin om Cambodja of Bangkok te ontdekken? Maak gerust een afspraak of kom even langs op World of Travel. Het is een verhaal dat we graag met u delen!