Reisverslag

Cuba, parel van de Caraïben

Bezocht door: Patrick

Cuba is zwoel, trots en tropisch. Bij aankomst ervaren we meteen de ‘Summer-in-the-Fifties’ sfeer die je nergens anders ter wereld kan ervaren. Het is het land van de oldtimers, de sigaren en de op de opzwepende salsa. Het eiland is de uitzondering op de regel dat de Caraïben enkel zon en zee te bieden hebben. Een rijke cultuur die nog het beste tot uiting komt in de legendarische hoofdstad. Art-deco gevels in verval of net prachtig gerestaureerd in pasteltinten aan de Malecon, kijken uit over de zonovergoten Caribische Zee. Mannen dragen er trots hun witte hoeden, vrouwen roken er sigaren, oude Amerikaanse sleeën dokkeren er over de hobbelige straatstenen en overal hoor je de aanstekelijke muziek van gepassioneerde muzikanten. Voeg daarbij nog de rijkelijk vloeiende ‘Havana Club Ron’ en je hebt het recept waar de Cubanen zich nu al een halve eeuw aan optrekken: Zon, cocktails, sigaren en salsa.  Welkom in het openluchtmuseum La Havana !

Cubanen zijn melancholische dromers, onverbiddelijke romantici maar vooral sympathieke plantrekkers. De levende legendes Fidel en Raoul Castro bepalen immers nog steeds voor een groot deel het leven op Cuba en dat met al zijn beperkingen. De schaduw van Ché Guevara hangt werkelijk overal, maar ook Hemingway liet hier nadrukkelijk zijn stempel na.  De kroegen ‘La Floridita’ en ‘La Bodeguita del Medio’ waar hij zijn  dagelijkse daiquiries en mojito’s dronk zijn nu toeristische ‘hotspots’ geworden. Maar Cuba is meer dan Havana alleen.

De tabaksvelden nabij Vinales tussen de pieken van de karstbergen zijn een absolute must-visit en dat dan nog bij voorkeur per paard. Ook Trinidad, uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed wil een Cuba reiziger zeker niet overslaan. Klinkerstraatjes, lage kleurrijke huisjes en sympathieke barretjes maken het plaatje compleet.  Wij reisden er heen via het mooie Cienfuegos en de bekende ‘Varkensbaai’ en verlieten Trinidad via de groene bergen van Topes do Colantes en Santa Clara. Een obligate stop in deze historische stad is een bezoek aan het mausoleum en het museum van El Ché.   Dit alles valt perfect te combineren met enkele dagen  strandverblijf op de Cayos of in Varadero.

Twee dagen na mijn terugreis werd er bekend gemaakt dat er opnieuw politieke relaties worden opgestart tussen de VS en Cuba. Het bijzonder politieke systeem op zich is al een reden  om het eiland te bezoeken, want als de huidige politieke leiders verdwijnen, zal ook een groot deel van het Cuba dat we nu kennen verdwijnen. Het is dus nu of nooit ! Een ding is zeker, Cuba zal je charmeren, verbazen, ontroeren, soms choqueren, maar altijd fascineren.

Patrick reisde doorheen Cuba in december 2014. Voor praktische informatie kan je hem bellen op 056/243882 of via patrick.devos@worldoftravel.be

Beste reisperiode : Het regenseizoen, met dagtemperaturen doorgans boven de 30C° valt van mei tot oktober. In september en oktober is er kans op tropische stormen en cyclonen. In het droge seizoen, november tot april liggen de temperaturen rond de 25C°