Reisverslag

De keizerlijke steden van Marokko

Bezocht door: Gregory

Mijn eerste kennismaking met Marokko was meteen positief, niettegenstaande het mindere weer. Culturele toppers, vriendelijke mensen, alles dicht bij elkaar: Marokko is absoluut één van de toppers in Noord-Afrika op vlak van cultuur.

Casablanca, met zijn Hassan II moskee, is zeer druk en heeft na de moskee weinig bezienswaardigheden. Het plein rond de moskee is indrukwekkend, maar er valt weinig te beleven. Maar het is zeker de moeite om eens te bezoeken! Via de zeepromenade Aïn Daib verlaten we de stad richting Rabat, de hoofdstad en de eerste keizerlijke stad (de witte stad). We passeren langs de nieuwe promenade (een miniversie van de Engelse Wandeling in Nice); het indrukwekkend koninklijk paleis en het schitterende mausoleum van Mohammed V. Een bezoek aan de oude medina en de kasbah van Rabat is zeker niet te missen, het is ontzettend leuk om er wat rond te dwalen. Het Andalusisch aandoend gedeelte , met het binnenpleintje, maakt het zo gezellig. Na een lekkere Marokkaanse tajine vervolgen we onze weg richting Meknes.

De bijnaam van Meknes: ‘het Versailles van Marokko’ is zeker niet gestolen. De Bab el Mansour poort en de indrukwekkende stallen van Moulay Idriss zijn de belangrijkste  bezienswaardigheden van de stad. Langs mooie bergachtige landschappen (± 800m boven de zeespiegel) zetten we koers naar de stad Volubilus. Deze goed bewaarde Romeinse site maakt vooral indruk door zijn ligging, in een heuvelachtig landschap. Het doet een beetje denken aan Knossos.

De volgende stad op onze reisroute is Fès; tevens ook onze laatste stop; waar we een bezoek brengen aan de oude medina. Deze indrukwekkende medina vereist wel de vakkundige uitleg van een gids die hier zijn weg in terugvindt. Samen met de hardwerkende ezels, die hier het straatbeeld bepalen, trekken we de verrassend mooie en drukke medina in, langs allerlei winkels, gaande van handgemaakte zepen en kledij, tot winkels waar vlees, vis en andere levensmiddelen verkocht worden. De toppers in de medina van Fes zijn de voormalige universiteit, een ware oase van rust in deze drukke medina, waar men een goed beeld krijgt over hoe de studenten hier decennialang leefden. Ook de moskee is zeer mooi, maar jammer genoeg niet toegankelijk voor niet-moslims.
Het orgelpunt van het bezoek aan de medina zijn de leerlooierijen, van waar we een schitterend zicht hebben op de oude medina. Na een fikse wandeling door de medina trekken we naar het lager gelegen nieuwe stadsgedeelte, waar we van een lekkere couscous mogen genieten. Het hoogste punt van de stad, een oud fort dat gerenoveerd wordt tot een museum, is de laatste bezienswaardigheid waar we halt houden. Van hieruit krijgen we een schitterend zicht op de hele omgeving, met een duidelijke scheiding tussen de oude en de nieuwe medina, met de duizenden schotelantennes.

Marokko, een land met veel cultuur, heeft zeker indruk op mij gemaakt! Na het bezoeken van al deze steden begrijp ik pas echt waarom ze “keizerlijk” genoemd worden. Nergens anders ter wereld vind je zoveel oude pracht en glorie.

- Gregory Vermeulen

TERUG NAAR REISVERSLAGEN

Nieuwsbrief

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van promoties, nieuwe reizen en onweerstaanbare bestemmingen?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!